Secretarul de stat Leonard Orban (foto) a declarat pentru un ziar austriac ca "in urmatoarele saptamani" vor fi condamnati in procese de coruptie zece politicieni de varf din Romania. Raportul de tara privind progresele de aderare ale Romaniei si
Secretarul de stat Leonard Orban (foto) a declarat pentru un ziar austriac ca "in urmatoarele saptamani" vor fi condamnati in procese de coruptie zece politicieni de varf din Romania. Raportul de tara privind progresele de aderare ale Romaniei si Bulgariei urmeaza sa fie prezentate la data stabilita, 26 septembrie - adica saptamana viitoare - ne-a informat ieri Kristina Nagy, purtatoarea de cuvant a comisarului pentru Extindere Olli Rehn.
Secretarul de stat din Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban, a afirmat ca in Romania sunt asteptate in urmatoarele saptamani zece sentinte in care vor fi condamnati oameni politici la cel mai inalt nivel, pentru acte de coruptie. Intr-un interviu acordat cotidianului austriac Der Standard, Leonard Orban raspunde la intrebarea "Ce mai este de facut in domeniul combaterii coruptiei?" astfel: "UE ne-a solicitat ca eforturile noastre sa fie conjugate in mod sustenabil. Nu avem nevoie doar de acuzatii, ci si de hotarari judecatoresti. In urmatoarele saptamani se asteapta sentinte in domeniul coruptiei la cel mai inalt nivel. In cel putin zece cazuri. Si ma refer aici la fosti membri ai Parlamentului si ai Guvernului". Interviul cu Leonard Orban a fost publicat de Der Standard in editia din 13 septembrie sub titlul "Romania: dupa aderarea la UE mai raman multe de facut" si cu un scurt comentariu "Negociatorul sef al Romaniei asteapta aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007. Accepta ca este necesar ca tara sa sa fie in continuare monitorizata".
Referitor la asteptarile MIE fata de raportul de monitorizare al Comisiei Europene care va fi publicat pe 26 septembrie, Leonard Orban afirma ca "Asteptam un raport pozitiv. Am facut progrese mari in domenii cheie ale pregatirii pentru aderare. Dorim sa vedem recomandari clare in ceea ce priveste data aderarii". In legatura cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana secretarul de stat MIE a declarat scurt ca aceasta este "1 ianuarie 2007".
Clauzele de salvgardare
Der Standard l-a intrebat pe Leonard Orban daca se asteapta la clauze de salvgardare, iar oficialul roman a raspuns: "Exista propuneri in acest sens si pare probabil. Conform informatiilor noastre, o decizie finala nu va fi luata pana la sfarsitul anului, inclusiv in ceea ce priveste accesul la fondurile europene. Cel mai probabil este ca aceasta decizie sa fie luata in prima parte anului viitor in baza unui nou raport de monitorizare al Comisiei".
In legatura cu restrangerea accesului Romaniei la fondurile comunitare si eventualitatea ca tara noastra sa fie un membru de rangul al doilea al Uniunii Europene oficialul MIE a afirmat: "In ceea ce priveste fondurile, nu. Deoarece se cunoaste cat de stricte sunt regulile. si pentru alte state membre exista restrictii. Dar daca este vorba de sistemul juridic, si anume nerecunoasterea hotararilor instantelor romane in alte state membre, atunci ne-am simti tratati ca stat membru de clasa a doua. Dar sper sa nu fie cazul. Aceasta ar submina sistemul juridic". Referitor la combaterea coruptiei in Romania, Leonard Orban a afirmat pentru cotidianul austriac "Exista intotdeauna loc pentru mai multe eforturi. Noi am facut multe in acest sens. Este nevoie sa continuam pe aceasta cale. De aceea am si acceptat procesul de monitorizare post-aderare".
Procesul de reforma in domeniul justitiei a fost apreciat astfel de oficialul roman: "Noi consideram ca este necesara continuarea acestui proces. In sistemul judiciar imbunatatim eficienta si transparenta. Mai raman multe de facut in anii urmatori".
Intrebat care sunt cauzele scaderii entuziasmului romanilor fata de aderarea la Uniunea Europeana, Orban a raspuns: "Exista un motiv clar: Oamenii se tem de o crestere a preturilor, mai ales in sectorul energiei. Exista o frica in randurile populatiei si anume ca dupa aderare va avea loc o crestere a preturilor". (D.E.)
Ratificare, pe ultima suta de metri
Parlamentul Comunitatii germanofone din Belgia a dezbatut, ieri, spre a supune la vot, proiectul de lege privind ratificarea Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, transmite Rompres. Documentul a fost deja ratificat in Belgia la nivel federal, precum si de parlamentele locale din Valonia si regiunea Bruxelles. Ministerul Integrarii Europene a anuntat, totodata, ca Tratatul va ajunge in atentia Senatului francez la inceputul lunii octombrie, in conditiile in care documentul a fost deja ratificat, cu unanimitate de voturi, in Adunarea Nationala a Frantei. Pana in prezent, Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la UE a fost ratificat de 21 din cele 25 de state membre ale forului comunitar, in celelalte patru - Franta, Germania, Danemarca si Belgia - procesul de ratificare fiind in curs de derulare, potrivit Rompres. (D.E.)
Un "rechin" si cativa "pesti mari" pentru UE
In Raportul de tara, ce va fi publicat in 26 septembrie a.c., oficialii UE nu vor consemna in statisticile luptei anticoruptie din Romania cazuri de pesti mari condamnati macar in prima instanta. In anul 2005, ministrul Macovei declara, imediat dupa schimbarea lui Ioan Amarie (de la sefia PNA) cu Daniel Morar, ca pana in aprilie-mai 2006 noul DNA nu va avea timpul necesar pentru finalizarea unor rechizitorii cu cazuri de mare coruptie (in special fosti sau actuali parlamentari, guvernanti etc.). Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, in februarie 2006, se lasase convins de argumentele ministrului Justitiei si , ca fin cunoscator al "malului coruptiei politice" din Romania, declara public ca "unii pesti se zbat sa scape din navodul pe care Monica Macovei si Daniel Morar il construiesc". Insa Quinton Quayle nu vrut sa lase DNA-ul lui Morar si Macovei sa se culce pe o ureche si a lansat un nou concept pentru definirea eficientei luptei anticoruptie in anul 2006, acela de "rechin". Mai exact, Quayle facut un avertisment in urmatoarea formulare: "Este timpul ca si crocodilii sa se teama. Sunt mari cazuri sub investigare". Opinia publica si analistii din media au intors atunci declaratia lui Quayle pe toate fetele si au intuit ca un astfel de crocodil ar fi chiar fostul premier PSD Adrian Nastase (care si-a vazut deja materialul de urmarire penala la DNA, asteptand de la o zi la alta sa fie trimis in judecata pentru fapte de coruptie).
Astazi, inainte cu o saptamana de afli publicat raportul de tara, ministrul Monica Macovei se declara foarte multumita de activitatea lui Daniel Morar, care a prins in "navodul inculparii" cativa fosti si actuali parlamentari (pesti mari), un prefect (peste marisor) dar si pe rechinul Nastase. Macovei a declarat ieri: "Rezultatele DNA sunt, in ciuda criticii publice, excelente. Intr-un an, de cand functioneaza in aceasta formatie, practic sunt mai multe trimiteri in judecata, inclusiv cele legate de coruptie la nivel inalt, decat au fost vreodata in activitatea PNA. Nu se putea face mai mult, omeneste, decat s-a facut". Dupa 1 ianuarie 2007 se va desfiinta DNA? (S. ALUPEI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.