"Noii precupeti. Intelectualii publici din Romania de dupa 1989", recent aparuta la Editura Compania, este cea de a doua lucrare publicata de Adrian Gavrilescu, dupa "Democratia la pachet", scrisa impreuna cu Marius Tudor. Ce isi propune tanarul cerc
"Noii precupeti. Intelectualii publici din Romania de dupa 1989", recent aparuta la Editura Compania, este cea de a doua lucrare publicata de Adrian Gavrilescu, dupa "Democratia la pachet", scrisa impreuna cu Marius Tudor. Ce isi propune tanarul cercetator Adrian Gavrilescu puteti afla din fragmentul urmator din cartea sa: "Modul de exprimare a intelectualilor publici din Romania pare sa fie din ce in ce mai tributar sentimentului de apartenenta la grup. Limitarea surselor de finantare face ca independenta sa nu mai fie profitabila, in timp ce sigura se vadeste aderenta la o microcomunitate intelectuala. Pozitia marginala echivaleaza cu a fi ignorat, a nu primi oferte de functii, a nu fi solicitat sa publici, a nu beneficia de atentia colegilor. Pe de alta parte, nevoia de a-i exclude pe altii de la profit alimenteaza adversitatile. Antipatiile nu mai sunt un atribut personal - ele au devenit contagioase si se pot si mosteni. A intra intr-un grupuscul presupune a-ti asuma nu doar ideologia lui, ci si inamicii pe care si i-a facut si a lucra la distrugerea lor. Tribunele intelectuale - revistele, editurile, asociatiile profesionale, catedrele universitare, emisiunile de radio si televiziune - sunt adaptate unei arhitecturi destinate confruntarii. De regula, conflictele incep de la dialoguri minore sau luari de pozitii tatonante, pamflete sau refuzul unui grup de a accepta o figura esentiala pentru cealalta formatiune intelectuala. Urmeaza replicile in reviste, cu ecouri sau continuari in cateva editii. In ultima vreme, delimitarea de concurenta este insuficienta - acestia trebuie obstructionati, izolati si, daca se poate, eliminati.
Gherilele intelectuale apreciaza solidaritatea, dispozitia de lupta, listele de semnaturi dedicate unei cauze importante. Trupele se compun prin recrutarea indivizilor cu caracteristici similare. Modul de racolare permite reproducerea personajului-cheie al gherilei in cateva exemplare asemanatoare, gata de dispute cu opozantii. Important este ca, odata produsa, ralierea sa devina si vizibila, astfel incat proaspatul membru al grupului - de-acum extins - sa fie perceput ca o achizitie valoroasa in perspectiva unor conflicte viitoare. Cum sunt colectionati partizanii? Li se creeaza o obligatie, sunt premiati, li se acorda o favoare ce trebuie convertita intr-un serviciu de care grupul va beneficia ulterior. Liderul gherilei este, de regula, un mare jucator al pietei intelectuale, un personaj al carui nume constituie o garantie pentru orientarea grupului. In mod evident, asocierea cu o asemenea figura este mai sigura decat tentativa de a reuni intelectuali publici sau aspiranti la acest statut in jurul unui nume lipsit de resurse simbolice considerabile." (D.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.