Procesul privind averea fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, ar putea fi suspendat, iar dosarul trimis la Curtea Constitutionala, dupa ce avocatii ex-liderului PSD au sustinut in fata instantei supreme ca actul normativ privind controlul
Procesul privind averea fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, ar putea fi suspendat, iar dosarul trimis la Curtea Constitutionala, dupa ce avocatii ex-liderului PSD au sustinut in fata instantei supreme ca actul normativ privind controlul averii contine mai multe incalcari ale prevederilor legii fundamentale. Aparatorii lui Dan Ioan Popescu au aratat ca mai multe articole din Legea 115/1996 sunt in contradictie cu prevederile Constitutiei. Astfel, avocatii au precizat ca actul normativ provine prin modificarea fostei legi a ilicitului si ca "nu este o lege comunista, este chiar mai veche, de pe vremea lui Antonescu".
In aceste conditii, potrivit avocatului Ana Diculescu Sova confiscarea averii se poate face doar in cazul in care a fost dobandita ilicit, prin comiterea unor infractiuni. Aparatorul fostului ministru a aratat ca procedura din Legea 115/1996 de control al averii demnitarilor este una civila si nu poate fi aplicata in dosarul Dan Ioan Popescu. "Este stabilit cu putere constitutionala, superioara Legii 115/1996, aplicabilitatea sanctiunii confiscarii doar in cazul angajarii raspunderii penale sau contraventionale, ca urmare a savarsirii unei infractiuni sau contraventii. Procedura reglementata de Legea 115/1996 constituie o procedura civila, si nu una contraventionala sau penala, astfel incat sanctiunea confiscarii nu poate fi aplicata", a spus, conform Mediafax, in fata instantei, Ana Diculescu Sova.
Interesant este faptul ca reprezentantul Parchetului General a fost de acord cu punctul de vedere al avocatilor lui Dan Ioan Popescu conform caruia legea privind controlul averii contine multe incalcari ale Constitutiei.
Trei articole invocate
In fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ana Diculescu Sova a sustinut ca prevederile articolelor 7, 10 si 18 (alineatul 1), din Legea 115/1996 pentru declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, a unor persoane cu functii de conducere si de control si a functionarilor publici, sunt neconstitutionale. Concret, articolul 7 din Legea 115, prevede ca "in cazul in care intre averea declarata la data investirii sau numirii in functie a persoanelor si cea dobandita pe parcursul exercitarii functiei se constata diferente vadite si exista dovezi certe ca unele bunuri ori valori nu puteau fi dobandite din veniturile legale realizate de persoana in cauza sau pe alte cai licite, averea este supusa controlului, in conditiile prezentei legi". Articolul 10 stipuleaza ca "daca persoana a carei avere este supusa controlului este casatorita, controlul se extinde si asupra averii si veniturilor dobandite de celalalt sot. Sunt supuse controlului si bunurile de valoare ce fac obiectul declararii, realizate prin persoane interpuse sau transmise cu titlu oneros catre ascendenti, descendenti, frati, surori si afinii de acelasi grad, precum si cele transmise cu titlu gratuit catre orice persoana". Articolul 18, alineatul 1, precizeaza ca "daca se constata ca dobandirea unor bunuri anume determinate sau a unei cote-parti dintr-un bun nu este justificata, Curtea de Apel va hotari fie confiscarea bunurilor sau a cotei-parti nejustificate, fie plata unei sume de bani, egala cu valoarea bunului, stabilita de instanta pe baza de expertiza. In cazul obligarii la plata contravalorii bunului, instanta va stabili si termenul de plata".
Prezumtia de nevinovatie
Avocata fostului ministru al Economiei sustine ca cele trei articole lezeaza dreptul la proprietate, la un proces echitabil, incalcand prezumtia de nevinovatie. In acest sens, conform prevederilor constitutionale, orice bun beneficiaza de prezumtia de a fi licit si poate fi confiscat numai in mod exceptional, daca cu privire la acel bun se dovedeste expres ca a fost dobandit in mod ilegal prin comiterea unei infractiuni sau a unei contraventii. Astfel, alineatele 8 si 9 ale articolului 44, din Constitutie, stipuleaza ca "averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit al dobandirii se prezuma (presupune). Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infractiuni ori contraventii pot fi confiscate numai in conditiile legii".
Inalta Curte de Casatie si Justitie va anunta astazi daca dosarul lui Dan Ioan Popescu va fi trimis la Curtea Constitutionala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.