Romania pare sa se clatine inainte de intrarea sa in UE. Un presedinte si un Guvern puternic reformist au sporit sansele Romaniei de a adera la spatiul comunitar in ianuarie viitor. Insa progresele tarii au tinut adesea mai mult de imagine decat de r
Romania pare sa se clatine inainte de intrarea sa in UE. Un presedinte si un Guvern puternic reformist au sporit sansele Romaniei de a adera la spatiul comunitar in ianuarie viitor. Insa progresele tarii au tinut adesea mai mult de imagine decat de realitate - iar acum fragila coalitie aflata la putere se fisureaza.
Daca nu ar exista planurile de aderare, alegerile anticipate s-ar contura acum la orizont in tara pe cale deveni cel mai mare si mai sarac stat membru al UE. Un amalgam de scandaluri, certuri si demisii au lovit in plin Alianta de centru-dreapta Dreptate si Adevar, formata din democrati (partidul presedintelui Traian Basescu) si liberali (condusi de premierul Calin Popescu Tariceanu). Cei doi au avut dispute aprinse. Tariceanu i-a pus talpi presedintelui, solicitand retragerea trupelor romanesti din Irak, chiar in momentul in care Basescu era pe punctul de a pleca la Washington, cu speranta de a obtine ridicarea obligativitatii vizelor pentru romani drept rasplata pentru politica externa nord-atlantica dusa de tara sa.
Un alt conflict public de lunga durata intre cei doi se refera la Dinu Patriciu, seful Rompetrol, a doua companie petroliera ca marime din Romania. Procurorii investigheaza rolul jucat de acesta in privatizarea companiei. Basescu apara investigatiile ca facand parte din noile demersuri anti-coruptie. Altii sustin ca ancheta a fost demarata numai pentru ca Patriciu este liberal si prieten al premierului Tariceanu. Basescu, un fost comandant de nava care a retinut ceva din comportamentul cadrelor militare navale in abordarea inferiorilor belicosi, spune ca regreta acum alegerea facuta pentru pozitia de prim-ministru.
Basescu si Tariceanu concureaza pentru a-si asuma initiativa declasificarii dosarelor politicienilor, preotilor si chiar ale sportivilor. Considerata drept un proces de asanare morala si politica, aceasta a provocat o avalansa de titluri in presa. Mona Musca, fost observator in Parlamentul European si ministru al Culturii, a fost exclusa din partidul din care facea parte in urma alegatiilor de colaborare cu politia secreta din perioada comunista, Securitatea, care s-au dovedit a fi adevarate.
Pana la acest moment, Basescu, politicianul care se bucura de cea mai mare incredere in tara, a reusit sa transforme toate acestea in avantajul sau. Luna trecuta, sefii serviciilor de informatii din Romania, impreuna cu procurorul general, au demisionat dupa ce au esuat in urmarirea lui Omar Hayssam, un afacerist de origine siriana, arestat pentru acuzatii de terorism, care a parasit Romania dupa ce a fost eliberat din inchisoare din motive de sanatate. Hayssam ar fi trebuit sa se prezinte in fata instantei pentru acuzatii de frauda si spalare de bani, precum si pentru presupusul rol jucat in rapirea a trei jurnalisti romani in Irak. Scandalul i-a oferit lui Basescu pretextul de a inlocui sefii serviciilor secrete, in incercarea sa de a restructura aceste institutii supradimensionate si cu o implicare exagerata.
Basescu nu este doar un operator abil. El are si o tusa populara. Luna trecuta a facut o vizita-surpriza trupelor romanesti din Irak si Afganistan, calmand ranile provocate mandriei nationale de o relatare a Kansas City Star, care facea haz de trupele romane din Afganistan pentru neseriozitatea si incompetenta lor, dar si pentru sustragerile repetate. Acasa s-a alaturat unei campanii de curatare a Deltei Dunarii, distribuind saci menajeri turistilor. Pana acum, activitatile de acest gen i-au conferit un avantaj fata de Tariceanu.
Si totusi unii se intreaba ce secrete ar putea ascunde trecutul presedintelui. In calitate de comandat de vas bine umblat, intr-o perioada in care majoritatea romanilor erau legati de casa, ar fi ciudat daca nu ar fi avut nici un contact cu politia secreta. Cel putin asa afirma adversarii sai, fara sa stea pe ganduri. Insa, la momenul acesta, cariera sa nu s-a regasit in nici unul din dosare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.