La aceasta ora, in Romania nu mai exista partide politice. Situatia este extraordinar de grava si de periculoasa. Va propun sa ne aruncam privirea spre esichierul politic, ca sa intelegem impreuna de ce. Nu ma opresc mult, din lipsa de spatiu, asupr
La aceasta ora, in Romania nu mai exista partide politice. Situatia este extraordinar de grava si de periculoasa. Va propun sa ne aruncam privirea spre esichierul politic, ca sa intelegem impreuna de ce.
Nu ma opresc mult, din lipsa de spatiu, asupra presedintiei. Dupa toate aparentele, o republica semi-prezidentiala, cum am fost pana acum, tinde sa se transforme intr-una prezidentiala. Fie printr-un extrem de tenace ""divide et impera"", cum spun unii, fie datorita lipsei stupefiante de personalitati in stare sa-i faca fata, presedintele Basescu isi intareste clipa de clipa puterea. Bataliile pe care le pierde din cand in cand par insignifiante fata de razboiul pe care il castiga pas cu pas. Asta inseamna din doua, una: fie ca presedintele e demonic si urmareste o dictatura personala, fie ca e iarasi singur in fata unui parlament corupt si neputincios. Alegeti ce vreti, dar priviti intai parlamentul.
Chiar te-ntrebi cine mai guverneaza. Cel mai puternic partid pare PD-ul. Dar el nu este propriu-zis un partid. N-are nici doctrina, nici personalitate, nici personalitati. A fost si este partidul lui Basescu, asa cum multa vreme PSD-ul a fost partidul lui Iliescu. Daca Basescu n-ar mai fi, PD s-ar destrama ca un castel din carti de joc. La fel, PC este format in jurul lui Dan Voiculescu si, pe langa asta, e peste masura de marunt. Nu cred in astfel de partide clientelare si oportuniste. Un partid trebuie sa reprezinte o directie ideologica si o categorie sociala, nu un om puternic sau bogat.
Liberalii sunt cea mai mare dezamagire a mea la aceasta ora. Exista o boala ascunsa care-i macina si-i va distruge. Imi dati voie s-o numesc? Este imixtiunea economicului in politic. Liberalii sunt legati funciar de grupuri de interese economice pur private, care nu doar ca nu folosesc binelui comun, ci aduc chiar prejudicii acestuia. Cazul Patriciu este hartia de turnesol a acestei conditii ancilare a PNL. Desi le strica imaginea absolut decisiv, mai mult decat zece cazuri tip Mona Musca, ei nu pot, pur si simplu, sa reteze cordonul ombilical care-i leaga de magnatul petrolului. Liberalii s-au unificat printr-un efort urias si au fost o vreme speranta politicii noastre. Premierul Tariceanu i-a legat insa de tarusul intereselor economice si financiare. Azi ei sunt perceputi ca un partid corupt si scad rapid in sondaje. Prevad o fisionare a lor in cea mai scurta vreme si o degringolada care va dura, poate, un deceniu.
Deci, cine guverneaza? UDMR?
In opozitie, jalea e si mai mare. PSD-ul practic nu mai exista, in ciuda convulsiilor care-l mai apuca din cand in cand. El n-a trait cu adevarat decat sub Iliescu. Junii corupti ca alde Nastase, Geoana sau Ponta, incercand sa-l reformeze, l-au transformat intr-un cadavru galvanizat care nu mai pacaleste pe nimeni. Azi el e un partid nici carne, nici peste, care nu-i mai reprezinta nici macar pe satenii si pensionarii de altadata.
Sub el plutesc monstruosii pesti ai abisurilor, partidua€™ lua€™ Becali care
l-a facut el cu ajutorua€™ lua€™ Dumnezeu si a lua€™ Steaua, partidul Romania Mare a eternului Vadim, ceva mai ""grizonant"" (ca sa fim corecti si academici) in fiecare an, alte partide si partidulete fara trecut, prezent sau viitor, colcaind sub cota de intrare in parlament asa cum freamata vidul in fizica cuantica.
Ce va alege cetateanul din pelteaua asta? Ce oferta politica, acolo unde nu mai exista nici o oferta? In apele tulburi de azi, ma tem ca vor castiga populistii josi si grosolani, manelistii politici care ne vor face o data mai mult de ras ca popor nedemn de a intra in Europa.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.