""Aratati-mi ce ne-a adus nou Mahomed si veti descoperi numai rau si lipsa de umanitate, cum ar fi porunca de a raspandi cu sabia credinta sa"". Aceasta declaratie a Papei Benedict al XVI-lea, sustinuta la 12 septembrie in Germania, a starnit critic
""Aratati-mi ce ne-a adus nou Mahomed si veti descoperi numai rau si lipsa de umanitate, cum ar fi porunca de a raspandi cu sabia credinta sa"". Aceasta declaratie a Papei Benedict al XVI-lea, sustinuta la 12 septembrie in Germania, a starnit critici dure din partea arabilor musulmani din lumea intreaga.

Declaratia redata de Suveranul Pontif apartine, in fapt, imparatului bizantin din secolul al XIV-lea, Emanuel al II-lea Paleologul. Iar potrivit unui oficial de la Vatican, discursul Papei din 12 septembrie avea ca scop ""respingerea clara si in mod radical a violentei pe motive religioase, indiferent de unde ar proveni aceasta"".
FARA SCUZE OFICIALE. Papa Benedict al XVI-lea nu si-a cerut oficial scuze, dar si-a exprimat regretul sincer la reactiile generate de comentariile sale privind islamul si a insistat ca ele nu s-au dorit a fi o opreliste pentru dialogul intre religii. Citatul folosit ""nu reprezinta in nici un fel opiniile mele personale"", a spus Papa. Intr-un comunicat de presa, Vaticanul a explicat ca Suvernaul Pontif s-a simtit ""extrem de suparat"" cand a auzit ca musulmanii s-au simtit ofensati de declaratiile sale. Noul secretar al Vaticanului, cardinalul Tarcisio Bertone, a tinut sa precizeze ca Papa nu a renuntat la respectul sau si stima pe care o poarta celor care urmeaza credinta islamica.
Reactiile dintre cele mai diverse ale credinciosilor musulmani din lumea intreaga au aparut inca din 12 septembrie. Ele au culminat, la acest sfarsit de saptamana, cu mai multe amenintari cu moartea. Ceea ce a dus inevitabil la luarea unor masuri de securitate dure la Vatican.
""VATICANUL VA FI LOVIT"". Gruparea armata irakiana Jaiech al-Mudjahidin a difuzat, sambata, un comunicat pe internet prin care a cerut atacarea Romei si a Vaticanului. ""Juram sa distrugem crucea lor din inima Romei (...), iar Vaticanul lor va fi lovit si deplans de Papa"", se arata in comunicat care ataca dur ""crestinii deveniti sionisti si cruciatii haini"". Presedintele Turciei, Tayyip Erdogan, care ar fi trebuit sa-l gazduiasca pe Papa in noiembrie anul acesta, intr-o vizita demult anuntata, i-a cerut Suveranului Pontif sa-si retraga declaratiile ""urate"" la adresa islamului. ""Papa a vorbit mai degraba ca un politician decat ca un om al religiei"", a spus Erdogan.
ALTE CRUCIADE? La fel de vigilenta in reactii a fost si presa musulmana din lumea-ntreaga, care a scris la unison ca remarcile liderului de la Vatican nu fac decat sa contribuie la prapastia intre islam si Occident. Comentariul Papei ""poate conduce la un razboi pe care si musulmanii, si crestinii incearca sa-l previna prin dialogul intre Est si Vest"", scrie editorialistul Hani Pahas de la ziarul londonez de limba araba Al-Hayat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.