Inceput dezastruos, sezonul pe litoral si-a revenit spre final datorita turismului de week-end, a turistilor rusi si a ofertelor speciale din septembrie. Operatorii estimeaza cresteri de 5%-10% fata de 2005. Sezonul estival a debutat slab pe litor

Inceput dezastruos, sezonul pe litoral si-a revenit spre final datorita turismului de week-end, a turistilor rusi si a ofertelor speciale din septembrie. Operatorii estimeaza cresteri de 5%-10% fata de 2005.

Sezonul estival a debutat slab pe litoral, din cauza dezordinii provocate de scandalul plajelor si a lipsei de organizare, specifice fiecarui inceput de vara. In lunile mai si iunie, turistii nu prea au fost interesati de litoralul autohton, fiind in schimb atrasi de cel bulgaresc. Insa vremea buna din august si septembrie i-a readus pe romani pe plaje, acestea dovedindu-se chiar neincapatoare la sfarsit de saptamana.
PE PLUS. ""In iulie si august am recuperat mai mult si chiar am inchis sezonul cu un plus de 10% la circulatie turistica fata de 2005. In lunile mai si iunie ne-am lovit de scandalul plajelor, de publicitatea negativa si de slaba organizare"", spune Lucia Morariu, prim-vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) si manager al agentiei Eximtur. Ea afirma ca turismul de week-end a reprezentat o componenta foarte importanta in acest sezon.
""Romanii prefera sa-si consume toata vara petrecand week-end-ul la mare, iar concediul, adica o perioada mai lunga, sa mearga la schi in Alpi sau undeva in strainatate"", a spus Catalina Brasoveanu, director de vanzari al hotelului Riu Fantasy Beach, din statiunea Mamaia.
""Sezonul estival a avut o scadere mare in primele doua luni, insa in august si inceputul lunii septembrie situatia s-a redresat. In ansamblu se poate vorbi chiar de o usoara crestere, de 5% fata de vara trecuta"", este de parere Traian Badulescu, consilier de presa al ANAT.
El spune ca, saptamana trecuta, gradul mediu de ocupare in Mamaia era de circa 60%, la aceasta contribuind si ofertele la pret redus.
VIN RUSII. Piata ruseasca incepe sa devina interesata de Romania, numarul turistilor din Rusia, Belarus, Moldova si Ucraina fiind in crestere. ""Noi ne putem numara printre norocosi. Dupa rezilierea de la inceputul sezonului estival a contractelor cu operatori care aduceau turistii straini, ne-am revenit in plin sezon, umpland golurile cu piata din Rusia. Aceasta piata este una de viitor, iar noi avem deja incheiate trei contracte cu tur operatori rusi pentru anul 2007"", a explicat Catalina Brasoveanu. ""Spre deosebire de 2005, anul acesta am avut cazati mai multi romani decat straini. Astfel, 65% dintre clienti au fost romani, restul, de 35%, fiind straini. Pana in prezent, ca cifra de afaceri, anul 2006 este mai bun decat 2005"", mai spune Catalina Brasoveanu.
""De la inceputul sezonului si pana la sfarsitul lunii august am avut 2.600 de turisti romani, adica echivalentul a 19.000 de nopti de cazare, si 570 de turisti straini, echivalentul a 1.700 de nopti de cazare"", spune Virgil Stancu, proprietarul hotelului Paradiso din Mangalia.
MAI PUTINI STRAINI. Numarul turistilor straini a scazut cu 50% fata de anul trecut, acestia fiind alarmati de prezenta virusului gripei aviare, dar si de scandalul amenajarii plajelor. ""Daca anul trecut au fost circa 100.000 de turisti straini pe litoral, anul acesta numarul lor nu a depasit 50.000"", spune Traian Badulescu.

STATISTICA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.