Neurologii au aflat ca in creierul unei persoane in stare vegetativa exista viata, arata un articol publicat in revista Science. O pacienta de 23 de ani, aflata de cinci luni in coma din cauza unui accident rutier, s-a dovedit capabila sa inteleag
Neurologii au aflat ca in creierul unei persoane in stare vegetativa exista viata, arata un articol publicat in revista Science.

O pacienta de 23 de ani, aflata de cinci luni in coma din cauza unui accident rutier, s-a dovedit capabila sa inteleaga anumite mesaje. Prin intermediul tehnicii de rezonanta magnetica functionala, neurologii au inregistrat activitatea cerebrala a pacientei in timp ce i se cerea sa-si imagineze ca joaca tenis sau ca se afla in propria casa. Rezultatele au fost incurajatoare: creierul pacientei a reactionat la stimulii verbali. In opinia cercetatorilor Adrian Owen (Universitatea din Cambridge) si Steven Laureys (Universitatea din Li""ge), acest lucru inseamna ca, in ciuda aparentei stari vegetative, tanara este totusi constienta, dar nu se poate exprima prin gesturi sau cuvinte. Autorii studiului recunosc insa ca nu se poate spune ca toate persoanele in stare vegetativa sunt constiente. Aceasta pacienta a avut sansa de a suferi relativ putine leziuni cerebrale si se afla intr-o stare asemanatoare americanului Terry Wallace, care si-a recapatat constienta dupa 19 ani de coma.
SCOP. Potrivit neurologilor, scopul studiului efectuat de ei este de a permite medicilor sa stabileasca daca o persoana are sau nu sansa de a iesi la un moment dat din coma. Astfel, utilizarea rezonantei magnetice functionale ar putea deveni in viitor o metoda principala in evaluarea starii de constienta a pacientilor in coma.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.