Liberalii cauta o pozitie de negociere mai buna cu democratii. Nu-i vorba de o ruptura intre liberali si democrati - cum se grabesc unii sa deduca din iesirea liderului PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu. Domnul Antonescu a cerut ca liberalii
Liberalii cauta o pozitie de negociere mai buna cu democratii. Nu-i vorba de o ruptura intre liberali si democrati - cum se grabesc unii sa deduca din iesirea liderului PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu. Domnul Antonescu a cerut ca liberalii sa se separe de Traian Basescu si de democrati, ca replica la amestecul presedintelui Basescu in activitatea Guvernului. Problema este veche: presedintele isi depaseste atributiile, dorind sa fie un prim-ministru de facto, asa cum este de facto sef de partid la democrati, cat timp acestia au un sef ultradocil, precum domnul Boc.
Pe nedrept poreclit "Moliceanu" din pricina manierelor sale, Tariceanu nu este Boc! In plus, intervine inca ceva: se apropie desemnarea de catre presedinte a directorilor serviciilor secrete. Liberalii ar vrea sa fie consultati, motiv pentru care isi arata coltii.
Demiterea intempestiva de catre presedinte a ministrului Apararii, Atanasiu - oricare ar fi fost lipsurile lui - a aratat ca presedintele nu are maniere. De aceea, liberalii recurg la socuri electrice pentru a-l face atent: zvonuri de alianta cu PSD-ul, refuzul colaborarii la acte legislative fara legatura cu integrarea europeana, eliminarea din partid a triadei Stolojan, Musca, Boureanu, candidat propriu la prezidentialele din 2009 - in mare parte fumigene. Nici unul nu se gandeste la despartire in mod serios. Deocamdata.
Presedintele stie ca nu se poate dispensa de liberali, iar liberalii risca sa alunece in bratele PSD-ului, ceea ce ar insemna o sinucidere.
Altfel spus, atat presedintele, cat si premierul se prefac a nu sti ca se misca intr-un spatiu limitat, in speranta ca electoratul nu intelege si ca reciproc isi pot cuminti aliatul/adversar. Bineinteles, populatia nu are de castigat. Pentru a zadarnici aceste tactici politicianiste, exista o singura solutie: adoptarea sistemului de vot uninominal. Dar asta necesita timp!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.