Presedintele Traian Basescu le-a aplicat liberalilor o lovitura politica ale carei efecte de imagine sunt greu de calculat, in acest moment. Demiterea ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, care in cele din urma a constituit optiunea sefului statului
Presedintele Traian Basescu le-a aplicat liberalilor o lovitura politica ale carei efecte de imagine sunt greu de calculat, in acest moment. Demiterea ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, care in cele din urma a constituit optiunea sefului statului, este menita sa demonstreze ca, in ciuda Constitutiei, ce ii confera presedintelui prea putine prerogative, acesta poate fi de temut pentru adversari. Evident, Basescu avea si optiunea de a nu-l elibera din functie pe Atanasiu, de a nu transforma un avorton politic intr-un erou. In definitiv, nici el, atunci cand se afla la cutite cu PSD si cand dosarul sau penal dresat de adversarii politici capatase o consistenta impresionanta, nu a fost demis din functia de primar general de catre prefectul de atunci al Capitalei. Care avea, legal, aceasta posibilitate. In al doilea rand, miscarea politica facuta de seful statului este lipsita de echivoc in ceea ce priveste temperatura relatiilor cu PNL. Acum este clar ca PNL, in actuala sa formula de conducere, este perceput de Traian Basescu drept un inamic politic de prim rang. Seful statului arata ca este decis sa lupte pana la capat impotriva acestui partid. Situatia pare ireversibila. De aceea, este interesant de vazut cum se pot raporta la aceasta realitate diversii actori politici.
Sa incepem cu presedintele. Traian Basescu, dupa o perioada destul de lunga de esecuri in plan politic, datorate incercarilor sale repetate si nereusite de a se comporta ca un jucator, invins mereu si mereu ba de propriul temperament, ba de inabilitatile staff-ului sau si, de fiecare data, de o Constitutie care pare o haina mult prea stramta pentru el, parea ca a intrat intr-o fundatura. Loviturile sale nereusite i-au pus pe ganduri pe reprezentantii singurelor institutii in raport cu care seful statului are o autoritate reala: Armata, servicii secrete, Parchet. Dupa cum se stie, in acest moment toate aceste institutii sunt decapitate. Ca atare, in interior se duce o batalie pentru putere, pana la urma daunatoare interesului national. Exista o instabilitate vizibila la nivel institutional in fiecare dintre componentele pe care le-am amintit care, chiar daca nu conduce la o instabilitate politica, sifoneaza in mod vizibil imaginea celui responsabil. Care este insusi presedintele. Prelungirea acestei stari de provizorat demonstreaza ca Basescu nu este suficient de puternic pentru a-si instala favoritii in pozitiile ramase vacante. Si a concentra, astfel, in mainile sale puterea serviciilor secrete si a Parchetului. Acum, in aceasta situatie este si Armata. Numirea in importanta functie de sef al Statului Major a unui inalt ofiter din marina, desi perfect legala si constitutionala, nu face decat sa toarne gaz peste foc. Pentru ca marina militara este departe de a juca un rol suficient de important in Armata Romana, astfel incat reprezentantul ei sa poata veni la comanda. Avem, in acest moment, in interiorul ostirii un mar al discordiei pe termen lung. Si o samanta de nemultumire contra comandantului suprem. Si, cu toate acestea, este in afara oricarei indoieli ca, prin riscanta si discutabila miscare de demitere a lui Atanasiu - la care a pus umarul si Eugen Bejenariu, "stimulat" de prietenul sau, Dorin Cocos - Basescu a avut de castigat. Pur si simplu pentru ca si-a aratat muschii. Pur si simplu pentru ca a demonstrat ca are suficiente resurse pentru a prelua si a mentine controlul. Aviz celor care, in ultima vreme, sesizand slabiciunile de la Cotroceni, jucau la mai multe capete. Dupa momentul Atanasiu, ei vor deveni mai prudenti. Si mai reticenti in a se arunca in bratele adversarilor lui Basescu. Sau poate aceasta este doar o prima reactie.
PNL este silit sa ridice de jos manusa pe care Basescu i-a aruncat-o in obraz. Insusi Tariceanu este intre ciocan si nicovala. Ratiunea si temperamentul il obliga la prudenta, echilibru, cumpatare, in timp ce presiunea din interior, pe cale sa provoace o explozie, il determina sa reactioneze brutal. Pe masura afrontului prezidential. Dupa ce PNL anunta oficial ca Basescu nu-l mai reprezinta, este de asteptat si pasul urmator. Lepadarea. Tocmai in eventualitatea unei asemenea reactii, Partidul Democrat este tinut de-o parte. In rezerva. Reactiile PD vor fi declansate abia dupa ce liberalii isi vor fi epuizat resursele de raspuns. Este momentul psihologic in care PNL isi poate pierde orice bruma de credibilitate. Sau in care bateriile PNL pot fi reincarcate.
Pentru PC, scandalul vine manusa. Speranta ca vor putea fi stranse semnaturile necesare suspendarii presedintelui creste in tabara lui Voiculescu pe masura ce sporesc nemultumirile liberalilor. In timp ce PSD si PRM asteapta intr-o inteleapta rezerva sa profite de galceava celor de la putere, UDMR tatoneaza terenul pentru ca, din slabiciunea partenerilor de Coalitie, sa-si poata extrage mult ravnita Lege privind statutul minoritatilor.
Aceasta toamna fierbinte, in care seful statului sare in mijlocul ringului decis sa inceapa batalia finala, este abia la inceput. De abia de acum vom avea parte de telenovele in talk show-uri prezidentiale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.