Mii de tineri au trait miercuri ore de groaza in Montreal, dupa ce un barbat a inceput sa impuste la intamplare elevii dintr-un colegiu aflat in plin centrul orasului. Criza a inceput in jurul pranzului, cand agresorul a intrat in uriasul colegiu Daw
Mii de tineri au trait miercuri ore de groaza in Montreal, dupa ce un barbat a inceput sa impuste la intamplare elevii dintr-un colegiu aflat in plin centrul orasului. Criza a inceput in jurul pranzului, cand agresorul a intrat in uriasul colegiu Dawson si a deschis focul asupra elevilor aflati in cantina cladirii. In acel moment, o mare parte din cei aproximativ 10.000 de elevi ai colegiului se aflau in interiorul cladirii. Dupa momentul in care necunoscutul a deschis focul, panica a cuprins multimea elevilor aflati in cantina: in timp ce o parte dintre tineri a fugit de gloante pe iesirile cladirii, alte grupuri de elevi s-au baricadat in clase, de frica agresorului. De remarcat ca timp de mai multe minute, desi auzeau focurile de arma, o parte a elevilor nu a facut nici o miscare de evacuare, crezand ca totul este o gluma. La scurt timp insa, haosul a cuprins cu repeziciune intreg colegiul.
Cu toata panica miilor de elevi care se revarsau pe strazi, Politia montrealeza a gestionat surprinzator de bine criza, neutralizandu-l pe agresor la scurt timp dupa ce acesta a deschis focul. De altfel, se pare ca politistii il ranisera pe agresor inca inainte ca acesta sa intre in colegiu, desi la aceasta ora informatiile sunt inca contradictorii. Cert este ca la scurt timp dupa ce barbatul inarmat a tras cateva zeci de gloante asupra elevilor, politistii l-au impuscat mortal. Dupa neutralizarea acestuia, haosul a continuat insa, in conditiile in care politistii nu stiau daca mai exista si alti atacatori. Prin urmare, imaginile socante transmise de la locul atacului au surprins mii de elevi ingroziti iesind din colegiu in goana, cu mainile ridicate in aer, pentru a nu fi confundati de politisti cu vreun posibil complice al agresorului.
Reporterul ZIUA, evacuat din metrou
Pe masura ce ieseau din cladire, zeci de elevi aflati in stare de soc povesteau scenele petrecute in cantina colegiului: dupa ce a intrat, necunoscutul inarmat a deschis focul catre multimea aflata in interior, cu mult calm si fara sa isi aleaga tintele. In marturii transmise in direct de televiziunile din Montreal, elevii povesteau cum colegii din jurul lor erau loviti de gloante.
In urma atacului, o tanara in varsta de 18 ani si-a pierdut viata, iar alti 19 elevi au fost raniti. Dintre acestia, cel putin opt se aflau ieri spitalizati in stare grava.
Imediat dupa inceperea crizei, Politia Montreal a inchis zona in care se afla colegiul Dawson, blocand practic centrul orasului prin perimetrul stabilit, care depasea cu sute de metri zona in care se afla cladirea. Fortele speciale de politie au fost desfasurate rapid in zona. Circulatia pe linia de metrou care trece pe sub colegiul Dawson a fost intrerupta, iar statiile din zona au fost evacuate. Corespondentul ZIUA, aflat la cateva sute de metri de colegiu, intr-una din garniturile de metrou evacuate, s-a deplasat imediat de la locul de desfasurare a crizei, insa blocajele largi ale Politiei impiedicau apropierea de cladire. Haosul de pe strazi era insa usor de observat, la fel si prezenta multor elevi tensionati, iar masinile trupelor speciale de interventie se succedau cu repeziciune catre colegiul Dawson. Deasupra zgarie-norilor, doua elicoptere ale Politiei supravegheau zona. Zeci de salvari, cu sirenele in functiune, se apropiau si se indepartau de perimetrul incercuit de Politie. In jur, elevii de la colegiul atacat isi sunau parintii si ii anuntau ca au scapat cu viata.
Sute de elevi care ieseau din cladire au beneficiat de un sprijin neasteptat venit din partea studentilor Universitatii Concordia, al carei campus se afla nu departe de colegiul Dawson. Astfel, o mare parte din elevii care ieseau din colegiul afectat au fost luati din strada si "gazduiti" in interiorul Universitatii Concordia.
Montreal, asasinate pe banda in scoli
Politia Montreal, desi cunoaste deja identitatea atacatorului, nu a dat publicitatii decat faptul ca este barbat, are in jur de 25 de ani, este nascut in Canada, si ca are o tunsoare stil indian (mohawk). Politistii au declarat insa ca incidentul nu este considerat un act de terorism, iar atacul a fost comis de o singura persoana. Nu se stie inca daca agresorul a studiat la acest colegiu.
Desi in mod traditional canadienii se mandresc cu faptul ca incidentele violente in scoli au o frecventa mult mai redusa in aceasta tara decat in Statele Unite, atacul de ieri nu este nici pe departe un incident izolat in Canada. Mai mult decat atat, in provincia Quebec, (unde se afla si Montrealul), incidentul de ieri este in realitate al treilea atac sangeros in scoli comis in ultimii 17 ani. Primul atac armat comis in sistemul educational din Montreal dateaza din decembrie 1989, cand un barbat a deschis focul si a ucis 14 femei aflate in cladirea Politehnicii din Montreal. La cativa ani, in august 1992, tot in Montreal, un fost profesor al Universitatii Concordia a deschis focul asupra a patru colegi de la aceeasi universitate, ucigandu-i pe toti. Specialistii din Quebec se tem deja ca provincia francofona canadiana va avea in viitor o reputatie de zona violenta. "In general vorbind, exista un consens in Quebec asupra faptului ca suntem o societate mai degraba non-violenta", considera Jean-Paul Brodeur, profesor la Scoala de Criminologie din cadrul Universitatii din Montreal. Dar in urma acestui incident, Quebecul e probabil provincia canadiana care a cunoscut cele mai multe asasinate in masa, apreciaza Brodeur. Acesta s-a declarat insa intrigat de aceasta rata, in conditiile in care Quebecul este provincia canadiana care sprijina cel mai puternic intarirea controlului asupra armelor de foc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.