Mihail Hardau, ministrul Educatiei, a dat ca sigura inceperea scolii astazi, in ciuda faptului ca mai mult de un sfert dintre unitatile de invatamant nu sunt autorizate sanitar, iar sindicalistii din Invatamant vor organiza un mare miting de prote
Mihail Hardau, ministrul Educatiei, a dat ca sigura inceperea scolii astazi, in ciuda faptului ca mai mult de un sfert dintre unitatile de invatamant nu sunt autorizate sanitar, iar sindicalistii din Invatamant vor organiza un mare miting de protest in Bucuresti, la care vor participa circa 20.000 de dascali din toata tara. Ministrul a prezentat sec, in conferinta de presa de ieri, faptul ca 72,5% dintre scolile, liceele si gradinitele din tara indeplinesc conditiile sanitare pentru inceperea cursurilor - 89% in mediul urban si 65,3% in mediul rural. In plus, lucrarile de reparatii din scoli vor fi incheiate abia la sfarsitul acestei luni, iar banii alocati consiliilor locale in sedinta de guvern de miercuri vor putea fi utilizati in timpul anului scolar. Hardau a anuntat ca programul sau de saptamana viitoare este foarte incarcat: luni va avea intrevederi cu inspectorii din invatamant, marti va face cunoscute comisiilor din Parlament concluziile desprinse in legatura cu situatia din tara, miercuri va prezenta la nivel national, sub forma de grafic, situatia din invatamantul preuniversitar, cu argumentul "sa se vada ca invatamantul romanesc are alta fata din acest an". Totodata, ministrul va continua negocierile cu sindicatele pe tema cresterilor salariale. El a tinut sa transmita urmatorul mesaj cadrelor didactice: "Aveti incredere in noi. Invatamantul romanesc isi schimba fata. Invatamantul este o prioritate pentru guvernul din care fac parte. Investitiile in acest domeniu au inceput si vor continua".
Miting si scoala
Ministrul Educatiei si sindicalistii din Invatamant au continuat si ieri sa se contrazica in privinta datei la care va incepe scoala. "Va asigur ca maine (astazi, n. red.) va incepe procesul de invatamant. Peste 3 milioane de copii vor fi prezenti, alaturi de 300.000 de profesori, la scoala. Chiar eu voi participa la festivitatile de deschidere care vor avea loc in doua scoli din Miercurea Ciuc", a anuntat Mihail Hardau. Liderii celor trei federatii sindicale preuniversitare si una universitara au anuntat un miting, la ora 11.00, in Piata Revolutiei din Bucuresti, la care vor participa circa 20.000 de cadre didactice. "Ce vom face noi vineri nu va fi o greva, este doar o neparticipare la festivitatile inceputului de an scolar, prin care vrem sa-i pedepsim pe guvernanti, care, de la primul-ministru si pana la ultimul primar abia asteapta deschiderea noului an pentru a-si prezenta discursurile lor politicianiste", a afirmat Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI). Cornea anunta ca nici scolile la care a anuntat ministrul Hardau ca se va duce pentru festivitatile de deschidere nu vor incepe astazi cursurile.
Mihail Hardau s-a aratat, insa, neincrezator ca profesorii vor participa intr-un numar atat de mare la protest, si chiar i-a indemnat pe jurnalisti sa numere persoanele de la miting. In privinta riscului unor sanctionari la care se expun profesorii, ministrul a precizat ca acest lucru ramane la latitudinea directorilor de scoli. "Fiecare organizatie sindicala are dreptul sa demonstreze, dar acesta este un joc pe care nu il inteleg, avand in vedere ca salariile cadrelor didactice, dar si investitiile in invatamant, au crescut substantial. De asemenea, va propun sa discutati cu parintii, elevii si profesorii, pentru a verifica daca aceste nemultumiri exista si la baza", a spus el jurnalistilor.
Mai mult de un sfert din scoli fara autorizatie
Evitand sa prezinte cifra exacta a scolilor care nu au indeplinit cerintele inspectorilor sanitari, ministrul s-a rezumat la a spune doar procentul lor - acesta fiind, si in acest an, coplesitor de mare, respectiv 27,5%. In Bucuresti, ultimele date referitoare la autorizarea sanitara a scolilor, prezentate de prefectul Mioara Mantale, relevau ca numarul acestora se cifreaza la 24. Hardau a mentionat ca in majoritatea cazurilor a fost vorba de cladiri in care lipseste apa sau in care instalatiile sanitare sunt neadecvate. Mihail Hardau a anuntat ca problema aprovizionarii cu apa va fi rezolvata in aceste cazuri, intrucat Guvernul a alocat miercuri 336 de milioane de lei pentru 968 de scoli. El a subliniat, de asemenea, ca toti elevii se vor putea prezenta la scoala avand in vedere ca lucrarile ce se desfasoara in unele unitati de invatamant - 1423 in total - urmaresc reabilitari termice sau consolidarea unor anexe.
Mihail Hardau a mai afirmat ca, in urma inspectiilor, s-a constatat ca in mediul rural exista numeroase scoli bine ingrijite si ca in multe cazuri unitatea de invatamant are o buna cooperare cu autoritatile locale. El a adaugat ca, in acest an, multe scoli vor fi "in santier", dar ca investitiile contractate in baza rectificarii bugetare din luna mai vor fi incheiate pana la sfarsitul acestei luni. In privinta investitiilor care corespund rectificarii din luna august, Mihail Hardau a anuntat ca acestea au fost in mare parte contractate.
Ministrul Educatiei, la o scoala fara profesori
Mihail Hardau a anuntat ca va deschide noul an scolar, in aceasta dimineata, la Colegiul National "Octavian Goga", dar cadrele didactice de aici sunt decise sa boicoteze festivitatile, informeaza corespondentul Mediafax. Liderul Sindicatului din Invatamant "Unitas" Harghita, afiliat la Federatia Spiru Haret, Alina Maciuca, a declarat ca 50 de profesori si invatatori din cei 60 care predau la Colegiul "Goga" sunt decisi sa-si mentina protestul si sa nu participe la festivitatea de deschidere. Directorul Colegiului, profesorul Doru Dobreanu, a declarat ca respecta decizia colegilor sai si ca, impreuna cu adjunctul sau, il va intampina pe ministrul Educatiei la ora stabilita. "Ministrul va fi primit cum se cuvine, fie si numai de doi elevi, care ii vor oferi flori. Scoala va fi pregatita cu tribuna oficiala, cu drapelele tricolore si statie de amplificare, ca la fiecare inceput de an scolar", a spus Dobreanu.
Ministrul Hardau va fi primit apoi de conducerea Liceului cu predare in limba maghiara "Marton Aron", unde festivitatea de deschidere se va desfasura intr-un cadru restrans, la sala de festivitati a liceului. La deschiderea de an scolar va fi prezent si liderul FSLI pe judet, Kocs Ilona, care a declarat ca, desi urma sa insoteasca profesorii la mitingul de la Bucuresti, si-a contramandat plecarea pentru a putea sta de vorba cu ministrul Educatiei si Cercetarii.
Premierul e acuzat ca refuza negocierile
Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu refuza negocierile cu sindicatele pentru dezamorsarea conflictului din invatamant, preferand sa discute cu organizatiile sindicale prin intermediul mass-media, sustin reprezentantii Federatiei Educatiei Nationale (FEN). "Observam cu stupoare ca premierul Calin Popescu-Tariceanu prefera sa discute cu organizatiile sindicale prin intermediul mass-media, in loc sa se aseze la masa negocierilor. Acest lucru ne face sa ne gandim ca primului-ministru ii convine aceasta stare de tensiune. Tinem sa-i amintim ca in joc sunt interesele a peste cinci milioane de oameni - fie ei profesori, parinti sau elevi", a declarat, ieri, presedintele FEN, Catalin Croitoru, adaugand ca premierul arata inca o data faptul ca trateaza cu aroganta scoala si pe slujitorii ei.
Reprezentantii FEN astepta in continuare un semn atat de la Executiv, cat si de la presedintele Traian Basescu, pentru reluarea de urgenta a negocierilor. Presedintele Traian Basescu a dat asigurari ca anul scolar va incepe pe 15 septembrie, indiferent de starea unitatilor de invatamant. Urmatoarea runda de negocieri cu reprezentantii Guvernului va avea loc saptamana viitoare, la intoarcerea in tara a ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu.
Cartel ALFA solidar cu dascalii
Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA" se solidarizeaza cu actiunile de protest ale federatiilor Alma Mater, Federatia Educatiei Nationale (afiliate la CNS "Cartel ALFA") si Federatia Sindicatelori Libere din Invatamant, informeaza un comunicat remis redactiei. De asemenea, CNS "Cartel ALFA" isi exprima indignarea fata de lipsa de responsabilitate si de consecventa a guvernantilor, tinand cont de faptul ca Executivul si-a asumat o serie de angajamente fata de sectorul invatamant, ce vizeaza legea salarizarii precum si realizarea unor investitii in valoare de 1,1 miliarde lei. Cartel Alfa considera ca este inadmisibil ca legile din Romania sa permita discrepante atat de mari intre salariile din sectorul bugetar, in conditiile aceluiasi nivel de pregatire si aceluiasi volum de munca depus. CNS Cartel Alfa sustine revendicarile sindicatelor din invatamant care vizeaza reportarea valorii de 1,1 miliarde de lei neutilizati in investitii pentru sectorul invatamant, cresterile salariale pentru 2007 si elaborarea legii salarizarii in sectorul invatamant care sa recunoasca importanta sectorului si a cadrului didactic, precum si alocarea a 6% din PIB pentru invatamant.
Proteste si in tara
Protestul profesorilor din Piata Revolutiei va fi sustinut si de mitinguri in tara. Aproximativ 3000 de cadre didactice din judetul Bihor si-au anuntat participarea la un miting de protest programat la Oradea in prima zi de scoala, transmite corespondentul Mediafax. Conducerea Inspectoratului Scolar Bihor este convinsa, insa, ca mitingul nu va impiedica inceperea noului an scolar la data fixata. Desi organizatorii au intentionat ca mitingul sa fie urmat de un mars de protest prin centrul municipiului, Primaria Oradea a respins cererea de autorizare a acestuia inca din 7 septembrie. Motivul invocat de primarul Petru Filip este ca manifestantii ar impiedica circulatia si lucrarile care se desfasoara pe cateva strazi centrale.
Si profesorii galateni boicoteaza festivitatea de incepere a anului scolar, aproximativ 80 de profesori galateni se vor alatura celor care vor protesta la Bucuresti, in fata Guvernului, in vreme ce profesorii ramasi acasa vor intra in clase, dar nu vor participa la festivitatea deschiderii noului an scolar, a declarat, joi, Valeriu Diculescu, liderul SIP Galati. O delegatie cuprinzand 30-40 de membri SIP Galati se va deplasa la Bucuresti. Va fi insotita de o delegatie similara a reprezentantilor Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant Galati. (Magda SEVERIN )
Autoritatile locale din Valea Jiului cer desfiintarea inspectoratelor scolare
Desfiintarea inspectoratelor scolare si subordonarea unitatilor de invatamant Consiliilor locale este, in opinia autoritatilor locale din Valea Jiului, una dintre solutiile ce ar duce la rezolvarea crizei din invatamant care apare an de an, transmite corespondentul Mediafax. Tiberiu Iacob Ritzi, viceprimarul municipiului Petrosani, a declarat ca decizia ar trebui sa se ia cat mai aproape de nevoile elevilor si dorintele lor, si nu de cele ale inspectorilor scolari si ale intereselor din aceste structuri. "Structura Inspectoratelor Scolare este de dinainte de 1989, este nereformata si ar trebui desfiintata. Comunitatea este cea care trebuie sa-si stabileasca prioritatile, iar Ministerul Educatiei sa ramana singura institutie cu functie de control", a afirmat Iacob. Viceprimarul pretinde ca si in privinta disciplinelor care sunt predate la ore - cele optionale, pe care, in mod normal, ar trebui sa le aleaga elevii -, acestea sunt impuse in functie de dorintele inspectorilor, si nu de cerintele unei anumite comunitati sau regiuni.
Studentii mocnesc
Uniunea Nationale a Studentilor din Romania (UNSR) ameninta si ea ca va incepe anul universitar cu proteste si greva in invatamantul superior, daca nu va exista certitudinea ca toate revendicarile vor fi rezolvate. Florentin Gust, presedintele uniunii a declarat ieri, ca intalnirea cu ministrul Mihail Hardau a fost "nefructuoasa, intrucat ministrul a venit nepregatit". Reprezentantii UNSR s-au declarat nemultumit de faptul ca la intalnirea cu ministrul Mihail Hardau nu a fost prezent si secretarul de stat pentru invatamant universitar, Dumitru Miron, care, in opinia lor, ar cunoste situatia din acest domeniu. La intalnirea de ieride la MEdC au participat reprezentanti UNSR din Timisoara, Bucuresti, Craiova si Iasi. Reprezentantii UNSR solicita aducerea bursei studentesti, care acum are valori cuprinse intre 180 si 220 de lei, la nivelul salariului minim pe economie, alocarea pentru fiecare student bugetar a unor bonuri de masa in valoare de 100 de lei, precum si subventii pentru caminele cantina de 96 de lei.
Elevii vasluieni prefera studiul in strainatate
Peste 300 de elevi vasluieni au solicitat in aceasta vara transferul la scoli din strainatate, ca sa fie aproape de parintii plecati la munca, informeaza Rompres. Potrivit inspectorului scolar Melu Iacob, fenomenul a devenit ingrijorator si ia amploare. Prin plecarea elevilor, colectivele se diminueaza si dispar si normele didactice. Psihologii spun ca este mai bine pentru copii sa fie alaturi de parintii lor si ca acestia se adapteaza usor noilor conditii. "In general, copiii care pleaca cu parintii in strainatate se adapteaza destul de usor noilor conditii de viata, ei fiind mai deschisi spre nou, mai receptivi, cred ca isi pot realiza mai usor visurile in strainatate. Exista si cazuri de inadaptare la copii de varsta mai mica", a declarat psihologul Ana Rinder. In ultimii doi ani, 900 de elevi din judetul Vaslui au plecat sa invete in strainatate. Cei mai multi dintre elevi pleaca sa studieze in Italia, Spania, Franta Grecia, Belgia sau Portugalia.
Boicot la deschiderea de la Constanta
Singura federatie sindicala din invatamantul preuniversitar prezenta la nivelul judetului Constanta este Sindicatul Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar (SLSIP), afiliat la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI). Liderul regional, Ioana Purcarea, a declarat ca aproximativ 50% dintre membri s-au declarat dispusi sa se alature actiunilor de protest. Ei se vor prezenta in aceasta dimineata la unitatile de invatamant unde lucreaza, isi vor desfasura activitatile didactice conform orarului, vor consemna aceste activitati in condici, dar nu vor participa la festivitatea de deschidere propriu-zisa. De asemenea, 200 dintre cadrele didactice nemultumite se vor deplasa catre Capitala cu patru autocare pentru a se alatura colegilor lor din teritoriu la mitingul de protest programat la sediul Guvernului. Ioana Purcarea s-a declarat dezamagita de faptul ca aproape jumatate dintre membrii constanteni ai SLSIP si-au manifestat intentia de a iesi astazi pe platourile scolilor pentru a-si intampina elevii, considerand aceasta atitudine o dovada de lasitate. La polul opus, desi nu contesta legitimitatea eventualelor actiuni de protest initiate de SLSIP, Roxana Niculae, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Constanta, si-a exprimat speranta ca anul scolar 2006-2007 va debuta in conditii de normalitate, cu educatorii, invatatorii ori profesorii in curtea scolii, alaturi de copii. "Din semnalele neoficiale pe care noi le avem, este posibil ca procentul de 50% vehiculat, sa fie mult mai mare decat cel care va fi, de fapt, inregistrat", a mai adaugat aceasta. (Adrian HERTA)
Profesorii din Timis incep cu de-a sila
Inceperea anului scolar va fi, astazi, boicotata, in judetul Timis. Desi Inspectoratul Scolar Judetean Timis cheama cadrele didactice la munca, sefii acestei institutii erau, ieri, constienti de boicot: "In judetul Timis se va respecta ordinul ministrului. Maine (n.r. - astazi), 15 septembrie, se va organiza deschiderea festiva a anului scolar, in toate unitatile de invatamant. Directorii de scoli au obligatia sa organizeze deschiderea. Unitatile scolare sunt pregatite sa-si primeasca elevii, putine mai au de incheiat lucrarile de reparatii. Nu putem vorbi de inceperea unei greve, maine (n. r. - astazi), ci de un boicot. Aceste actiuni sunt organizate de sindicatele din invatamant, iar noi nu intelegem sa obstructionam actiunile lor. Noi chemam cadrele didactice la munca... Sindicatele au actiunile lor, noi nu avem nici o cadere sa ne impotrivim. Avem semnale ca sindicatele au chemat la boicotarea deschiderii festive, dar nu poate fi vorba despre declansarea unui conflict de munca, pentru ca nu s-au parcurs etapele legale in acest sens", ne-a declarat Cornel Petroman, inspector general adjunct, in cadrul ISJ Timis. Reprezentantii Sindicatului din Invatamantul Preuniversitar "Spiru Haret" din Timis vor sa dea o lectie Guvernului si se aliniaza miscarilor de la nivel national: "Deschiderile astea festive sunt boicotate de oamenii nostri, iar noi vom protesta la Bucuresti. Este vorba de mii de oameni, doar membrii nostri de sindicat sunt 7000. De luni se intra normal la clasa, pentru ca nu este o greva. Este o atentionare a celor care guverneaza si care nu si-au respectat promisiunile", a subliniat Virgil Popescu, liderul Sindicatului "Spiru Haret", din Timis. (Alina STRUGARIU - ZIUA de Vest)
Profesorii sindicalisti din Iasi stau acasa
In Iasi, profesorii nu vor sarbatori ca de obicei prima zi de scoala. Cu toate ca sindicalistii au rugat cadrele didactice sa ramana acasa in prima zi de scoala, in semn de protest, nu toti profesorii vor face acest lucru. Motivatia acestora este legata de soarta elevilor care nu pot fi lasati singuri in prima zi de scoala. Cel putin invatatorii care au clasa intai, dar si dirigintii claselor a cincea. Chiar daca nu vor putea raspunde solicitarilor sindicalistilor, o parte din profesorii ieseni vor veni la scoala, dar nu vor participa la manifestari. "Nu voi face nimic, nici macar nu voi da manualele elevilor. Voi veni la scoala pentru ca nu vreau sa-mi dezamagesc elevii, si nu pentru ca sunt de acord cu politica guvernatilor fata de noi, profesorii", a declarat Elena Cosmita, profesor de fizica la Scoala Tibana. Nici repezentantii sindicalistilor nu pot miza in totalitate pe boicotarea festivitatilor de deschidere a anului scolar prin neprezentare. "Noi am transmis colegilor sa nu vina la scoala pe 15 septembrie, dar nu am convingerea suta la suta ca o vor respecta. Spun acest lucru pentru ca profesorii gandesc cu sufletul, adica se gandesc si la elevi, iar pe acest fapt mizeaza si guvernantii nostri", a declarat Violeta Amariei, presedintele Aliantei Sindicale "Gh. Asachi" Iasi. (M.R. - ZIUA de Iasi)
Dascalii din Cluj vor purta banderole albe
La Cluj, anul scolar incepe pe 15 septembrie, asa cum a fost stabilit de catre Ministerul Educatiei. Cel putin asa sustine inspectorul scolar general Titiana Zlatior. Referitor la intentiile profesorilor, de a boicota prima zi de scoala, Zlatior a declarat ca plecarea a peste 100 de cadre didactice din Cluj, membre ale Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, la mitingul din Bucuresti este o incalcare grava a regulilor si a disciplinei din educatie.
Pe de alta parte, inspectorul general de la Cluj nu considera ca dascalii au un motiv intemeiat de protest. "In conditiile in care Ministerul Finantelor si cel al Educatiei au acordat sume importante pentru investitia in infrastructura, nu mi se pare corect din partea cadrelor didactice sa vina, pe ultima suta de metri, cu alte revendicari", a completat Zlatior. Alaturi de cei peste 100 de profesori care s-au deplasat pentru mitingul de astazi la Bucuresti, cadrele didactice din Cluj, membre de sindicat, vor purta in semn de protest banderole albe si vor citi, la festivitatea de deschidere, doleantele dascalilor. (Madalina MOCANU ZIUA de Cluj)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.