Fostul sef al Statului Major General (SMG) a fost audiat, ieri, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul care priveste contractul semnat intre Statul Major al Fortelor Terestre si Tofan Grup si in care este invinuit de abuz in
Fostul sef al Statului Major General (SMG) a fost audiat, ieri, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul care priveste contractul semnat intre Statul Major al Fortelor Terestre si Tofan Grup si in care este invinuit de abuz in serviciu. Generalul Eugen Badalan, trecut in rezerva in urma cu trei zile, a ajuns la sediul DNA in jurul orei 12.00. Inainte de a intra la audieri, acesta a precizat ca a venit sa vada "ce se intampla aici". De asemenea, el a promis ca daca jurnalistii prezenti la DNA o ajuta pe o doamna din Focsani care l-a sunat in timp ce se indrepta spre sediul Directiei Nationale Anticoruptie, va raspunde tuturor intrebarilor care i se vor pune. Badalan a lasat in acest sens un numar de telefon. La acesta a raspuns o femeie care dupa ce initial a negat ca a vorbit cu fostul sef al SMG a precizat ca nu are nici o problema si ca ii pare rau ca numarul sau a fost spus public. Femeia nu lucreaza in cadrul Armatei, dar are un frate care a fost subalternul lui Eugen Badalan in perioada in care acesta conducea o unitate din Focsani. "Este un om extraordinar, il stim de atunci, dar eu nu-l cunosc personal", a spus, conform NewsIn, femeia.
"Atanasiu a instrumentat sa ajung aici"
Audierile au durat mai bine de doua ore, la iesirea din DNA, generalul in rezerva declarand ca a luat la cunostinta invinuirile care i se aduc si a stabilit cu procurorii anticoruptie programul "de lucru". Referindu-se la dosarul in care a fost inceputa urmarirea penala impotriva sa, Badalan a spus ca acesta a fost deschis ca urmare a materialelor aparute in presa si a unei scrisori anonime. "E cusut cu atata ata alba, incat se vede si din luna", a spus Badalan. "Nu este un dosar politic pentru ca eu, cel putin pana acum, nu am fost implicat in politica. Cine crede ca are un substrat politic este intr-o eroare. Are un alt substrat. Este o murdarie pe care au facut-o un grup de oameni, care s-au si laudat: Pana nu-l lichidam nu-l lasam!", a mai aratat generalul in rezerva. Fostul sef al SMG a refuzat sa faca publice numele persoanelor respective precizand ca acestea se vor afla cand ii va actiona in judecata.
Eugen Badalan l-a acuzat pe ministrul suspendat al Apararii, Teodor Atanasiu, ca el este cel care "a instrumentat sa ajung aici", dar nu a confirmat ca vrea sa-l dea in judecata. A promis insa ca va informa presa "la momentul potrivit".
Totul a fost legal
In ceea ce priveste contractul semnat intre Statul Major al Fortelor Terestre si Tofan Grup, Badalan sustine ca a fost unul legal, iar utilajele trecusera prin toate procedurile de casare, dupa ce anterior nu se prezentase nimeni la licitatiile prin care MApN dorea sa le vanda ca functionale. Generalul in rezerva a recunoscut ca acel contract a fost urmat de acte aditionale care schimbau conditiile de la negociere. Acesta este documentul semnat de Eugen Badalan, pentru care DNA il acuza de fapte de coruptie. "Ulterior s-a semnat un act aditional pentru a imbunatati niste conditii din acest contract. Actul aditional este semnat de mine", a spus fostul sef al SMG. Acesta a confirmat si faptul ca in dosar mai exista alte 12 persoane care au fost puse sub invinuire. "A inceput urmarirea penala impotriva unui numar fatidic de 13 persoane...In derularea acestui contract au fost implicati cel putin 50 de oameni", a explicat Badalan.
Politica, o alternativa
Dosarul in care Eugen Badalan este urmarit penal va fi instrumentat de colonelul magistrat Romeo Balan, seful Sectiei Militare din Directia Nationala Anticoruptie. Despre acesta, generalul in rezerva a precizat ca i s-a parut a fi un procuror corect care incearca sa desluseasca dosarul. "Si eu si dansul dorim sa developam adevarul din acest dosar", a mai spus Badalan.
Referindu-se la ceea ce va face in viitor, Badalan a spus ca dupa retragerea din functia de sef al Statului Major General si-ar putea continua cariera universitara, sa intre in afaceri, in politica sau sa-si creasca nepotii. Generalul a precizat insa ca deocamdata, nu vrea sa se inscrie in nici un partid.
Contractul
Eugen Badalan si alti 12 ofiteri activi sau in rezerva ai MApN sunt acuzati de fapte de coruptie in dosarul referitor la contractul incheiat intre Statul Major al Fortelor Terestre si Tofan Grup. Printre cele 13 persoane puse sub invinuire se afla si general in rezerva Mihail popescu, fost sef al SMG si fost sef al Statului Major al Trupelor de Uscat, in prezent senator PSD. Statul Major al Fortelor Terestre si Tofan Grup au semnat un contract prin care tehnica auto scoasa din uzul fortelor armate a fost schimbata cu anvelope fabricate de societatea lui Gelu Tofan. Astfel, Tofan Grup ar fi primit 4000 de autovehicule "scoase din functiune", in schimbul a 6000 de anvelope. Contractul nu ar fi respectat legile in vigoare si ar fi produs un prejudiciu de cateva milioane de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.