Aderarea la 1 ianuarie face parte din proiectul de raport pregatit de Comisia Europeana pentru Bulgaria si Romania. Expertii de la Bruxelles au mai pregatit cateva derogari si doua-trei formulari nou-noute. Romania si Bulgaria vor primi ves

Aderarea la 1 ianuarie
face parte din proiectul
de raport pregatit de Comisia Europeana
pentru Bulgaria si Romania. Expertii de la Bruxelles au mai pregatit cateva derogari si doua-trei formulari nou-noute.

Romania si Bulgaria vor primi vesti bune in ziua raportului de monitorizare de la 26 septembrie. Potrivit corespondentului la Bruxelles al postului BBC, Comisia Europeana va recomanda ca cele doua tari sa adere la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 si le va da si un ragaz de jumatate de an pentru a-si pune la punct sistemul de monitorizare a platilor pentru agricultura. Daca nici la 1 ianuarie 2007 nu se inregisteraza progresele cerute, Comisia va dispune reducerea cu un sfert pe an a subventiilor pentru agricultura.
De asemenea, transmite BBC, raportul nu va mai include formulari de tipul ""masuri de salvgardare"", ci va face referire la ""masuri adecvate"", care vor fi impuse Romaniei si Bulgariei in schimbul recomandarii aderarii lor la 1 ianuarie 2007. In cazul Romaniei, sectorul care va fi vizat in primul rand de astfel de masuri este agricultura, urmat de continuarea monitorizarii reformei justitiei si a combaterii coruptiei la nivel inalt. ""Masurile adecvate"" din agricultura vor viza problemele legate de pesta porcina, ecarisaj, colectarea deseurilor animale, gripa aviara si unitatile de procesare a laptelui care nu corespund standardelor europene.
ALTE CRITERII. Comisia urmeaza sa stabileasca si o serie de teme clare pe care Romania si Bulgaria trebuie sa le faca in primele luni dupa aderare. Acestea vor fi diferentiate si vor fi mai putine in cazul Romaniei, potrivit surselor europene citate de BBC. ""Este greu sa aducem argumente pentru amanarea datei aderarii"", a declarat, la adapostul anonimatului, un oficial din Comisie. ""Romania si Bulgaria nu vor fi pregatite suta la suta, insa noi dorim o masa critica de refome care sa garanteze ca aderarea lor nu va afecta buna functionare a Uniunii"", a spus el.
SURPRIZA PLACUTA. De altfel, diplomatii europeni au ajuns la concluzia ca atat de dezbatuta aderare a celor doua state s-ar putea dovedi, intr-un final, o surpriza placuta pentru partenerii din Uniune. Asta pentru ca asteptarile fata de ele au fost extrem de scazute inca de la deschiderea oficiala a negocierilor de aderare.

STEGULETELE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.