Deputatii UDMR, ajutati de cei ai PSD, PC si PRM si-au impus ieri amendamentele la proiectul de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI). De altfel, dezbaterile din comisia juridica a Camerei Deputatilor au fost extrem de tens
Deputatii UDMR, ajutati de cei ai PSD, PC si PRM si-au impus ieri amendamentele la proiectul de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI). De altfel, dezbaterile din comisia juridica a Camerei Deputatilor au fost extrem de tensionate. Liberalii au parasit sala de sedinta in semn de protest fata de faptul ca legea isi pierdea sensul cu fiecare amendament trecut de Opozitie, democratii s-au retras pentru consultari cu Emil Boc, iar pesedistii si-au facut de cap, decizand ca deputatii sa nu mai aiba pauza pana la epuizarea amendamentelor si adoptarea actului normativ.
Practic, textele prevazute in varianta de proiect a Guvernului au fost modificate radical, fiind acceptate formularile UDMR, astfel ca articolul care prevedea accesul inspectorului de integritate la datele cu caracter bancar a fost exclus. In plus, a fost eliminat si articolul 5, in integralitate, care stipula, printre altele, ca inspectorul poate invita orice persoana care poate da relatii utile pentru lamurirea cauzei. Reprezentantii UDMR au reusit, prin amendamente, sa modifice si articolul 6 al proiectului, eliminand dreptul inspectorului de a avea acces la informatii si documente confidentiale sau clasificate. Aceasta dupa ce, in dezbaterile anterioare asupra legii ANI, deputatii coalizati in jurul UDMR au reusit sa scoata din lege toate prevederile care faceau referire la controlul averilor demnitarilor si al incompatibilitatilor.
PSD o acuza pe Macovei de tradare
In timpul in care nu au basculat pe banda rulanta amendamente, deputatii Opozitiei s-au certat ca la piata cu cei ai Puterii, uluiti de faptul ca legea le scapa printre degete. Deputatul PNL Petre Ungureanu a incercat sa le aduca aminte si udemeristilor, dar si alesilor PRM si PSD ca UE vrea ca legea Agentiei sa fie adoptata cat mai repede, asa cum a conceput-o Guvernul. Deputatul PD Daniel Buda a incercat si el un argument care nu a tinut si anume ca nu este bine ca "relatiile interpersonale" dintre deputati si Ministerul Justitiei sa afecteze procesul legislativ. Iar intr-un glas, democratii si liberalii s-au plans ca proiectul legii este "macelarit" si au propus ca actul normativ sa ia numele de "legea Ciomu". In replica, pesedistul Eugen Nicolicea a acuzat-o pe Monica Macovei de "subminare politica a statului" pentru ca i-a dezinformat pe oficialii europeni Franco Frattini si Olli Rehn. Potrivit lui Nicolicea, "infractiunea" lui Macovei se incadreaza la articolul 155 din Codul Penal, referitor la tradare nationala. "Daca un ministru al Apararii a fost destituit doar pentru ca a deranjat-o pe doamna consilier Adriana Saftoiu, nu cred ca tradarea interesului national poate fi sanctionata altfel decat prevede Codul Penal, adica cu inchisoarea pe viata, sau cu detentia de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi", a spus Nicolicea. El a precizat ca parlamentarii PSD vor trimite o scrisoare celor doi oficiali europeni, in care vor arata toate neregulile din legea emisa de minister. Pe de alta parte, deputatul UDMR Marton Arpad a sustinut ca proiectul nu face decat sa creeze o suprasructura la indemana ministrului Justitiei si a presedintelui, scapata de sub controlul parlamentar.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.