Dezbaterea in jurul desecretizarii Securitatii este un prilej sa ne intrebam care a fost efectul Securitatii asupra sentimentului romanilor de a apartine unei aceleiasi tari. A fost el constructiv sau dimpotriva? Vorbesc din proprie experienta. Cand,
Dezbaterea in jurul desecretizarii Securitatii este un prilej sa ne intrebam care a fost efectul Securitatii asupra sentimentului romanilor de a apartine unei aceleiasi tari. A fost el constructiv sau dimpotriva? Vorbesc din proprie experienta. Cand, in toamna lui 1957, am fost convocat de doi ofiteri de Securitate, pentru a deveni informatorul lor, cu amenintarile de rigoare - ceea ce am refuzat, desigur - s-a terminat cu sentimentul meu de natiune. M-am considerat strain in propria-mi tara. Am continuat sa imi fac datoria la serviciu, dar propria-mi tara imi devenise dusman. De fapt, dusmani imi erau cei care o conduceau, dar, inevitabil, dispretul pentru conducatorii ei reverbera asupra celor care o defineau: partidul unic, puterea si, mai ales, Securitatea. N-o spuneam cu glas tare, dar Securitatea a distrus sentimentul de coeziune nationala al multora. Indiferenta, cinismul, ura si dispretul au ocupat locul in care pana atunci se dezvoltase constiinta nationala. Ce mai avea comun majoritatea oprimata cu minoritatea asupritoare? Scindarea natiunii a fost primul pas catre dezintegrarea prin coruptie. Chiar in prezent, romanii nu si-au recapatat coeziunea de natie. Cand unul fura, altii rad. Natiunea nu mai e despartita prin limba si istorie, dar continua, dupa 17 ani de la Revolutie, sa fie despartita pe tema Securitatii.
Scandalos este felul in care unii romani recepteaza ca "tradare" fuga la americani a unor ofiteri superiori de securitate, in primul rand a generalului Ion Mihai Pacepa. Lumina Romaniei nu mai vine de la Rasarit, dar, nu sunt putini romanii carora nu le-a intrat bine in cap ca cei care l-au tradat pe Ceausescu au facut un act de patriotism si ca cei care apara, in momentul de fata, memoria Securitatii submineaza, de fapt, coeziunea nationala si abia recuperata relatie cu Vestul. Ce fel de identitate mai are o natiune in care unii se intorc si acum cu fata la o dictatura sangeroasa?
Fenomenul este ilustrat si in paginile unui "forum" din ziarul ZIUA, insultatoare fata de generalul Pacepa. In schimb, cazuri de ofiteri de Securitate patrioti care se dezic de institutia criminala sunt infime, ca numar.
Or, atata vreme cat o parte din Romania de azi ii trateaza pe dusmanii lui Ceausescu drept propriii dusmani, evident ca ii va trata si pe prietenii acestuia - oricat de corupti ar fi ei - drept prieteni. Ceea ce spune totul despre marasmul actual...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.