Maine, in prima zi de scoala, sunt asteptate peste 10.000 de cadre didactice din toata tara - membri ai Federatiei "Spiru Haret", Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatiei Educatiei Nationale (FEN) si Federatiei "Alma Mater" -
Maine, in prima zi de scoala, sunt asteptate peste 10.000 de cadre didactice din toata tara - membri ai Federatiei "Spiru Haret", Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatiei Educatiei Nationale (FEN) si Federatiei "Alma Mater" - sa participe la mitingul din Capitala. Profesorii au ajuns in aceasta situatie, dupa ce guvernantii nu au respectat acordul incheiat la finalul a trei saptamani de greva a profesorilor din noiembrie anul trecut. Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), sustine ca nu se pune problema unei noi greve in invatamant, astfel ca, incepand de luni, orele se vor desfasura normal, urmand alte intalniri cu partea guvernamentala, saptamana viitoare. "Copiii sa fie gata de scoala, sa-si pregateasca ghiozdanele, iar daca vor veni vineri la scoala nu vor fi trimisi acasa, se pot tine orele, daca profesorii doresc acest lucru", precizeaza Cornea. "Avem semnale ca neparticiparea la deschidere va fi de masa. Nici copiii nu ar trebui sa participe", a afirmat Cornea.
Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei Alma Mater, a anuntat ca si cadrele didactice din invatamantul superior vor participa la mitingul organizat de celelalte trei federatii din Educatie. Universitarii negociaza si ei majorarea salariilor.
Cu jalba la Basescu
Federatia Educatiei Nationale (FEN) a inaintat o scrisoare presedintelui Traian Basescu, prin care ii solicita, in calitate de garant al Protocolului incheiat de Guvern cu federatiile sindicale din Invatamant pe 28 noiembrie 2005, sa determine Guvernul sa-si respecte promisiunile asumate. Importanta calitatii Invatamantului, scoli la nivelul UE si profesori bine pregatiti si motivati din punct de vedere financiar sunt principalele investitii care sunt sustinute de sindicate. "FEN crede cu tarie ca inca se poate negocia, pana la inceperea cursurilor, o solutie care sa ofere salariatilor din invatamant o crestere decenta a veniturilor. Executivul doreste sa majoreze salariile personalului din invatamant cu 14% in 2007, insa, de fapt, venitul anual al personalului din invatamant va creste cu doar 6,3%, in conditiile in care inflatia prognozata pentru anul viitor este estimata la 4,5%", se arata in scrisoarea FEN.
Sindicalistii considera ca interventia presedintelui Traian Basescu este cu atat mai necesara cu cat, in aceasta perioada, toate solicitarile celor peste 300.000 de salariati au fost tratate cu indiferenta, accentuand din nou starea de tensiune din sistem. In aceste conditii, FEN considera ca redeschiderea conflictul de munca este iminenta, intreaga responsabilitate pentru actiunile care vor urma revenind clasei politice si Executivului.
Dascalii vor lefuri mai mari
FEN a facut, ieri, Executivului, o propunere de majorare scriptica cu 50% a salariilor personalului din Invatamant. Catalin Croitoru, presedintele FEN, a precizat ca propunerea este deschisa pentru negocieri. Potrivit lui Croitoru, FEN doreste o crestere reala a salariilor in comparatie cu rata inflatiei. Presedintele FEN a precizat ca spera sa primeasca un raspuns din partea Guvernului pana la sfarsitul acestei saptamani.
Presedintele incepe scoala maine
Presedintele Traian Basescu a dat asigurari, ieri, la Baia Mare, ca anul scolar 2006-2007 va incepe la 15 septembrie, informeaza Rompres. Seful statului a spus ca se vor gasi solutii pentru ca elevii sa aiba unde sa invete, acolo unde conditiile igienico-sanitare din unitatile scolare sunt necorespunzatoare. Si ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a declarat ca pe data de 15 septembrie va fi prezent la o scoala, la festivitatea de deschidere a noului an scolar. El si-a exprimat parerea ca sindicatele au ajuns la maturitatea necesara pentru ca invatamantul sa debuteze in conditii decente la 15 septembrie. "Exista timp suficient pentru a ne reintalni si stabili cifre reale", a adaugat Mihail Hardau.
Tariceanu vrea cereri rezonabile
Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat, ieri, ca doreste ca cererile sindicatelor cadrelor didactice sa fie sustenabile si rezonabile din punct de vedere economic si a anuntat ca asteapta "o contrapropunere" din partea acestora la oferta avansata de comisia guvernamentala de negociere. "Am auzit ca se vorbea despre majorari salariale de 50% anul viitor, ori acestea nu pot fi considerate nici rezonabile, nici serioase. Inflatia in 2006 va fi de 6%, iar in 2007 chiar mai mica. In acest context, consideram ca propunerea de majorare a salariilor cu 14% pe tot parcursul anului 2007, in doua etape, va asigura o crestere substantiala a veniturilor", a precizat Tariceanu. Potrivit acestuia, in 2008, salariile ar urma sa creasca cu 18%.
El a aratat ca isi doreste foarte mult ca noul an educational sa inceapa la 15 septembrie, conform calendarului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.