Consiliile locale vor putea stabili un pret al energiei termice pentru populatie cu cel mult 7% peste nivelul de referinta, potrivit unui ordin al autoritatii de reglementare care va fi publicat in jurul datei de 15 septembrie, a declarat secretarul
Consiliile locale vor putea stabili un pret al energiei termice pentru populatie cu cel mult 7% peste nivelul de referinta, potrivit unui ordin al autoritatii de reglementare care va fi publicat in jurul datei de 15 septembrie, a declarat secretarul de stat in MAI, Mircea Toader, transmite Mediafax. "Autoritatile locale au voie sa creasca tarifele pentru populatie cu cel mult 7% fata de preturile locale de referinta, si aceasta numai daca demonstreaza ca au un program de modernizari. Nivelul de 7% inseamna suficient de mult pentru a putea realiza investitii", a afirmat oficialul Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).
Reamintim, Guvernul a aprobat, la inceputul lunii august, inlocuirea pretului national de referinta pentru energia termica (in valoare de 107,5 lei pe gigacalorie la acel moment) cu preturi locale de referinta, stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) in colaborare cu administratiile locale, scopul fiind acoperirea costurilor reale de productie a energiei.
Presedintele ANRE, Nicolae Opris, a declarat ca limita maxima de 7% pentru calculul preturilor finale la energia termica este doar o propunere, iar metodologia de calcul a preturilor de referinta nu este definitivata.
Potrivit lui Mircea Toader, pretul mediu al gigacaloriei in marile orase este intre 130 lei si 150 lei pe gigacalorie, respectiv cu circa 20-40% mai mare fata de pretul national de referinta. Media preturilor locale de referinta propuse de ANRE la nivelul tarii este de 110-125 lei pe gigacalorie, calculata pentru 110 localitati. "In Bucuresti, unde se furnizeaza 60% din totalul energiei termice consumate la nivelul tarii, pretul local de referinta este de 114 lei/Gcal", a spus Toader. Cel mai mare pret local stabilit de ANRE este de 280 lei/Gcal, pentru localitatea Sebis (Arad). Printre localitatile unde populatia ar putea plati cea mai scumpa energie termica se numara Alba Iulia (230 lei/Gcal), Suceava (213 lei/Gcal), Vaslui (216 lei/Gcal), Zalau (203 lei/Gcal). La Brasov, pretul local de referinta este de 174 lei/Gcal, Pitesti - 150 lei/Gcal, Bacau - 140 lei/Gcal, Iasi - 135 lei/Gcal, Cluj - 114,18 lei/Gcal, Constanta - 112 lei/Gcal, Turceni - 107,36 lei/Gcal.
Preturile de referinta sunt stabilite in functie de specificul zonei, respectiv conditiile de iarna, capacitatea de plata a populatiei, combustibilii folositi la producerea caldurii. Un alt element este posibilitatea bugetelor locale de a aloca ajutoare populatiei pentru plata energiei termice.
Conform oficialului MAI, toate preturile de referinta au fost stabilite si trimise consiliilor locale, insotite de formula de calcul. Consiliile locale vor hotari ulterior daca vor mentine pretul de referinta sau preturile finale la consumator vor fi mai mari sau mai mici decat acest nivel. Statul va suporta, pentru o perioada de 3-4 ani, maxim 45% din costurile de achizitie a combustibilului pentru centralele termice, iar autoritatile locale vor fi obligate sa acorde o subventie de minim 10% din pretul gigacaloriei.
De asemenea, Electrica va fi obligata sa preia in sistem, la un pret mai mare, energia electrica produsa in sistem de cogenerare (simultan cu energia termica -n.r.). Potrivit oficialului MAI, 95% din centrale functioneaza in sistem de cogenerare.
Lista preturilor va fi definitivata maine
Lista cu preturile de referinta pentru energia termica va fi definitivata vineri, iar autoritatile locale vor avea la dispozitie 45 de zile pentru stabilirea tarifului final, in caz contrar consumatorii vor plati gigacaloria la pretul vechi de 107,5 lei, a mai spus Mircea Toader, conform Mediafax. "Pana la 15 septembrie, trebuie publicat un ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), care sa precizeze modul de calcul al preturilor de referinta, precum si lista finala a acestora. Observatiile pot veni pana la aceasta data", a afirmat oficialul Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).
Potrivit acestuia, termenul de 15 septembrie a fost agreat de autoritatile de reglementare, ministerele implicate (Economiei, Administratiei si Internelor) si administratiile locale, pentru a da timp acestora din urma sa calculeze preturile finale la consumator.
Pe de alta parte, presedintele ANRE, Nicolae Opris, a declarat ca metodologia de calcul a preturilor de referinta nu este inca definitivata, iar limita legala pentru stabilirea normelor metodologice este de 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a Ordonantei Guvernului privind renuntarea la pretul national de referinta.
Conform oficialului MAI, toate preturile de referinta au fost stabilite si trimise consiliilor locale, insotite de formula de calcul.
"Din tot ce-am dat noi, cinci administratii locale au cerut verificare, iar pentru trei dintre ele s-a acceptat modificarea, in sensul scaderii pretului local de referinta", a spus Toader.
Consiliile locale vor hotari ulterior daca vor mentine pretul de referinta sau preturile finale la consumator vor fi mai mari sau mai mici decat acest nivel.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.