Un coniac, un brandy sau un lichior bun incununeaza o masa delicioasa. Ele ofera un sentiment de relaxare, indeparteaza grijile de peste zi si inspira o conversatie placuta in compania camarazilor. Digestivele sunt de obicei bauturi alcoolice car

Un coniac, un brandy sau un lichior bun incununeaza o masa delicioasa. Ele ofera un sentiment de relaxare, indeparteaza grijile de peste zi si inspira o conversatie placuta in compania camarazilor.

Digestivele sunt de obicei bauturi alcoolice care se servesc in cantitati mici la finalul unei mese copioase. Pe langa sentimentul de buna dispozitie pe care il induc, bauturile digestive ajuta organismul sa digere mult mai usor alimentele consumate.
In comparatie cu aperitivele, care se servesc inainte de masa, pentru stimularea poftei de mancare, digestivele trebuie sa contina un grad de alcool mai mare. Multi sunt de parere ca intre bauturile tari existente, cele albe sau transparente se consuma ca aperitive, iar cele mai inchise la culoare sunt perfecte la sfarsitul mesei.
Unii considera si cafeaua ca facand parte din bauturile digestive, ceea ce nu este gresit, avand in vedere ca foarte multe meniuri se incheie cu savurarea unei cafele calde.
RECOMANDATE. Coniacul, brandy-ul si lichiorul sunt trei dintre cele mai frecvente bauturi care pun punct unui meniu, dar care incing atmosfera intre prieteni. Discutiile capata fervoare, iar starea de bine se instaleaza comod, ca la ea acasa. Brandy-ul se obtine prin fermentarea sucului si a pulpei de fructe. Exista mai multe tipuri de brandy. Celebre raman Benedictine, facut din 27 de plante si care era baut la curtea lui Alexandru cel Mare, Cointreau, obtinut din fructe si coji de portocale dulci si amare, si Chartreuse, ""elixirul vietii"", facut din 130 de plante. Coniacul este dublu distilat si invechit in butoaie de stejar. Acesta se degusta la temperatura de 10-11° C, dar anumiti producatori recomanda degustarea coniacului racit cu un cub de gheata sau flambat. Cunoscatorii prefera armagnac-ul, un coniac cu un gust mai puternic si staruitor. Lichiorurile sunt bauturi digestive dulci, aromate cu diverse ierburi, seminte, fructe, alune, miere si alte adaosuri secrete. Lichiorurile se servesc la temperatura camerei sau racite cu gheata. Pot fi, de asemenea, incorporate in cocteiluri. Si cremele de lichior sunt considerate bauturi digestive. Consistenta cremoasa este obtinuta prin adaosul de zahar. Bauturile digestive nu sunt recomandate persoanelor care tin regim de slabire, din cauza cantitatii mari de glucide pe care le contin.

COCTEIL


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.