Tarile in curs de dezvoltare cu un nivel ridicat al deficitului de cont curent, cum ar fi Romania, sunt vulnerabile in fata riscurilor asociate cresterii semnificative a creditelor atrase de sectorul privat, apreciaza Fondul Monetar International (FMI), transmite Mediafax. "Riscurile pot fi accentuate de aparitia unor factori negativi, cum ar fi o crestere a dobanzilor peste estimari, ceea ce ar duce la aparitia unor probleme de rambursare si refinantare a datoriilor", arata FMI in cel mai recent Raport despre Stabilitatea Financiara Globala.
Economistii institutiei financiare internationale au enumerat printre tarile cu deficit de cont curent ridicat statele baltice, Bulgaria, Ungaria, Romania, Republica Slovaca si Turcia. Un studiu recent mentionat in raport arata ca avansul puternic al creditelor neguvernamentale a contribuit la cresterea importurilor si la majorarea deficitului de cont curent in statele emergente din Europa, intre care si Romania. Cresterea creditelor cu 1% din PIB determina avansul deficitului comercial cu 0,7% din PIB in Romania.
Institutia financiara internationala aminteste ca ponderea creditelor in valuta era, la sfarsitul anului 2005, de aproximativ 44% din volumul total al creditului acordat gospodariilor. FMI considera aceasta pondere ridicata atat in cazul Romaniei, cat si al Bulgariei, Ungariei, Poloniei si Rusiei. FMI arata ca majorarea rapida a creditului pentru populatie poate determina si cresterea preturilor activelor, ceea ce conduce la majorarea garantiilor solicitate si poate provoca anumite crize daca apar scaderi ale preturilor supraevaluate ale proprietatilor. Ponderea creditului pentru gospodarii in volumul total al imprumuturilor acordate sectorului privat din Romania se plasa, la finele anului 2005, aproape de 70%, peste nivelul mediu inregistrat in statele emergente, de 38,9%. In ceea ce priveste imprumuturile pentru locuinte, acestea reprezentau circa 25% din creditul pentru populatie la finele anului 2005, sub media de 27,9% a statelor in dezvoltare din Europa. Finantarea externa a Romaniei prin emiterea de obligatiuni, vanzarea de actiuni si contractarea de credite a avut o evolutie fluctuanta dupa anul 2000 si s-a ridicat la 120,9 milioane de dolari in trimestrul al doilea al anului 2006. In prima jumatate a anului, Romania a imprumutat in total 207 milioane de dolari din strainatate.
La finele anului 2005, finantarea externa s-a ridicat la 2,28 miliarde de dolari, mult peste nivelul inregistat in 2000, de 589,4 milioane de dolari. Imprumuturile sindicalizate primite de Romania in anul 2006 s-au ridicat la 207 milioane de dolari in prima jumatate a acestui an, dupa ce au atins, in 2005, 1,08 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel dupa anul 2000. Institutia financiara internationala a prezentat si o serie de indicatori legati de activitatea sistemului bancar. (A.G.C.)