Romania este din nou "vopsita" de un ziar britanic fiind prezentata de cotidianul Telegraph ca fiind una dintre cele mai sarace tari din Europa unde parintii isi abandoneaza copii pentru a se duce sa munceasca in strainatate, iar micutii ramasi in
Romania este din nou "vopsita" de un ziar britanic fiind prezentata de cotidianul Telegraph ca fiind una dintre cele mai sarace tari din Europa unde parintii isi abandoneaza copii pentru a se duce sa munceasca in strainatate, iar micutii ramasi in tara sfarsesc prin a se sinucide. Intr-un articol aparut ieri in Telegraph, se afirma ca Romania a facut cativa "pasi" pentru a stopa o noua forma de abuz a copiilor parasiti de sutele de mii de parinti care-si cauta locuri de munca in strainatate. Sursa citata precizeaza ca "dupa ce au aparut nenumarate cazuri de copii parasiti care ajung sa se sinucida sau sa cerseasca in strada, Guvernul a emis o noua lege care incearca sa combata situatia creata. In prezent, numarul estimat al romanilor care muncesc in strainatate este de doua milioane, dintr-un total al populatiei de 22 de milioane si aduc in tara 1,7 de bilioane de lire in fiecare an. Daca Romania, una dintre cele mai sarace tari din Europa, intra in Uniunea Europeana, asa cum a fost programat, la 1 ianuarie 2007, restrictiile in privinta vizei vor disparea peste noapte, iar numarul romanilor care pleaca in strainatate va creste, pentru ca piata muncii in tari precum Marea Britanie si Irlanda se va deschide".
Legislatia se aplica
Acest articol vine in completarea celorlalte opinii exprimate de politicienii si jurnalistii din Marea Britanie privind drepturile ce urmeaza a fi acordate muncitorilor romani, dupa aderarea tarii noastre la UE. Dreptul la munca al viitorilor cetateni europeni, romanii si bulgarii, au incins spiritele in Marea Britanie. Astfel, Michael Leidig, autorul articolului din Telegraph incearca sa gaseasca un nou motiv pentru a sustine ideea ca romanii nu ar trebui sa primeasca drept de munca in Anglia. Acest motiv ar fi copiii abandonati de parintii care incearca sa-si gaseasca in strainatate un loc de munca mai bine platit. Leidig afirma ca unii tineri sunt dusi in orfelinate sau in case de ingrijire sociala, dar marea majoritate sunt lasati in grija altor membri ai familiei mai in vasta, carora deja nu le ajung banii sa se intretina singuri. Leidig prezinta cazurile a doi copii care s-au sinucis dupa ce parintii unuia au plecat in strainatate iar mama celui de-al doilea era plecata in Italia. Aceste doua cazuri fac parte din multimea de aproape 19.000 de cazuri de copii ramasi in tara fara unul sau ambii parinti. Prin Directiile de Asistenta Sociala, pentru acesti copii, pentru 2353 s-a instituit o masura de protectie, iar pentru 15.392 autoritatile nu au luat nici o masura de protectie deoarece s-a considerat ca nu este nevoie. In consecinta, pentru toti acesti copii identificati de autoritati, s-au facut anchete sociale si le-a fost analizata situatia. Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului a realizat, la inceputul acestui an o modificare legislativa. Astfel, s-a adoptat Hotararea de Guvern 683/2006 pentru modificarea Legii nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate. Modificarea prevede obligativitatea agentilor de ocupare a fortei de munca, de a solicita cetatenilor romani care au copii minori in ingrijire si doresc obtinerea unui contract de munca in strainatate, a unei dovezi emise de catre serviciul public de asistenta sociala/Primaria de la domiciliul parintilor din care sa rezulte ca au notificat acestora intentia de a lucra in strainatate.
Manipularea cititorului britanic
Autorul articolului din Telegraph mai prezinta si cazul unui tata care povesteste cum sta plecat la munca in strainatate pentru 400 de euro pe luna. Acest parinte, citat de Telegraph, afirma ca a stat mult timp departe de copii lui. "Anul viitor ma duc in Regatul Unit. Am auzit ca se gasesc multe slujbe acolo", afirma romani, citat de Telegraph. Michael Leidig incearca din rasputeri sa-si sustina ideea, prezentand si cazul unor bunici, nu foarte in varsta, 67 de ani, si care au grija de nepoate lor de doi ani. Leidig afirma ca acestia se "zbat" pentru a-si creste nepoatele. Insa buncii, dupa ce afirma ca nu le este usor, sunt totusi optimisti ca dupa doi ani parintii copilului se vor intoarce si vor avea suficienti bani pentru a-si cumpara o casa.
"Dar nu toti copiii sunt lasati in grija unor oameni responsabili. Unii dintre ei sunt lasati unor rude care ii trimit sa cerseasca, iar cu banii obtinuti de cei mici isi cumpara alcool. Cand nu vin acasa cu bani destui, sunt abandonati", sustine autorul articolului din Telegraph. Acesta mai afirma in finalul articolului sau ca oficiali ai Agentiei Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului ar fi declarat ca ca noua legislatie face "prea putin, prea tarziu", si ca nu ajuta cu nimic pe copiii celor care muncesc ilegal. Insuficient informat autorul articolului din Telegraph nu stie ca institutia se numeste Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului. Contactata de noi, sefa biroului de presa, Simona Pella, ne-a declarat ca presedintele ANPDC nu a dat nici o declaratie acestui cotidian.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.