Patru companii se vor lupta pentru ultimele doua licente 3G ramase: Radiocom, RDS & RCS, Cosmote, Zapp. La 15 octombrie, IGCTI va anunta castigatorii licitatiei. In ciuda unor rezultate nesatisfacatoare la nivel european, interesul pentru in
Patru companii se vor
lupta pentru ultimele doua licente 3G ramase: Radiocom, RDS & RCS, Cosmote, Zapp. La 15 octombrie, IGCTI va anunta castigatorii licitatiei.

In ciuda unor rezultate nesatisfacatoare la nivel european, interesul pentru investitii in telefonia 3G ramane un domeniu strategic pe piata, foarte important fiind up-grade-ul catre HSDPA sau 4G. Iata ca si in Romania, licentele si serviciile 3G raman de maxima importanta pentru viitorul companiilor pe piata telecomunicatiilor. Toate cele patru companii care au depus la Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei oferte pentru ultimele doua licente de telefonie mobila de generatia a treia s-au calificat pentru etapa finala de evaluare. Astfel, ofertele Societatii Nationale de Radiocomunicatii, RCS & RDS, Cosmote si Telemobil vor fi evaluate timp de cel mult cinci saptamani, astfel incat, la 15 octombrie, vor fi anuntati castigatorii licitatiei.
""Cosmote intentioneaza sa ofere servicii 3G accesibile si relevante pentru clientii sai, inclusiv servicii inovatoare de date de mare viteza, totodata extinzand capacitatea retelei"", a declarat Nikolaos Tsolas, CEO Cosmote Romania.
COMPETITIE. Viitorii detinatori de licente de telefonie 3G vor fi obligati sa dezvolte retele de telecomunicatii care sa acopere, la sfarsitul anului 2011, un numar de 11 orase mari ale Romaniei, intre care si Capitala.
In procesul de evaluare, acoperirea geografica si a populatiei va fi punctata cu 55 de puncte, in timp ce fezabilitatea tehnica - cu 25 de puncte, iar capacitatea financiara - cu 10 puncte. Fezabilitatea comerciala si specializarea si experienta vor primi cate 5 puncte. Primele servicii comerciale 3G au fost lansate in Romania de catre Connex (astazi Vodafone) in aprilie 2005, iar la 30 iunie 2006, operatorul declara 171.000 de utilizatori ai acestor servicii. Operatorul rival Orange Romania si-a lansat 3G-ul anul acesta,in luna iunie, dupa primele trei zile anuntand peste 25.000 de utilizatori.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.