De la inceputul anului 2006, Guvernul Tariceanu a operat nu mai putin de trei rectificari bugetare, in vreme ce cheltuielile bugetului general consolidat au crescut cu 4,74% din PIB. Guvernul a realizat aceste modificari, desi, la finele anului trecu
De la inceputul anului 2006, Guvernul Tariceanu a operat nu mai putin de trei rectificari bugetare, in vreme ce cheltuielile bugetului general consolidat au crescut cu 4,74% din PIB. Guvernul a realizat aceste modificari, desi, la finele anului trecut, Parlamentul a aprobat o strategie bugetara complet diferita. Cresterea economica este superioara valorii care a fost luata in calcul la constructia bugetului pe anul in curs, astfel ca veniturile statului au depasit estimarile, contribuind astfel la finantarea cheltuielilor suplimentare. Numai ca majorarea cheltuielilor bugetare are la baza atat venituri suplimentare, cat si cresterea substantiala a deficitului la 2% din PIB.
Premierul Tariceanu a justificat aceasta masura prin necesitatea alocarii de fonduri catre Educatie
si infrastructura. Astfel, aproximativ 1% din PIB a fost alocat invatamantului, pentru proiecte
de investitii si cresteri salariale. Cuprins de generozitate, Guvernul
a mai daruit 1% din PIB pentru drumurile judetene. Intentiile ""bune"" cu care sunt captusite hotararile guvernantilor sunt insa greu de
explicat in conditiile in care luna
de luna executia bugetului
inregistreaza excedente
din ce in ce mai mari.
Asa cum spune proverbul, hartia poate suporta orice. Din pacate, joaca aceasta de-a rectificarea functioneaza dupa logica disputelor politice de la varful Aliantei PNL-PD. Reprezentantii celor doua partide din Guvernul Romaniei isi platesc polite utilizand banii contribuabililor. In vreme ce ministrii democrati ai Educatiei si Transporturilor cer cu insistenta fonduri suplimentare pentru domeniile lor, liberalul Vladescu de la Finante se face ca le da. Banii in plus vor ramane insa pe hartie, pentru ca, asa cum am vazut in prima jumatate a anului, ministerele nu reusesc sa absoarba nici fondurile bugetare care le-au fost alocate initial. Iar seful Guvernului si al liberalilor va avea inca o data ocazia
sa ii arate cu degetul pe demnitarii partenerilor de Alianta.
Mai sunt cateva zile pana la inceputul anului scolar si banii pentru Educatie raman cifre pe hartie. Multe scoli isi vor primi si anul acesta elevii in aceeasi stare deplorabila, in ciuda promisiunilor guvernamentale. Ministrul liberal al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a avut grija sa arunce pisica in curtea
Ministerului Educatiei, pastorit de democratul Hardau. Doar a primit bani pentru investitii in infrastructura scolara... cu doua saptamani inainte de inceperea anului scolar.
Dupa ce vreme de un an in Romania nu s-a construit nici un kilometru de autostrada, guvernantii s-au grabit anul acesta sa aloce fonduri rectificate pentru drumuri. Acum, ministrul Transporturilor PD nu are nici o scuza, pentru ca a primit bani pentru infrastructura... in prag de toamna, cand, din cauza vremii nefavorabile, lucrarile vor fi sistate.
Colaborarea dintre partenerii de guvernare se rezuma astazi la un joc penibil - ""eu iti dau, dar tu nu poti"". Liberalii care conduc Executivul si Finantele stiu foarte bine ca este o utopie sa crezi ca, in patru luni, ministerele vor reusi sa cheltuiasca 4 miliarde de euro. Numai ca in acest fel vor avea la indemana un instrument foarte util pentru a demonstra ineficienta si incompetenta ministrilor democrati. Pentru ca nu stii niciodata ce anticipate poate sa-ti aduca noul an. ""Beneficiarii"" acestui joc sunt elevii, obligati sa invete inca un an in conditii mizere, si soferii, care va trebui in continuare sa scoata alti bani din buzunar pentru masinile stricate, desi platesc in fiecare an pentru drumuri mai bune si mai sigure.

Colaborarea dintre partenerii de guvernare se rezuma astazi la un joc penibil -
""eu iti dau, dar tu nu poti"". Liberalii, care conduc Executivul si Finantele, stiu foarte bine ca este o utopie sa crezi ca, in patru luni, ministerele vor reusi sa cheltuiasca 4 miliarde de euro.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.