Unitatea 1 (U 1)a Centralei Nuclearelectrice (CNE) de la Cernavoda a fost oprita controlat, sambata dimineata, pentru o perioada de 25 de zile, in vederea efectuarii reviziilor anuale. Mihaela Stiopol, purtatorul de cuvant al Societatii Nationale Nuc
Unitatea 1 (U 1)a Centralei Nuclearelectrice (CNE) de la Cernavoda a fost oprita controlat, sambata dimineata, pentru o perioada de 25 de zile, in vederea efectuarii reviziilor anuale. Mihaela Stiopol, purtatorul de cuvant al Societatii Nationale Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei, a declarat ca, in acest interval, U 1 urmeaza sa intre in revizia anuala planificata, in conformitate cu procedurile de exploatare ale centralei. "In perioada opririi se vor executa lucrarile periodice de intretinere, care nu se pot realiza cu centrala in functiune la putere nominala", a precizat Mihaela Stiopol. Cu aceasta ocazie se vor face si controale nedistructive pentru conducte, suporti, amortizori, vase sub presiune, schimbatoare de caldura, precum si teste functionale obligatorii, care necesita oprirea centralei. In timpul acestei opriri planificate vor fi implementate si o serie de proiecte care vor aduce centralei un plus de siguranta in exploatare si vor mari fiabilitatea unor componente critice, imbunatatind activitatea de operare a echipamentelor si sistemelor, potrivit sursei citate. CNE Cernavoda asigura circa 9% din necesarul de energie al Romaniei.
Termoelectrica este pregatita sa puna in functiune centralele Borzesti si Braila pentru a suplini oprirea reactorului nuclear de la Cernavoda, in perioada reviziei anuale a declarat Ovidiu Pop, directorul general al Termoelectrica. "Termocentralele Borzesti si Braila sunt pregatite sa fie pornite oricand. Anumite grupuri vor fi pornite pentru acoperirea necesarului de energie electrica, oricand va decide Dispeceratul Energetic National", a spus Pop. Cele doua termocentrale asigura productia de energie in timpul opririlor reactorului nuclear de la Cernavoda. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.