Filmul chinezesc "Still Life", povestea unor oameni obisnuiti a caror viata a fost afectata de construirea barajului urias "Trei Stramtori", este castigatorul surpriza al Leului de Aur la Festivalul de la Venetia, ce s-a incheiat sambata seara, infor
Filmul chinezesc "Still Life", povestea unor oameni obisnuiti a caror viata a fost afectata de construirea barajului urias "Trei Stramtori", este castigatorul surpriza al Leului de Aur la Festivalul de la Venetia, ce s-a incheiat sambata seara, informeaza Reuters. Regizat de cineastul independent Jia Zhang-Ke, "Still Life" a fost inclus mai tarziu decat alte productii in competitia principala, dar a reusit sa devanseze filme favorite precum "The Queen" de Stephen Frears, "Bobby" de Emilio Estevez si "Nuovomondo"/"Golden Door" de Emanuele Crialese. In total, 22 de filme in premiera mondiala, printre care si productia Universal "Children of Men", in care joaca Oana Pellea, au concurat pentru Leul de Aur, intre 30 august si 9 septembrie.
"Still Life" ("Sanxia Haoren") a fost filmat in satul Fengjie, care a fost intre timp distrus de controversatul baraj "Trei Stramtori" de pe Fluviul Galben. Regizorul a spus intr-o conferinta de presa din timpul festivalului ca a vrut sa puna in lumina problemele pe care le-a presupus constructia barajului, acum cand presa nu mai acorda mare atentie subiectului. "Multi jurnalisti, din presa internationala si nationala, au scris despre baraj si au ridicat intrebari asupra proiectului <<Trei Stramtori>>. Dar odata ce a fost finalizat, ei n-au mai facut acest lucru. Eu stiu ca populatia sufera inca din cauza lui", a declarat Jia Zhang-Ke. Premiul Leul de Aur, care a fost castigat anul trecut de "Brokeback Mountain", ar putea sa ridice moralul regizorilor chinezi, dupa ce cineastului Lou Ye i s-a interzis sa faca filme timp de cinci ani pentru ca a trimis un film la Cannes fara aprobare oficiala.
Ben Affleck - cel mai bun actor
La Venetia, Helen Mirren a luat premiul pentru cea mai buna actrita datorita modului in care a interpretat-o pe regina Elisabeta a II-a in "The Queen", o productie britanica despre criza provocata in familia regala de moartea printesei Diana si despre rolul premierului Tony Blair. "Este o onoare incredibila pentru un film sa faca primii pasi aici, la Venetia", a spus Mirren la ceremonia de decernare a premiilor. "Stephen Frears este mama acestui film. Eu sunt doar o particica din ADN-ul filmului", a adaugat ea. "The Queen" i-a adus si scenaristului Peter Morgan un premiu la Mostra. El a afirmat ca scenariul sau este fidel unor evenimente reale, dar nu o reconstituire istorica exacta. "Multumesc lui Tony Blair pentru ca si-a sincronizat dezintegrarea politica cu premiera filmului nostru", a glumit Morgan la ridicarea premiului, facand referire la speculatiile privind retragerea liderului britanic. Un alt castigator surpriza a fost Ben Affleck, care a obtinut premiul pentru cel mai bun actor datorita rolului sau din "Hollywoodland", in care il intruchipeaza pe George Reeves, interpretul lui Superman in serialul de televiziune din anii '50.
Cineastul francez Alain Resnais a castigat premiul pentru regie cu filmul "Private Fears in Public Places", foarte apreciat de critica.
Revelatia festivalului
Premiul special al juriului a revenit filmului "Daratt", prima productie din Ciad care a ajuns vreodata in prestigioasa competitie. "Nuovomondo", despre o familie siciliana de tarani analfabeti care emigreaza in Statele Unite in cautarea unei vieti mai bune, a luat premiul pentru "revelatia" festivalului - o distinctie ce i-a dezamagit, probabil, pe criticii care au elogiat filmul. Infirmand previziunile, "Bobby" nu a primit nici un premiu, desi a fost laudat atat pentru regie, cat si pentru distributia plina de vedete: Sharon Stone, Demi Moore, Anthony Hopkins si Lindsay Lohan. Acest lungmetraj, despre oaspetii hotelului Ambassador din Los Angeles in momentul uciderii lui Robert Kennedy, in 1968, este considerat de jurnalisti singurul concurent de la Venetia care are sanse sa castige Oscarul pentru cel mai bun film. Juriul celei de-a 63-a editii a Mostrei a fost prezidat de actrita franceza Catherine Deneuve si i-a avut ca membri pe regizorul american Cameron Crowe, coreeanul Park Chan-Wook, spaniolul Bigas Luna, actorul italian Michele Placido, producatorul portughez Paulo Branco si actrita rusa Chulpan Khamatova.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.