Pictorul Virgil Faciu va avea o expozitie la Bucuresti, vernisajul acesteia urmand sa aiba loc maine, la ora 17.00, sala Constantin Brancusi, de la Palatul Parlamentului. Acest eveniment cultural de exceptie este de fapt o expozitie in memoriam Ovidiu Badila, (cel mai mare contrabasist roman al tuturor timpurilor, decedat acum cinci ani in Germania). Legatura dintre muzician si artist a fost deosebita, cei doi colaborand la fiecare expozitie a pictorului. La toate vernisajele lui Faciu, Ovidiu Badila canta la contrabas, atat singur, cat si impreuna cu studentii sai de la Academiile de Muzica din Köln si Basel.
Expozitia care se deschide maine - un omagiu si o comemorare a lui Ovidiu Badila - va fi, dupa spusele organizatorilor, un vernisaj unic in peisajul cultural romanesc. Pe langa muzica lui Ovidiu Badila care va putea fi auzita prin intermediul DVD-urilor sale, vor canta live si prieteni ai acestuia. Printre acestia se numara: Zoltan Boros, Marius Popp, Cristian Soleanu, Garbis Dedeian, Sorin Romanescu, Ovidiu Lipan Tandarica, Cristina Anghelescu si Ioan Tugearu. Pasaje de poezie vor fi recitate de actorul Ovidiu Moldovan.
Virgil Faciu a terminat in 1976 Academia de Arta, studiind cu Baba, Ciucurencu, Saru. Intre 1976 si 1989 a avut numeroase expozitii personale in tara si in strainatate (Florenta, Roma, Paris). Faciu este un pictor expresionist de mare forta, cu mare priza la public, determinat si de tematica lucrarilor sale, unde imagini ale Mantuitorului cu teme ca "Coborarea de pe Cruce", "Punerea in Mormant" sau "Inaltarea la Ceruri" erau des abordate. Din cauza cenzurii comuniste aceste cicluri erau intitulate "Martiriul lui Horea".
In 1990 pleaca din tara, se stabileste in Germania. Devine extrem de prolific, avand expozitii personale in galerii renumite din Dormund, Köln, Freiburg, Dresda, Monte Carlo, Paris, precum si contracte cu fundatii renumite. Actualmente artistul abordeaza o varianta de gestualism si futurism. (D.M.)