Problemele din agricultura sesizate la Bruxelles, de reprezentantii Comisiei Europene la intalnirea cu o delegatie guvernamentala, din care a facut parte si ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, au fost pesta porcina si calitatea laptelui de la pr
Problemele din agricultura sesizate la Bruxelles, de reprezentantii Comisiei Europene la intalnirea cu o delegatie guvernamentala, din care a facut parte si ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, au fost pesta porcina si calitatea laptelui de la producatorii individuali, informeaza Mediafax. "Romania nu a primit nici un fel de reprosuri de la Bruxelles, singurele probleme sesizate de oficialii europene referindu-se la situatia pestei porcine si la calitatea laptelui produs in gospodarii", a declarat, la Vaslui, Gheorghe Flutur. Pana nu va fi eradicata pesta porcina, Romania nu va putea exporta carne de porc. "Vom putea, totusi, sa livram pe piete externe produse preparate biotermic din carne de porc. De asemenea, oficialii europeni au indicat ca trebuie facute eforturi pentru respectarea masurilor de biosecuritate", a afirmat Flutur. Ministrul a adaugat ca a solicitat la Bruxelles o perioada "de gratie" pentru producatorii individuali de lapte, timp in care acestia sa se poata alinia la standardele europene. De remarcat, Romania beneficiaza deja de o perioada de tranzitie de 3 ani pentru alinierea la normele comunitare referitoare la igiena laptelui. Flutur s-a aflat, miercuri, la Bruxelles, impreuna cu o delegatie guvernamentala, pentru a prezenta Comisiei Europene evolutiile din domeniul agriculturii si pentru ultimele discutii inainte de raportul de tara din 26 septembrie.
Impozit "usturator" pe parloaga
Ministrul Agriculturii a anuntat ca, incepand cu 2007, proprietarii care nu lucreaza terenurile agricole vor plati un impozit "usturator", a carui valoare va creste progresiv in fiecare an. Ministrul a afirmat ca introducerea unui astfel de impozit este necesara in conditiile in care in Romania exista o suprafata mare de teren nelucrat. "In stanga si in dreapta soselelor exista adevarate pepiniere de buruieni, prin care sunt prejudiciati proprietarii invecinati. Impunerea unor impozite majorate progresiv ar sanctiona proprietarii terenurilor neexploatate si i-ar impulsiona sa-si exploateze corespunzator suprafetele detinute", a declarat Flutur. Ministrul nu a precizat care va fi valoarea impozitelor pentru astfel de suprafete, afirmand doar ca vor fi "usturatoare". Potrivit negocierilor de aderare, UE va acorda subventii pentru 7 milioane ha de teren arabil, din cele 9,4 milioane ha ale Romaniei. Ca sa nu ramana nimeni fara subventie, suma totala va fi impartita tuturor agricultorilor. In primul an de la aderare, taranii romani vor primi 25% din valoarea subventiilor acordate fermierilor occidentali, care primesc subventii si pentru a nu cultiva tot terenul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.