Propunere pentru Oscar
Filmul "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", de Catalin Mitulescu, este propunerea Romaniei la Oscarul pentru cel mai bun film strain, a declarat Decebal Mitulescu, directorul Centrului National al Cinematografiei. Filmul a fost selectat dintre zece lungmetraje romanesti de un juriu format din critici de film, in aceasta toamna urmand a fi trimisa Academiei americane, spre vizionare, o copie a acestuia. Decebal Mitulescu a precizat ca selectia s-a facut din zece lungmetraje care au avut sau vor avea premiera in cinematografele de la noi intre 1 octombrie 2005 si 30 septembrie 2006. Astfel, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" s-a confruntat cu: "Fix Alert", regia Florin Piersic Jr., "15", de Sergiu Nicolaescu, "Femeia visurilor", Dan Pita, "Despre morti numai de bine", Claudiu Romila, "Legaturi bolnavicioase", regia Tudor Giurgiu, "Azucena", Mircea Muresan, "Pacala se intoarce" , Geo Saizescu, "Margo", Ioan Carmazan si "A fost sau n-a fost?", Corneliu Porumboiu. Potrivit regulamentului Academiei americane, filmele eligibile trebuie sa fi fost lansate intre 1 octombrie 2005 si 30 septembrie 2006 si sa ruleze cel putin sapte zile consecutiv intr-un cinematograf. (M.A.)
Romania la Venetia
Pavilionul Romaniei la Bienala de Arhitectura de la Venetia va fi deschis vineri pentru curatori, critici si jurnalisti, care vor putea studia proiectul "Remix! Drama urbana pentru noua cuburi si mai multi jucatori", urmand ca de pe 10 septembrie si publicul larg sa aiba acces la aceasta lucrare. Cea de-a zece editie a Bienalei de Arhitectura de la Venetia se va desfasura intre 10 septembrie si 18 noiembrie si va prilejui deschiderea unor expozitii realizate de arhitecti din circa 50 de tari, anunta Mediafax. Romania este reprezentata la eveniment printr-un joc, intitulat "Remix! Drama urbana pentru noua cuburi si mai multi jucatori", realizat de Constantin Goagea, Cosmina Goagea, Stefan Ghenciulescu, Justin Baroncea, Carmen Popescu si Ana Bleahu. "Remix" vizeaza elaborarea unui catalog, a unei cercetari si a unui joc. Proiectul respecta tema editiei din acest an a Bienalei - "Orasul: arhitectura si societate", folosindu-se o cercetare sub forma unui joc cu elemente de identificare urbana. (D.C.)
Directori pentru Opera
Opera Nationala Bucuresti (ONB) organizeaza, pe 15 septembrie, concursuri pentru ocuparea posturilor de director economic, director artistic si director tehnic pentru institutia condusa de Catalin Ionescu Arbore. Comisia de evaluare va fi formata din cinci membri, specialisti si personalitati culturale din domeniul artelor spectacolului, si un secretar tehnic, numit prin decizia directorului general al ONB. (D.C.)
Braila in festival
Cea de-a doua editie a Festivalului "Zile si nopti de teatru european la Braila" incepe vineri, 9 septembrie, si se va incheia pe 17 septembrie. La festival vor participa spectacole ale unor teatre si companii din noua tari, selectate pentru a crea un dialog cultural intr-un oras cu o traditie cosmopolita. Deschiderea va fi facuta de premiera cu "Visul unei nopti de vara" de Shakespeare, in directia de scena a lui Victor Ioan Frunza. Invitati in festival sunt, de asemenea, Teatrul Powszechny din Varsovia, cu "Palaria florentina" de Labiche, Teatrul din Klaipeida, Lituania, cu "Totul despre femei" de Miro Gavran, regia Dalia Tamulevichiute, Compania Laborator "Theatre X05" din Tirana, Teatrul din Plevna, Bulgaria, Alternative Theatre Kosovo, Teatrul de Stat din Ankara, Turcia, iar din Romania, Teatrul Bulandra, Odeon, Nottara, Teatrul de Comedie, Teatrul National din Targu Mures, Teatrul National din Craiova etc. In program sunt cuprinse, de asemenea, un seminar despre rezidente artistice, sustinut de Aura Corbeanu, un simpozion privind dramaturgia tarilor din estul Europei, lansari de carte, expozitii. Festivalul nu este competitiv, dar un Premiu al publicului va fi oferit incepand cu aceasta editie. (I.P.)