Fondul Monetar International (FMI) va avertiza, saptamana viitoare, asupra vulnerabilitatii externe a Romaniei, Bulgariei si Ungariei, se arata intr-un articol publicat de cotidianul britanic Financial Times. Potrivit sursei citate, raportul FMI, car
Fondul Monetar International (FMI) va avertiza, saptamana viitoare, asupra vulnerabilitatii externe a Romaniei, Bulgariei si Ungariei, se arata intr-un articol publicat de cotidianul britanic Financial Times. Potrivit sursei citate, raportul FMI, care va fi prezentat in cadrul intalnirii de saptamana viitoare de la Singapore, a ministrilor de finante din cele sapte state puternic industrializate, va arata ca: "Lipsa disciplinei fiscale in Ungaria si cresterea rapida a creditarii sectorului privat in Romania si Bulgaria au contribuit la majorararea deficitelor de cont curent si la cresterea indatorarii externe". Raportul asupra vulnerabilitatii celor trei state subliniaza ingrijorarile autoritatilor mondiale in ceea ce priveste deteriorarea deficitelor de cont curent, comenteaza FT. De la ultimul raport din primavara, FMI si-a majorat previziunile in ceea ce priveste nivelul deficitului de cont curent pentru Romania la 10,9%, in conditiile in care estimarile autoritatilor de la Bucuresti indica un deficit de 9% din PIB. Contul curent al balantei de plati a inregistrat, dupa primele sase luni ale anului, un deficit de 4,17 miliarde de euro, in crestere cu 40,1% comparativ cu soldul negativ raportat in primul semestru din 2005, principalul factor de dezechilibru ramanand balanta comerciala.
Raportul FMI, studiat de Expansion, partenerul din Spania al Financial Times, arata ca boom-ul creditarii in Romania si Bulgaria a majorat, probabil, vilnerabilitatea sectorului financiar pe termen mediu. "In timp ce politica macroeconomica a fost una prudenta in Bulgaria, inconsistenta implementarii acestor politici ramane un factor de ingrijorare in cazul Ungariei si, intr-o masura mai mica, in Romania", precizeaza cotidianul britanic.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.