Comisia senatoriala de ancheta, care investigheaza conditiile de legalitate si de oportunitate privind construirea imobilului "Cathedral Plaza", din imediata vecinatate a Catedralei Sf. Iosif, a decis ieri sa-i invite la dezbaterile de saptamana viit
Comisia senatoriala de ancheta, care investigheaza conditiile de legalitate si de oportunitate privind construirea imobilului "Cathedral Plaza", din imediata vecinatate a Catedralei Sf. Iosif, a decis ieri sa-i invite la dezbaterile de saptamana viitoare pe inspectorul general al Inspectoratului de Stat in Constructii si pe un reprezentant al Parchetului General, pentru a identifica o solutie pentru suspendarea si chiar anularea lucrarilor respective. Senatorii au mai hotarat sa trimita o adresa celor trei firme care gestioneaza lucrarile de constructie la "Cathedral Plaza", S.C. Millennium Building Development SRL, S.C. Westfourth Arhitecture S.A. si S.C. Bog' Art. SRL, pentru ca acestea sa stopeze voluntar lucrarile, pana va fi finalizat raportul comisiei de ancheta. Membrii acestui for au mai decis sa sesizeze si Inspectoratul Teritorial pentru Protectia Muncii, pentru anchetarea conditiilor de care beneficiaza muncitorii. Intr-o sedinta viitoare, parlamentarii il vor audia si pe inginerul Necula, constructorul care s-a ocupat de planul initial al cladirii respective, dar care a renuntat la colaborarea cu cele trei firme, dupa ce a realizat ca ideea initiala a fost modificata imediat dupa obtinerea certificatului necesar pentru demararea lucrarilor de constructie. Pe de alta parte, senatorii vor trimite Biroului Permanent o cerere de prelungire a termenului de finalizare a anchetei, pana pe 5 octombrie. Initial, raportul trebuia sa fie inaintat conducerii Senatului pe 17 septembrie.
O increngatura dubioasa
In cadrul sedintei de ieri, comisia de ancheta l-a audiat pe Victor Gaetan, om de afaceri si corespondent al National Catholic News Agency, care a facut o serie de cercetari jurnalistice privind constructia cladirii din vecinatatea Catedralei Sf. Iosif. Gaetan le-a vorbit senatorilor despre "increngatura misterioasa, financiar-birocratica, ce ascunde o serie de companii care isi dau actiunile de la una la alta, isi schimba numele", din care fac parte si cele trei firme implicate in constructia cladirii respective. Mai mult, Gaetan a dezvaluit ca "celalalt picior al afacerii din Romania se afla in SUA". Omul de afaceri a explicat ca firma S.C. Westfourth Arhitecture S.A. este inregistrata intr-o casuta postala din Colorado, dovedind "o increngatura dubioasa", cu atat mai mult cu cat aceasta firma se regaseste si in registrele din Cipru. Gaetan a mai spus ca, in prezent, o firma de avocati din Washington studiaza posibilitatea de a intenta un proces pentru a stopa actiunea celor trei companii, in baza legii ce condamna actiunile ilicite ale investitorilor din afara tarii. "Sunt suficiente argumente pentru a intenta un proces. Este zguduitor ce se intampla: ceea ce n-a fost distrus de Ceausescu risca sa fie acum daramat. Este ceva de necrezut: un gigant de 19 etaje va fi la o distanta foarte mica de un monument de categoria A, care cere respectarea strica a anumitor reguli", a comentat Gaetan. Acesta a mai atras atentia ca transparenta lucrarilor a fost obturata cu ajutorul unui paravan din material plastic, mai inalt decat prevad normele existente. "Lucreaza zi si noapte acolo, intr-un ritm galopant, construiesc non stop, au lucrat chiar si in noaptea de Inviere. Au ajuns chiar la nivelul doi subteran. Sunt muncitori adusi din strainatate, pentru doar doua-trei saptamani", a avertizat Gaetan. El a amintit ca, in urma investigatiilor sale jurnalistice, intocmise o analiza aprofundata, referitoare la constructia din vecinatatea Catedralei, care i-a fost insa furata de hotii care i-au spart masina, exact cu o zi inainte ca el sa fie audiat de senatori.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.