Peste doua milioane de romani au plecat in strainatate, mai mult de jumatate dintre ei fiind femei, reiese din raportul anual Situatia populatiei lumii, prezentat ieri, de Fondul ONU pentru Populatie (UNFPA). Raportul releva ca situatia din Romania e
Peste doua milioane de romani au plecat in strainatate, mai mult de jumatate dintre ei fiind femei, reiese din raportul anual Situatia populatiei lumii, prezentat ieri, de Fondul ONU pentru Populatie (UNFPA). Raportul releva ca situatia din Romania este similara cu cea existenta la nivel mondial. Astfel, din datele Institutului National de Statistica rezulta ca aproximativ doua milioane de romani sunt in strainatate. UNFPA considera insa ca numarul real este mult mai mare, explicand ca nu exista date privind migratia temporara. Potrivit sursei citate, in anul 2005, ei au trimis familiilor de acasa, pe cai oficiale, 4 miliarde de euro, iar mai mult de jumatate dintre cei plecati sunt femei. La nivel mondial, jumatate dintre migranti, adica aproximativ 95 de milioane, sunt femei si fete. "Femeile migreaza pentru a se casatori, pentru a-si urma sotii si familiile migrante sau pentru a munci. Ele sunt menajere si ingrijesc bolnavi, batrani sau copii. Muncesc in agricultura, sunt chelnerite, muncitoare in fabrici, specialiste cu inalta calificare, profesoare, asistente medicale, artiste, prostituate, refugiate si solicitante de azil", se arata in raport. Fondul ONU pentru Populatie si-a propus sa analizeze directia si amploarea fenomenului de migratie in randul femeilor, impactul banilor trimisi acasa familiilor, precum si vulnerabilitatea lor extrema la trafic, exploatare si abuz. Astfel, potrivit datelor raportului, in anul 2005, fondurile trimise de migranti in tarile de origine au insumat 232 de miliarde de dolari, dintre care 167 de miliarde au avut ca destinatie tarile in curs de dezvoltare. Expertii sustin ca suma reala ar putea fi mult mai mare, intrucat aceste estimari nu au luat in calcul si fondurile transferate prin canale neoficiale. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.