Printr-o lege, care va intra in vigoare luna viitoare, firmele prinse ca utilizeaza software pirat pot fi inchise. Modificarile aduse la Codul Penal se ""ingrijesc"" si de utilizatorii de software fara licenta. Astfel, din 12 octombrie va intra in
Printr-o lege, care va intra in vigoare luna viitoare, firmele prinse ca utilizeaza software pirat pot fi inchise.

Modificarile aduse la Codul Penal se ""ingrijesc"" si de utilizatorii de software fara licenta. Astfel, din 12 octombrie va intra in vigoare Legea 278, care va aduce raspundere penala pentru persoana juridica.
PEDEAPSA. ""In aceasta situatie, compania care va utiliza soft piratat va fi pedepsita cu amenda, publicitate negativa, interzicerea de a participa la licitatii publice si chiar dizolvarea activitatii"", a declarat ieri avocatul Magda Popescu, reprezentant BSA in Romania.
In prezent, conform Legii 8/1996 (modificata in aceasta vara), ""constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda reproducerea neautorizata pe sisteme de calcul a programelor de calculator in oricare dintre urmatoarele modalitati: instalare, stocare, rulare sau executare, afisare ori transmitere in retea interna"". Potrivit unui raport IDC, rata pirateriei software in Romania se afla in prezent la 72%, iar acest lucru a adus pierderi de 111 milioane de dolari, in 2005, industriei de profil.
PROPUNERI. Cu ocazia declansarii unei noi campanii de combatere a pirateriei software, Cristian Dumitrescu, presedintele A&C International (distribuitor Autodesk in Romania), a propus ""impunerea obligativitatii depunerii bilantului lunar contabil de catre companii in care sa se precizeze software-ul contabil folosit si seria acestuia"". Presedintele A&C a lansat o ""oferta"" pentru cei care vor sa intre in legalitate cu produsele de proiectare Autodesk pe care le utilizeaza.
""Companiile vor putea sa licentieze soft-ul Autodesk pe care il detin intr-o perioada agreata de comun acord, totul in conditii de stricta confidentialitate"", spune Cristian Dumitrescu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.