Proiectul initiat de ministrul Vasile Blaga si chestorul Nicolae Berechet, si sprijinit de presedintele Comitetului Olimpic Roman, Octavian Morariu, si consilierii prezidentiali Mariana Bitang si Octavian Belu, privind trecerea Agentiei Nationale pen
Proiectul initiat de ministrul Vasile Blaga si chestorul Nicolae Berechet, si sprijinit de presedintele Comitetului Olimpic Roman, Octavian Morariu, si consilierii prezidentiali Mariana Bitang si Octavian Belu, privind trecerea Agentiei Nationale pentru Sport (ANS) in subordinea MAI a fost respins. Seful ANS, Florian Gheorghe, a anuntat, ieri, ca a fost instiintat oficial de catre cancelaria primului-ministru ca institutia pe care o conduce nu va trece in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor. "Am fost instiintat oficial ca ANS va ramane de sine statatoare si nu va trece in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor, asa cum s-a tot vehiculat in ultimele luni. Noi n-am imbratisat niciodata aceasta idee, din mai multe motive. Personal, am facut lobby in lumea politica a Romaniei pentru ca ANS sa ramana de sine statatoare inca din primavara acestui an, iar acum cateva zile am primit vestea buna. A fost o hotarare inteleapta", a declarat Florian Gheorghe.
Nici un avantaj
Presedintele ANS a expus si motivele principale, pentru care, in opinia sa, trecerea ANS in subordinea MAI, nu ar fi fost oportuna. "In primul rand, ar fi fost un deserviciu de imagine pentru sport, avand in vedere ca populatia percepe MAI ca pe un organ represiv, indiferent ca se dau amenzi de circulatie sau se legitimeaza persoane. Apoi, ar fi fost un deserviciu adus clubului Dinamo, care este sustinut de MAI. Orice rezultat obtinut pe muchie de cutit de Dinamo, la orice sport, ar fi fost interpretat ca a venit la ordin de la minister. Pe de alta parte, ANS are in subordine 48 de cluburi. Daca ne subordonam MAI, erau interpretabile orice transferuri catre Dinamo. Ar fi parut ca cele 48 de cluburi lucreaza toate pentru Dinamo", a declarat presedintele ANS. In acelasi timp, seful ANS considera ca Agentia Nationala pentru Sport si-ar fi pierdut neutralitatea odata cu trecerea in subordinea MAI.
Patrimoniul, principalul interes
Potrivit lui Florian Gheorghe, sportul nu era interesant pentru MAI pentru rezultatele obtinute, ci mai degraba pentru patrimoniu. "Nu cred ca eram interesanti prin rezultate, ci prin patrimoniul pe care il detine ANS, adica bazele sportive, terenuri, spatii de cazare. In privinta acestora, pot sa va spun ca va incepe un proiect de descentralizare. Bazele sportive vor trece in subordinea autoritatilor locale", a spus Florian Gheorghe. El a explicat si motivul acestei decizii. "S-a ajuns la concluzia ca patriotismul local este mai puternic decat cel regional si credem ca vor fi mai bine intretinute de autoritatile locale. Oricum, nu vom intra cu cizmele in activitatea sportiva. Vom astepta mai intai ca autoritatile locale sa demonstreze ca se pot ocupa de bazele sportive", a afirmat presedintele ANS.
Seful ANS a tinut sa precizeze ca spera in continuare ca sportul ca aiba un minister separat. "Ar trebui sa ne indreptam spre modelul francez, care are un minister dedicat sportului. Cred ca imaginea facuta Romaniei de-a lungul timpului prin rezulatele sportive trebuie recunoscuta si in prezent", a spus Florian Gheorghe, care a adaugat ca Guvernul a promis ca se vor construi inca patru sau cinci complexe nationale, posibil in judetele Maramures, Constanta, Arges si Dolj.
Dezvaluirile ZIUA
Subiectul privind trecerea Agentiei Nationale pentru Sport in subordinea MAI, preluarea de catre Comitetul Olimpic Roman a sportului de performanta, iar de catre Ministerul Administratiei si Internelor a sporturilor mici a fost tratat pe larg in paginile ZIUA. Ziarul nostru a dezvaluit, pe parcursul a mai multor episoade, faptul ca principala tinta a proiectului semnat de Blaga si Berechet si sprijinit de Morariu, Belu si Bitang era reprezentata, de fapt, de patrimoniul ANS si banii alocati sportului.
Initiativa ministrului Internelor si a chestorului Nicolae Berechet nu a fost insa una noua. Trecerea Agentiei Nationale pentru Sport in subordinea MAI a fost discutata pentru prima data in timpul guvernarii PSD. Atunci, fostul sef al ANS, in prezent presedinte al COR, Octavian Morariu, i-a trimis o adresa in acest sens ex-premierului Adrian Nastase. Tentativa lui Morariu nu s-a concretizat. Asa cum nu s-a concretizat nici proiectul lui Vasile Blaga, Octavian Morariu, Mariana Bitang si Octavian Belu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.