Comisia de disciplina a Primariei Capitalei a propus clasarea cazului consilierului municipal Octavian Petrovici, care l-a acuzat pe secretarul general al primariei, Dumitru Stanescu, ca ar fi incercat sa-l mituiasca in numele omului de afaceri Costi
Comisia de disciplina a Primariei Capitalei a propus clasarea cazului consilierului municipal Octavian Petrovici, care l-a acuzat pe secretarul general al primariei, Dumitru Stanescu, ca ar fi incercat sa-l mituiasca in numele omului de afaceri Costica Constanda. "Comisia de disciplina a propus clasarea sesizarii. Conform legislatiei noastre, avem posibilitatea fie sa dam curs sesizarii si sa propunem o sanctiune administrativa, fie sa o clasam atunci cand nu avem probe sau se dovedeste ca fapta nu a existat", a precizat presedintele Comisiei de disciplina, Andrei Creci.
Consilierul general Octavian Petrovici a declarat, citat de Rompres, ca verdictul Primariei Capitalei in privinta litigiului sau cu secretarul institutiei era unul asteptat. "Ma asteptam la decizia Comisiei de disciplina a Primariei Capitalei. In Romania, astfel de lucruri se intampla foarte des. Cine va recunoaste de buna voie ca a comis o ilegalitate?", a spus Petrovici.
Reamintim ca in urma cu aproximativ o saptamana, consilierul municipal Octavian Petrovici a facut public, in cadrul unei conferinte de presa, ca un functionar "important" din Primaria Capitalei a incercat sa-l mituiasca in numele omului de afaceri Costica Constanda. Acesta din urma are nevoie de aprobarea consilierilor municipali pentru o hotarare de Consiliu General, in vederea construirii de imobile de lux in parcul Bordei.
Dezvaluirile ZIUA
ZIUA a dezvaluit ca, in septembrie 2003, pe cand era primar general al Capitalei, Traian Basescu, actualul presedinte al Romaniei, a emis in baza Legii 10/2001 doua dispozitii scandaloase pe numele lui Tudor Dumitru si Eugen Lincaru, reprezentati de Costica Constanda. Acestora le-a atribuit in proprietate doua suprafete de teren de aproximativ 3,3 hectare situate in zona care este cunoscuta sub numele de Parcul Bordei si care valoreaza minimum 33 de milioane de dolari.
Cele doua dispozitii ale lui Basescu au ignorat faptul ca actele din dosarele de retrocedare depuse la primarie, releva ca terenurile pe care le-au avut predecesorii celor doi cetateni reprezentati de Costica Constanda, au avut regim agricol. Iar Legea 10/2001 interzice la art. 8 retrocedarile terenurilor cu regim extravilan, acestea putand fi recuperate de proprietarii de drept pe cale judecatoreasca, pe Legea 18/1990 a fondului funciar.
La trei zile de la emiterea dispozitiilor lui Basescu, a urmat punerea in posesie si intabularea, dupa care Costica Constanda a cumparat cele 3,3 hectare din Parcul Bordei. Din acel moment, omul de afaceri a fortat pe toate caile construirea unor blocuri cu 11 si 13 etaje in Parcul Bordei, spre disperarea comunitatii, intrucat in zona nu exista nici o cladire mai inalta de doua, trei etaje.
Constanda incearca cu disperare sa convinga Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CLMB) si sa schimbe regimul zonei pentru a-si putea construi blocurile cu 13 etaje, pe o suprafata de 32% din teren. De altfel, Florin Bumbas, consilier municipal din partea PNL, ne-a declarat ca "sunt semne clare ca se incearca influentarea, daca nu cumpararea unor consilieri, intrucat persoane care ar trebui sa voteze contra, in acord cu planul urbanistic zonal si dorinta cetatenilor, voteaza pentru interesele lui Constanda. Mi s-a spus ca acest Constanda umbla pe culoarele primariei cu o geanta cu bani". Bumbas ne-a mai informat ca problema lui Constanda "apare cu o frecventa uluitoare" pe ordinea de zi a sedintelor de consiliu, ca acesta e sustinut insistent de consilieri de la PSD si PD si ca sunt necesare eforturi serioase pentru scoaterea de pe ordinea de zi a cererii sale de modificare a PUZ-ului. Acesta a recunoscut ca au existat temeri ca unii consilieri PNL ar fi avut intentii similare si ca s-a dat chiar o directiva interna in filiala PNL Bucuresti ca cel care va vota pentru omul de afaceri va fi pus in discutia organizatiei si exclus din partid, deoarece PUZ-ul propus de Costica Constanda "incalca mai multe legi".
Chiliman cere modificarea legii
Pe de alta parte, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a solicitat conducerii Senatului abrogarea unui articol din OUG 195/2006 care face referire la schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, mentionand ca exista "presiuni deosebite din partea unor investitori imobiliari". "In ultimii ani, zonele verzi si parcurile bucurestene sunt supuse unei presiuni deosebite din partea unor investitori imobiliari. Un exemplu concludent este demersul actual pentru promovarea si realizarea unui proiect rezidential in Parcul Bordei, structurat si configurat ca parc pe harta Bucurestiului inca anterior anului 1940", se arata intr-un memoriu adresat presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, de catre edilul Sectorului 1. Potrivit acestuia, astfel de initiative au primit sprijin legislativ, prin adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a Legii nr.265/29.06.2006 pentru adoptarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.195/2005 privind protectia mediului.
Prin acest act normativ a fost modificat articolul 71, care prevedea interdictia schimbarii destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, prin adaugarea unui alineat 2: "Sunt exceptate de la prevederile alin. 1 terenurile proprietate privata, prevazute in planurile urbanistice ca zone verzi sau spatiile plantate neprotejate, a caror destinatie poate fi schimbata numai cu respectarea reglementarilor specifice in vigoare".
Primarul Chiliman sustine ca "se anuleaza in realitate interdictia existenta, dandu-se posibilitatea sa fie distruse parcurile si putinele paduri ramase in marile orase, in special in Bucuresti". "Avand in vedere cele aratate mai sus, va rugam sa dispuneti masurile necesare promovarii unui proiect de lege prin care sa se abroge art.71, alin. 2 din OUG nr.195/2005, asa cum a fost aceasta aprobata prin Legea nr.265/2006", se mai mentioneaza in memoriul ajuns pe masa lui Nicolae Vacaroiu. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.