Cu mai putin de doua saptamani inainte de referendumul proindependenta convocat de Tiraspol, liderul autoproclamatei republici din stanga Nistrului, Igor Smirnov, a anuntat ca isi propune sa ramana in functie pana cand comunitatea internationala va r
Cu mai putin de doua saptamani inainte de referendumul proindependenta convocat de Tiraspol, liderul autoproclamatei republici din stanga Nistrului, Igor Smirnov, a anuntat ca isi propune sa ramana in functie pana cand comunitatea internationala va recunoaste Transnistria. "De indata ce regiunea nistreana este recunoscuta de comunitatea internationala, eu ies la pensie", a afirmat Smirnov, citat de Rompres, in cadrul festivitatilor consacrate miscarii sindicale a femeilor din Tighina, care au fost implicate activ in conflictul armat din 1992 de pe Nistru de partea regimului separatist. Intrebat daca va candida din nou, Smirnov a confirmat ca intentioneaza sa-si depuna candidatura pentru un nou mandat in alegerile prezidentiale din luna decembrie anul acesta. Igor Smirnov ocupa functia de presedinte al Transnistriei inca din 1990, anul declararii independentei regiunii separatiste din estul Republicii Moldova. El a fost reales prin scrutin direct in 1996 si 2001, iar intentia sa de a candida pentru a treia oara la functia suprema in regiunea transnistreana nu contravine legislatiei locale, intrucat legile regimului de la Tiraspol nu limiteaza numarul de mandate consecutive pentru aceeasi persoana, aminteste Rompres. Regimul separatist de la Tiraspol va organiza o consultare a populatiei proindependenta la 17 septembrie, populatia din stanga Nistrului fiind invitata sa se pronunte asupra separarii Transnistriei de Republica Moldova, respectiv asupra aderarii regiunii separatiste la Federatia Rusa. Organismele internationale, precum si state ca Romania si Ucraina, au declarat deja ca nu vor recunoaste rezultatele consultarii populare, aminteste Rompres. Referendumul are un "vadit caracter provocator si nelegitim", a apreciat, la randul sau, presedinta delegatiei Comitetului parlamentar de cooperare Uniunea Europeana - Republica Moldova, Marianne Mikko, intr-o declaratie difuzata ieri la Strasbourg. Responsabilul european a adresat, totodata, un apel autoritatilor de la Moscova in sensul respectarii angajamentelor asumate la summitul OSCE de la Istanbul si retragerii echipamentelor si militarilor stationati in regiune, potrivit Rompres. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.