Mercury Music Prize, devenit recent Nationwide Mercury Prize, este cel mai important premiu muzical care se decerneaza anual celui mai bun album aparut in ultimele 12 luni, in Marea Britanie si Irlanda. Pentru albumul de debut ""Whatever People
Mercury Music Prize, devenit recent Nationwide Mercury Prize, este cel mai important premiu muzical care se decerneaza anual celui mai bun album aparut in ultimele 12 luni, in Marea Britanie si Irlanda.


Pentru albumul de debut ""Whatever People Say I Am, Thata€™s What Ia€™ Not"", grupul Arctic Monkeys a castigat marti seara Premiul Mercury. Originar din Sheffield, cvartetul britanic indie rock/post punk a reusit si un succes comercial de exceptie, discul lor reusind cea mai rapida vanzare pentru un album de debut: 360.000 de exemplare in prima saptamana.
FARA SMECHERII. Festivitatea de decernare s-a desfasurat la Grosvenor House Hotel din Londra, unde au sustinut recitaluri Scritti Politti, Thom Yorke, Hot Chip si Guillemots. La primirea premiului, solistul trupei, Alex Turner a spus: ""Ce facem noi e ceea ce stim cel mai bine, muzica buna, fara smecherii. Suntem surprinsi, onorati si foarte multumiti de premiul de 20.000 de pounds. Multumim tuturor si mai ales celor care ne-au ajutat"". 200 de albume aparute pe piata muzicala britanica, in perioada august 2005-august 2006, au participat la o preselectie, in urma careia au ramas in cursa doar 12. Printre cei nominalizati pentru Mercury Award si ""batuti"" de Arctic Monkeys s-au numarat grupuri tari ca Muse, Scritti Politti, Editors, fostul solist de la Radiohead, Thome Yorke (cu albumul de debut ""The Eraser"") etc.
CREATIVITATE. Infiintat de BPI (British Phonographic Industry) in 1992 ca alternativa la Brit Awards, Mercury este cele mai important premiu muzical acordat anual de un grup de jurnalisti, compozitori si experti din showbiz-ul britanic. Constand intr-o statueta si un cec de 20.000 de lire sterline, premiul este acordat artistului - sau grupului care a inregistrat cel mai original album, accentul fiind pus pe creativitate si nu pe succesul comercial. De-a lungul anilor, Mercury Prize a intrat in posesia unor nume (ce au devenit) sonore precum Franz Ferdinand, PJ Harvey, Pulp, Portishead, Suede, Primal Scream etc.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.