Profesorii si elevii Liceului Teoretic "Dante Alighieri" din Bucuresti au continuat si ieri protestul declansat la inceputul acestei saptamani, din cauza ca Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a refuzat sa prelungeasca mandatul dire
Profesorii si elevii Liceului Teoretic "Dante Alighieri" din Bucuresti au continuat si ieri protestul declansat la inceputul acestei saptamani, din cauza ca Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a refuzat sa prelungeasca mandatul directorului liceului, Craciun Nastase, cadru didactic in aceasta unitate scolara, si a decis inlocuirea acestuia cu Maria Dan, cadru didactic la Grupul Scolar "Anghel Saligny". Elevii sunt revoltati ca directorul liceului a fost schimbat si spun ca aceasta s-a intamplat deoarece Craciun Nastase a refuzat sa se supuna unor cereri din partea superiorilor, care doreau promovarea unui elev declarat repetent. Potrivit cadrelor didactice, schimbarea ar fi fost determinata de faptul ca nu ar fi sustinut examenul care ii permite ocuparea postului de director. Dar, potrivit acestora, nici directoarea proaspat numita nu a sustinut acest concurs.
Directorul acuza presiuni de la minister
Directorul Liceului "Dante Alighieri" i-a acuzat luni pe ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, si pe inspectorul general scolar, Cristian Alexandrescu, ca au facut presiuni asupra lui sa ajute un elev in situatie de repetentie sa treaca anul. Potrivit lui Craciun Nastase, elevul in cauza este fiul unui procuror delegat la Cancelaria primului-ministru. Craciun Nastase spune ca, refuzand sa rezolve cererea, nu a mai fost numit pe functie. El sustine ca a primit mai multe telefoane din partea unor superiori care s-au interesat si i-au sugerat sa rezolve situatia elevului de clasa a noua, corigent la 5 materii si in situatie de repetentie. Tot directorul liceului afirma ca presiunile au pornit de la o plangere inaintata de mama elevului, procurorul Viorica Stoica, care este delegata la Guvern. Primul care s-a interesat de soarta elevului a fost inspectorul scolar general. A urmat apoi telefonul unui inspector din minister, dupa care chiar vizita unui alt inspector, tot din MEdC - George Stancu. Craciun Nastase a fost apoi sunat, din nou, de catre Cristian Alexandrescu, in legatura cu situatia elevului, "care trebuie rezolvata". Directorul sustine ca a refuzat sa-l reexamineze pe elev deoarece nu avea baza legala pentru acest lucru. De aici, spune el, i se trage faptul ca nu a fost numit in functia de director interimar la conducerea liceului, dupa expirarea mandatului.
Hardau da "favorabil"
Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a declarat ieri, pentru Mediafax, ca situatia de la Liceul "Dante Alighieri" a fost creata "artificial" pentru ca directorul de la aceasta institutie de invatamant sa isi mentina postul. Hardau a mai spus ca expresia "favorabil" de pe cererea care a ajuns la inspectorul scolar general si apoi la director este un termen tehnic, prezent pe toate cererile pe care ministrul le retrimite spre examinare celor care au competentele necesare, nu o indicatie pentru cei care rezolva solicitarea. Ministrul a spus ca in acest caz legea este clara, elevul fiind declarat repetent la sfarsitul anului scolar intrucat nu a obtinut note de trecere la cinci materii, legea precizand ca elevii corigenti la minimum trei materii de studiu sunt declarati repetenti. "Am vrut sa vad cum s-a ajuns la aceasta situatie. Mie mama elevului mi-a prezentat o situatie din care rezulta ca nu i-au fost luate in considerare niste adeverinte medicale", a explicat Hardau solicitarea de reexaminare a situatiei elevului. Ministrul Educatiei a mai spus ca trimite zilnic spre examinare competenta astfel de cereri, dar cazul a luat amploare datorita notorietatii mamei elevului si a "abilitatii directorului de a antrena presa in interesul lui". "Nu sunt santajabil", a mai spus Hardau referindu-se la acuzatiile de trafic de influenta.
Ministrul Educatiei a adaugat ca directorul inlocuit are reale calitati de manipulare si a dezaprobat modul in care i-a indemnat pe copii, "majoritatea corijenti veniti la examinarea din toamna", sa ii sustina cauza.
Transparency International sustine protestul
Transparency International Romania a anuntat ieri ca sustine protestul elevilor si profesorilor de la "Dante Alighieri" si saluta initiativa de a lupta pentru standardele de integritate in scoala. "Consideram ca actul de civism reprezinta o speranta ca eradicarea practicilor corupte se va putea face in societate prin implicarea tinerilor. In opinia Transparency International Romania, rezolutia data pe cererea de reexaminare reprezenta un act clar de interventie in activitatea de evaluare educationala, si se afla in afara prevederilor Legii 233/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor. In conformitate cu prevederile legii mentionate autoritatile publice care nu au competenta de solutionare a petitiilor transmit cererea fara rezolutii privind modul de solutionare si instiinteaza petentul privind institutia de la care trebuie sa primeasca raspuns", se arata intr-un comunicat al Transparency International Romania. Organizatia solicita inspectorului sef al ISMB, Cristian Alexandrescu, si ministrului Educatiei, Mihail Hardau, sa isi asume gestul moral al demisiei. "Aceasta responsabilitate este cu atat mai mare cu cat faptele se petrec cu numai trei saptamani inaintea raportului de monitorizare al Comisiei Europene. In ce priveste fapte semnalate Transparency International Romania solicita autoritatilor judiciare abilitate autosesizarea pentru analiza unui potential abuz in serviciu", se mai arata in comunicatul organizatiei. (M.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.