Nu vrem sa fim catalogati drept cautatori de nod in papura, dar ni se pare nedreapta insistenta cu care institutiile nationale continua sa-si ignore propriile valori, oricare ar fi domeniul de referinta.

In timp ce noi, romanii, ne chinuim sa intocmim un clasament cu ""Cei mai mari romani"", in Germania, mai precis la Nurnberg, se comemoreaza intreaga activitate a celui mai iubit cantaret roman, Dan Spataru. Familia Dolbea s-a gandit sa organizeze un spectacol, pentru diaspora, dar si pentru nemti, in care sa fie cinstita memoria indragitului cantaret. Maine, 8 septembrie, este ziua cea mare, cand mai multi artisti mioritici vor canta pentru Dan Spataru, artistul care s-a stins din viata acum doi ani. Stela Popescu, Mircea Rusu Band, Rustic, Ca$$a Loco, Ricky Dandel, Florin Sasarman, Ansamblul Codrisoru (din Bistrita) sunt doar cateva nume care vor participa la acest ""parastas"" muzical din piata oraselului Nurnberg. Cu aceasta ocazie, sotia lui Dan Spataru, Sida, va primi din partea diasporei din Germania o diploma acordata post-mortem celui mai iubit cantaret din Romania pentru intreaga sa activitate.
CE FOLOS? Dar sa revenim la dilema care ne tot framanta de cateva luni incoace, de cand Televiziunea Romana a dat startul unui sondaj national. Cine sunt marii romani? Dupa ce Vadim Tudor si Adi Minune au primit locuri in clasament, raspunsul la aceasta intrebare nu prea isi mai are rostul. Am putea gasi totusi o varianta de raspuns, care este cat se poate de simpla, adevarata si la obiect. Asadar, cine este cel mai mare roman? Ghita Muresan! N-are el peste doi metri inaltime? Noi preferam acest raspuns. Atat timp cat un artist ca Dan Spataru este comemorat de diaspora si de straini, ce ne mai intereseaza cine este cel mai mare dintre toti? Cui ii foloseste? Poate lui Ghita Muresana€¦ (Dana Andronie)