Interzicerea fumatului la locul de munca poate reduce cu 8% incidenta cancerului de plamani si cu 30% aparitia astmului sau a bronsitei cronice, potrivit unui studiu realizat in 14 tari europene si prezentat la cel de-al 16-lea congres european de pn
Interzicerea fumatului la locul de munca poate reduce cu 8% incidenta cancerului de plamani si cu 30% aparitia astmului sau a bronsitei cronice, potrivit unui studiu realizat in 14 tari europene si prezentat la cel de-al 16-lea congres european de pneumologie desfasurat la München.

Aproximativ 7,5 milioane de persoane sunt expuse fumatului pasiv la serviciu in cele 14 tari participante la studiu si 24,6 milioane in SUA, a aratat Maritta Jaakkola, coordonatorul studiului. In Spania si Olanda se inregistreaza cel mai mare numar de adulti expusi involuntar la fum de tigara, respectiv 54% dintre nefumatori in Spania si 38% in Olanda. Cele mai mici proportii se intalnesc in tarile nordice (Finlanda - 8%), primele state care au adoptat legislatia antitutun.
Interzicerea fumatului la serviciu permite evitarea a 4%-9% dintre cancerele pulmonare si bolile coronariene si 8%-32% dintre cazurile de bronho-pneumopatie obstructiva cronica si astm.
In Europa, legislatiile nationale privind controlul tabagismului sunt foarte diferite de la o tara la alta, a semnalat Luk Joossens de la Asociatia Europeana Anticancer. El a propus ca in toate statele europene sa se interzica fumatul in restaurante, hoteluri, la locurile de munca, dar si acordarea unor ajutoare financiare pentru suportul medical in cazul renuntarii la fumat. (Steluta Indrei)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.