Deputatul PSD Victor Ponta, unul dintre avocatii care l-au reprezentat pe Ovidiu Tender in instanta, a fost audiat, ieri, la Baroul Bucuresti in legatura cu sedinta de judecata de la Curtea de Apel in care magistratii au prelungit mandatul de arestar
Deputatul PSD Victor Ponta, unul dintre avocatii care l-au reprezentat pe Ovidiu Tender in instanta, a fost audiat, ieri, la Baroul Bucuresti in legatura cu sedinta de judecata de la Curtea de Apel in care magistratii au prelungit mandatul de arestare preventiva a omului de afaceri intr-un mod care ridica multe semne de intrebare. Ponta a declarat ca nu se pune problema unei vinovatii si ca decizia CSM, in urma analizarii modului de judecata, a fost contestata de el inca de la momentul la care a aflat-o. "Corbul nu a putut sa scoata ochii corbului de alaturi", a spus parlamentarul. "A facut Consiliul Baroului Bucuresti ceea ce a nu facut stalinistul Consiliu Superior al Magistraturii (CSM). Mi-a comunicat de ce sunt invinuit, mi-au aratat sesizarea CSM. Mi-a cerut ca intr-o saptamana sa imi depun punctul de vedere", a adaugat Victor Ponta. Deputatul, care va mai fi audiat la Baroul Bucuresti peste o saptamana, a tinut sa precizeze ca sesizarea CSM cuprinde minciuni, cum ar fi faptul ca in seara cu pricina a fost chemat de 11 ori la Curtea de Apel Bucuresti pentru a-l apara pe Ovidiu Tender.
Sesizare din oficiu
La randul sau, decanul Baroului Bucuresti, maestrul Cristian Iordanescu, a declarat ca este vorba despre sesizarea din oficiu a Consiliului Baroului privind cazul Tender. "Ori de cate ori luam la cunostinta astfel de evenimente, ne sesizam din oficiu, verificam daca cineva a incalcat legea. In aceasta cauza statutul si codul deontologic ar putea fi incalcate ori de catre avocatul din oficiu, ori de catre avocatii alesi", a declarat Iordanescu.
Anterior lui Ponta, Consiliul Baroului Bucuresti a audiat-o si pe avocata desemnata din oficiu pentru sedinta de judecata respectiva, Ana Paulina Benga. Dupa terminarea tuturor audierilor in acest caz, membrii Consiliului vor lua o decizie conform regulamentului organizatiei profesionale. Avocatul Cristian Iordanescu, decanul Baroului Bucuresti, a precizat ca, potrivit legii, sanctiunile pot merge pana la excluderea din Barou.
Concluziile Inspectiei CSM
Dupa cum se stie, Consiliul Superior al Magistraturii si-a insusit, cu majoritate de voturi, concluziile Inspectiei Judiciare in cazul lui Ovidiu Tender, in nota acestui organism fiind recomandata sesizarea Comisiei de Disciplina si a barourilor din care fac parte fostii avocati ai omului de afaceri, Gheorghita Mateut si Victor Ponta. Astfel, in nota Inspectiei Judiciare se mentioneaza ca cei doi avocati au urmarit de la bun inceput obstructionarea actului de justitie pentru a impiedica judecarea cauzei in termenul prevazut de lege, ei incurajand atitudinea ostila judecatorilor. De asemenea, potrivit aceleiasi note, Victor Ponta "a fost departe de tinuta pe care ar fi trebuit sa i-o confere statutul de avocat si in acelasi timp de parlamentar". In documentul Inspectiei Judiciare se mai preciza ca prezenta acestuia in instanta a avut drept scop tergiversarea solutionarii dosarului, astfel incat judecatorii sa nu poata sa se pronunte in termenul prevazut de lege si nu pentru a asigura apararea inculpatului.
Referindu-se la concluziile Inspectiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii, decanul Baroului Bucuresti, maestrul Cristian Iordanescu, a declarat ca faptele avocatilor nu pot fi verificate de CSM, care are competenta doar asupra conduitei magistratilor, categorie profesionala ce nu-i cuprinde pe avocati. (G. TARATA)
Dosarul Rafo s-a amanat
Procesul in care Ovidiu Tender a fost trimis in judecata, alaturi de alte patru persoane, in cazul Rafo, a inceput, ieri, la Tribunalul Bucuresti, cu o amanare, dupa ce doi dintre inculpati, Marian Iancu si Toader Gaurean, au invocat lipsa apararii. Astfel, urmatorul termen a fost stabilit de instanta pentru data de 4 octombrie. Alaturi de Ovidiu Tender si Marian Iancu, in acest dosar au mai fost trimisi in judecata Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Gaurean si Bogdan Salajan. Anchetatorii au stabilit ca gruparea constituita de acestia urmarea obtinerea de fonduri financiare frauduloase a caror sursa urma a fi disimulata prin incheierea unor contracte comerciale nelegale. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.