Activistii si studiile superioare de partid In 1945, la Bucuresti, a fost inaugurata Universitatea Muncitoreasca a PCR. In urmatorul an, pe frontispiciul ei, a aparut numele ""precursorului"" Stefan Gheorghiu. La inceperea cursurilor (1947), ""ina

Activistii si studiile superioare de partid

In 1945, la Bucuresti, a fost inaugurata Universitatea Muncitoreasca a PCR. In urmatorul an, pe frontispiciul ei, a aparut numele ""precursorului"" Stefan Gheorghiu. La inceperea cursurilor (1947), ""inalta scoala de pregatire muncitoreasca"" se dorea a deveni izvorul de materialism dialectic pentru ""fiii si fiicele poporului"".

""O emotionanta sarbatoare - titra Scinteia din 13 martie 1945 - , atat pentru profesori, cat si pentru numarul impunator de elevi recrutati din muncitorii manuali si intelectuali, a fost prilejuita de inaugurarea Universitatii Muncitoresti a PCR.""
PIATRA DE TEMELIE - CC AL PCR. Spatii largi in ziarul oficial al partidului si cuvinte frumoase a primit festivitatea de inaugurare a Universitatii Muncitoresti (10 martie), in fruntea careia fusese numit profesorul de literatura Barbu Lazareanu - rector, secundat de Ionescu Gulian - secretar. Conducerea de partid era reprezentata de Ana Pauker - membru in Comitetul Central al PCR, declarata ca initiatoarea ideii de infiintare a institutiei. Copiata pana in cele mai mici amanunte dupa tiparul sovietic al scolilor pentru ""propagandisti"" si ""agitatori"", Universitatea PCR a avut o istorie destul de complicata.
LA VREMURI NOI, SCOALA NOUA. Despre menirea si rolul atribuite ""inaltei scoli de pregatire muncitoreasca"" aflam chiar din discursul inaugural al rectorului Lazareanu: ""Vestindu-si ivirea in toiul asaltului formidabil contra fascismului si aparand imediat dupa o netagaduita biruinta impotriva coalitiei reactionare de la noi, Universitatea Muncitoreasca - pornita din initiativa CC al PCR si dupa indrumarile tovarasei Ana Pauker - nu are de gand sa devina un corp carturaresc izolat, rupt de marea batalie ce se da in jurul nostru. (...) Mai bine zis: menirea ei consta in a implini - si a creste in acelasi timp - posturile de comanda ale batalioanelor proletare, cu acele elemente care - inainte de a se fi avantat pe taramul scrisului si al vorbirii militante - isi vor dovedi pe teatrul bataliilor sociale insusirile de curaj, de pricepere si de hotarare neaparat trebuitoare unor comandanti, si numai dupa ce se vor fi echipat cu acea teorie si tactica de neinfrant care este doctrina marxist-leninista. (...) In fruntea celor cari predau la Universitatea muncitoreasca vor fi figura cei mai mari dascali ai omenirii: Marx, Engels, Lenin, Stalin.""
Noutatea ""primei scoli teoretice pentru muncitori"", subliniata, de altfel, in discursul rectorului, consta in continutul ei - ""filosofia clasei muncitoare"" si ""materialismul dialectic"".

STEFAN GHEORGHIU. Simbolul unei intregi generatii de activisti


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.