Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU) are in vedere achizitionarea terenurilor aferente cimitirelor, astfel incat spatiul alocat acestora sa poata fi extins, a declarat, pentru Rompres, directorul ACCU, George Georgescu. El a preciz
Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU) are in vedere achizitionarea terenurilor aferente cimitirelor, astfel incat spatiul alocat acestora sa poata fi extins, a declarat, pentru Rompres, directorul ACCU, George Georgescu. El a precizat ca in momentul de fata este in constructie un nou cimitir pe linia de centura a Bucurestiului si a fost achizitionat, de asemenea, un teren in Sectorul 5, in acelasi scop. George Georgescu a spus ca in cimitirele publice exista aproximativ 20.000 de locuri de veci libere si ca, in fiecare luna, ACCU primeste aproximativ 60 de cereri. Potrivit lui Georgescu, in cazul cimitirelor private cererea de locuri de veci este de aproximativ 10% si ca, din acest motiv, ACCU ia in calcul varianta achizitionarii unui astfel de cimitir. Directorul ACCU a opinat ca bucurestenii apeleaza rar la serviciile cimitirelor private din cauza taxelor mari practicate de catre acestea. Costul unui loc de veci in cazul acestora este de 2000-3000 de lei, la care se adauga taxele de intretinere. Pe de alta parte, in cazul cimitirelor publice, locurile de veci pot fi acordate, inca in timpul vietii, doar unor categorii speciale prevazute de lege: revolutionarii, deportatii, detinutii politici, veteranii de razboi si cei care primesc decoratii speciale de la statul roman. In celelalte cazuri, locul de veci se acorda doar in urma unui deces, cu conditia ca familia persoanei respective sa nu mai detina nici un loc in cimitirele publice sau parohiale din Capitala. In astfel de situatii, familia plateste sapatul gropii (care costa intre 200-300 de lei), serviciul religios fiind gratuit. Dupa sapte ani sau mai devreme se poate face o cerere pentru luarea locului in concesiune, cu aceasta ocazie platindu-se o taxa de aproximativ 250 de lei. De asemenea, in fiecare an este obligatorie achitarea unei taxe de intretinere cuprinsa intre 6 si 33 de lei. Insa aproximativ 40% dintre bucurestenii ale caror familii detin locuri de veci in cimitire nu platesc taxa de intretinere. Directorul general al ACCU a spus ca, potrivit regulamentului, daca timp de trei ani, o familie nu plateste taxa de intretinere sau nu amenajeaza mormantul este posibil sa piarda concesiunea. Cu toate acestea, el a adaugat ca in Bucuresti exista locuri concesionate in cazul carora taxele nu au fost platite de mai mult de 20 de ani. George Georgescu a precizat ca, in general, oamenii nu platesc aceasta suma fie din neglijenta, fie pentru ca sunt plecati in strainatate. Drept urmare, bucurestenii sunt obligati sa achite aceste taxe atunci cand vor sa isi scoata autorizatie de constructie sau atunci cand fac transcrieri de acte pentru succesiuni ori donatii ale locurilor de veci. El a adaugat ca ACCU a achizitionat un program pe calculator pentru a tine mai usor evidenta persoanelor care au achitat aceste sume. (M.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.