Gala Tanarului Actor HOP 2006, eveniment organizat de UNITER, MCC si Primaria Municipiului Mangalia, s-a incheiat. Premianti fericiti, invinsi care se pot transforma la viitoarele gale in invingatori, juriu de specialitate, ale carui decizii au fost

Gala Tanarului Actor HOP 2006, eveniment organizat de UNITER, MCC si Primaria Municipiului Mangalia, s-a incheiat. Premianti fericiti, invinsi care se pot transforma la viitoarele gale in invingatori, juriu de specialitate, ale carui decizii au fost mai mult sau mai putin contestate.

Un singur element i-a unit chiar pe toti concurentii de la Sectiunea Individual: ""Ghidul nesimtitului"", de Radu Paraschivescu, volumul din care au fost obligati sa recite un monolog de cinci minute. Un fel de rasu-plansua€™ al lumii-n care traim, in cheie comica. FU...? O EXPRESIE, MAMA... Surprizele au aparut la textele liber alese. Convinsi pesemne ca da bine la public, multi concurenti si-au ales pentru cele 15 minute, atat cat li se permitea sa joace, texte contemporane, postmoderniste, in care vulgaritatea si obscenitatile tin loc de revolta si de fronda. Sa nu fiu inteleasa gresit: texte protestatare, dure, dar pline de substanta si excelent puse in scena am vazut in stagiunile trecute atat in teatrul clasic, cat si in cel underground. Cineva observa ca, de fapt, doar spatiul separa cele doua notiuni, teatru-i teatru oriunde l-ai juca. Generatia care are acum sub 30 de ani poate uza de toate mijloacele de exprimare si unii dintre reprezentantii lor au sclipiri de geniu, chiar daca cei mai in varsta ii acuza de superficialitate si expresii licentioase. La HOP, cand a fost vorba de texte contemporane, am auzit si de fu..., si de pi..., si de pu..., si de mu... Si n-au servit nici unui scop artistic, ba mai mult, aceste alegeri aveau sa-i coste pe multi deprecierea juriului si ostilitatea publicului. Fapt: Spectacolul ""Fuck you, Eu.Ro.Pa!"", mustind de-njuraturi. In spatele meu, o tanara mama, cu fiica-sa de vreo 5 ani in brate. Copila: ""Mami, daa€™ ce-nseamna fu...?"". Mama, pe picior de plecare: ""O... expresie, mama..."".
PREMII. N-am de gand sa comentez votul final al juriului format din Stefan Iordache, Cristina Modreanu, Felix Alexa, Marius Manole si Emilia Popescu. Asta ca sa stiti cui sa multumiti (sau nu) cand ii veti vedea jucand pe alesii lor. La Sectiunea Individual, cea mai buna actrita, Silviana Visan; cel mai bun actor, Toni Tecuceanu; Sectiunea Grup, spectacolul ""Mainilor tale"", dupa Federico Garcia Lorca (cu Mihaela Serban, Sorana Huidan si Marin Grigore). Voi spune doar ca n-am vrea sa vedem la teatru, in filme sau la televizor doar vacante mari, trandafiri si gesturi, fie ele si mari. Daca la aceasta Gala a lipsit ceva, acela a fost cuvantul. Fie el rostire sau, pur si simplu, dictie.

SICA, TIMICA SI... ALTII


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.