Presedintele Romaniei Traian Basescu a cerut ieri Coreei de Nord sa revina la negocierile multilaterale in format de sase privind dezarmarea si sa revina asupra moratoriului privind testele cu rachete cu raza lunga de actiune, informeaza Rompres. "Cr
Presedintele Romaniei Traian Basescu a cerut ieri Coreei de Nord sa revina la negocierile multilaterale in format de sase privind dezarmarea si sa revina asupra moratoriului privind testele cu rachete cu raza lunga de actiune, informeaza Rompres. "Credem ca singurul format viabil pentru solutionarea problemelor de securitate in Peninsula Coreea il reprezinta negocierile in format de sase", a afirmat Traian Basescu intr-o declaratie transmisa agentiei de presa Yonhap, inaintea vizitei pe care o va efectua la Bucuresti presedintele Republicii Coreea, Roh Moo-Hyun.
Presedintele Republicii Coreea, Roh Moo-Hyun, va efectua incepand de azi o vizita de stat in Romania, la invitatia omologului sau, Traian Basescu, informeaza Rompres. Vizita presedintelui Roh Moo-Hyun este prima in Romania a unui sef de stat sud-coreean, de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre cele doua tari, la 30 martie 1990. Aceasta vizita survine la mai putin de un an de la vizita de stat a presedintelui Traian Basescu in Republica Coreea. Seful statului sud-coreean va mai avea convorbiri oficiale cu presedintii celor doua camere ale Parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu, precum si cu primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu. Presedintele Roh Moo-Hyun va fi insotit de o importanta delegatie de oameni de afaceri, reprezentanti ai unor mari firme sud-coreene.
Presedintele sud-coreean s-a aflat ieri in Grecia, prima etapa a unui turneu de 14 zile ce include de asemenea Romania, Finlanda si SUA. "Consideram ca Republica Populara Democrata Coreeana ar trebui sa revina la masa negocierilor cat mai curand posibil, sa renunte total, deschis si ireversibil la programul sau nuclear si sa declare din nou un moratoriu privind testele cu rachete balistice", a subliniat presedintele Basescu.
Tensiuni amplificate in peninsula
Tensiunile s-au amplificat in Peninsula Coreea ca urmare a activitatilor nucleare si in domeniul rachetelor. Negocierile multilaterale in format de sase - la care participa cele doua Corei, SUA, China, Rusia si Japonia - au fost suspendate din noiembrie, fiind boicotate de Coreei de Nord, care a folosit drept pretext sanctiunile financiare impuse de SUA.
Problemele de securitate s-au agravat dupa ce Coreea de Nord a efectuat o serie de teste cu rachete la inceputul lunii iulie, in timp ce mass-media internationale au sugerat ca Phenianul ar putea pregati un test subteran cu bomba atomica. "Suntem convinsi ca revenirea Coreii de Nord la comunitatea internationala va fi benefica, inainte de toate, pentru insasi aceasta tara, dar si pentru pacea si prosperitatea intregii natiuni coreene, precum si pentru stabilitatea si securitatea in Peninsula Coreea si in nord-estul Asiei", a subliniat presedintele Basescu. "Romania va fi pregatita sa dezvolte dialogul si cooperarea cu o peninsula mai stabila si prospera", a afirmat Traian Basescu, care s-a pronuntat si pentru o cooperare economica mai activa cu Coreea de Sud si oamenii de afaceri sud-coreeni.
"Coreea de Sud detine o tehnologie inalta si Romania are nevoie de cooperare in acest domeniu pentru a ameliora performantele economice si industriale. Suntem interesati in special de cooperarea in domeniul cercetarii stiintifice, dar si in diferite alte domenii", a subliniat presedintele roman. "Multe alte companii coreene fac parte din economia noastra", a afirmat Traian Basescu, mentionand cateva firme de renume sud-coreene ca Samsung, LG si Daewoo, care se afla pe piata din Romania. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.