Presedintele sustine ca rapoartele de serviciu pe care le-a facut, in timpul fostului regim, in calitate de comandant al navei "Biruinta" au fost pierdute. Basescu s-a intalnit sambata, intr-o vizita la santierul naval Constanta, cu proprietarul "Bi
Presedintele sustine ca rapoartele de serviciu pe care le-a facut, in timpul fostului regim, in calitate de comandant al navei "Biruinta" au fost pierdute. Basescu s-a intalnit sambata, intr-o vizita la santierul naval Constanta, cu proprietarul "Biruintei", Gheorghe Bosanceanu, care l-a anuntat ca rapoartele de serviciu au fost distruse si i-a promis ca ii va da jurnalele de bord din timpul in care presedintele a condus nava, singurele documente din trecutul de marinar al sefului statului care ar fi supravietuit. Pe de alta parte, seful statului a spus ca a gasit la Arhivele Nationale un singur raport pe care l-a facut in calitate de comandant de nava catre superiorii sai si in care relata despre doi marinari beti. Tot sambata, Basescu l-a prezentat pe superiorul caruia ii prezenta rapoartele intocmite in calitate de comandant de nava, comandantul instructor Dumitru Marasescu, de la fosta companie Navrom. Marasescu l-a aparat pe Basescu, spunand ca acesta ii scria doar rapoarte tehnice, care contineau strict date de specialitate despre comportamentul navei si al echipajului in voiaj. Potrivit fostului sef al lui Basescu, comandantul Basescu era obligat sa raporteze si actele de indisciplina ale marinarilor. Dumitru Marasescu a sustinut ca nu stie unde ajungeau aceste documente, dar a admis ca era posibil ca acestea sa fi fost consultate de securistul companiei.
Parerea lui Boc
Si liderul PD Emil Boc a simtit nevoia sa-i ia apararea fostului sau sef, Traian Basescu, sustinand ca, daca ar fi existat un dosar de turnator al acestuia, PSD l-ar fi folosit cand era la putere. "Am stat si m-am intrebat - cum poate fi cineva asa naiv, incat sa creada ca pe Basescu l-ar fi iertat PSD in 2004, la alegeri?", a spus Boc, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, "este un lucru elementar" ca, intrucat PSD controla toate structurile, un eventual dosar al sefului statului ar fi fost folosit ca arma politica. "Daca exista ceva, ar fi aparut si s-ar fi utilizat", si-a dat cu parerea Boc, uitand sa explice cum este posibil ca Basescu sa nu aiba nici macar dosar de urmarit.
PD vrea sa ia banii turnatorilor
Pe de alta parte, Boc a propus ca demnitarii care au facut politie politica sa returneze indemnizatiile primite de la stat, din momentul in care au completat declaratia in care au scris ca nu au colaborat cu Securitatea. Boc a sustinut ca este necesara aceasta masura pentru a-i trimite "in decor pe turnatorii ordinari". Liderul PD a mai spus ca aceia care au facut politie politica si sunt in viata publica au o sansa: "Sa plece singuri si nu-i demasca nimeni". Boc a adaugat ca le va cere tuturor democratilor care au dosar de Securitate sa il faca public, dupa modelul inaugurat de Radu Berceanu. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.