Un nou val de violenta a cuprins vineri seara cartierul Ferentari, incidentul fiind soldat cu un mort. Potrivit rapoartelor Politiei Capitalei, la ora 20.50, Serviciul Dispecerat al DGPMB a fost sesizat ca pe str. Iacob Andrei din Sectorul 5, a avut loc o altercatie in urma careia un barbat identificat drept Luis N., in varsta de 27 de ani, din Sectorul 4, a fost injunghiat de catre o persoana necunoscuta. Victima a fost transportata cu ambulata la spitalul Bagdasar, unde s-a constatat decesul. La locul incidentului s-au deplasat politistii de la Omoruri, Criminalistica, Sectia 24 Politie, si procurorul criminalist, care au constatat ca autorul agresiunii este Vasile Spiridon, de 39 de ani. Acesta a fost retinut sub acuzatia de omor calificat. Acest incident este al doilea ca amploare din Ferentari, dupa ce in cursul saptamanii trecute un individ a deschis focul intr-o spalatorie auto.
"Ah, m-a taiat!"
Evenimenele sangeroase care au avut loc pe strada Iacob Andrei au pornit de la o cearta dintre victima, Luis, si un cunoscut al acesteia, Nicu Animalu. Acesta a relatat reporterilor ZIUA cum a fost ucis Luis. Din declaratiile sale rezulta ca starea conflictuala dintre el si victima a fost escaladata cu o zi in urma, cand baiatul sau a fost talharit. Cum astfel de infractiuni nu sunt solutionate niciodata cu ajutorul legii, ci prin judecata mai simpla a cartierului, Luis si Nicu Animalu au ajuns "la cutite". In ziua fatala pentru Luis, cu doar cateva ore inainte de a fi ucis, acesta l-a cautat pe Animalu acasa. Cateva minute mai tarziu, dupa ce Animalu a aflat ca este cautat de Luis, a pus mana pe sabie si a plecat sa isi rezolve problema in stilul "Ferenari". Dupa o cautare scurta, Animalu a dat peste Luis care era insotit de un amic de al sau, Spiridon.
"Am oprit si i-am zis lui Luis sa nu se mai ia de baiatul meu. I-am vorbit urat si l-am amenintat. Spiridon s-a dat la mine atunci si a venit, m-a impins, eu l-am impins, dupa care a scos cutitul. Atunci am fugit la masina sa-mi iau sabia. Un tovaras de-al meu, Ciuca, vazand ca asta a scos cutitul a incercat sa-l imobilizeze, dar nu a reusit sa-i dea jos cutitul. Spiridon s-a luat dupa el, iar eu am scos sabia si m-am dus spre Luis. I-am strigat sa lase cutitul jos ca-l tai, moment in care asta a dus mana la burta si a zis: "Ah, m-a taiat!". Eu am crezut ca e "regie" ca sa ma arda si i-am zis sa lase cutitul din mana ca-l tai si atunci a cazut. Eu tot nu credeam ca e taiat, dar daca omul era jos... Cand am vazut ca nu se ridica, am fugit. Mi-am sunat avocatul si apoi m-am dus la Politia Capitalei", ne-a spus Nicu Animalu.
Aberratio ictus
Astfel, dupa cum se poate observa din raportul Politiei si din declaratiile martorilor, cel care l-a ucis pe Luis este prietenul sau, Spiridon. Este limpede ca acesta nu a avut intentia de a-l rani pe Luis, ci pe Nicu Animalu. Datele culese de reporterii ZIUA indica faptul ca Luis a fost injunghiat in focul disputei dintre Nicu si Spiridon, inainte ca amicul lui Nicu, Ciuca, sa incerce sa-l dezarmeze pe Spiridon.
De aceea, autorul faptei va fi judecat pentru omor calificat, chiar daca nu a avut intentia de a-l ucide pe Luis. Aberratio ictus (n.red. - devierea actiunii) cat si eroarea asupra persoanei nu au nici o influenta asupra vinovatiei faptuitorului, crima fiind comisa si in acest caz cu intentie.
De la reclame pentru copii la suspect de crima
Nicu Animalu este un personaj picant, cunoscut opiniei publice din spoturile campaniei de protejare a copiilor de violenta domestica, unde Animaluí ii invita pe cei care isi bat copiii in celulele puscariilor cu indemnul: "ti-am pregatit un pat la noi in celula". Dragostea pentru copilul sau si aspectul de "cartier" au fost cele care l-au propulsat pe primul loc in optiunile producatorilor campaniei publicitare, dar si sursa multor necazuri pe strazile Bucurestiului.
Identificat de anumite canale de stiri ca fiind autorul crimei, Nicu Animalu pe numele sau Nicusor Iascov, s-a prezentat imediat dupa crima la Politia Capitalei. In ciuda faptului ca autorul omorului a fost identificat si retinut, din cauza scurgerilor de informatii dinspre Polite catre anumite persoane din presa l-au pus pe Iascov in conflict cu mai multe persoane din lumea interlopa a Ferentariului care au pus pret pe capul sau. In prezent, o noua stare conflictuala mocneste in Ferentari, "tintele" fiind Iascov si familia sa.
Violentele comise in ultima vreme in Capitala, distrugeri de baruri, injunghieri, batai cu sabii si topoare, rafale de arma si tentative de omor au drept puncte nevralgice lipsa Jandarmeriei si a Politiei de pe strazi, eficacitatea redusa a muncii de culegere de informatii din lumea interlopa, dar mai ales a complicitatii unor oameni in uniforma care, desi au la dspozitie suficiente parghii de a bloca anumite actiuni vindicative nu o fac la timp. Sau deloc.