Membrii Delegatiei Permanente a PNL au decis, sambata, excluderea din partid a deputatilor Mona Musca si Ioan Ghise pe motiv ca au colaborat cu Securitatea. In apararea celor doi - a Monei Musca (foto), in special - au sarit mai multe personaje din a
Membrii Delegatiei Permanente a PNL au decis, sambata, excluderea din partid a deputatilor Mona Musca si Ioan Ghise pe motiv ca au colaborat cu Securitatea. In apararea celor doi - a Monei Musca (foto), in special - au sarit mai multe personaje din afara, dar si din interiorul partidului, decizia conducerii liberalilor fiind considerata nedreapta. Principala obiectie a apologetilor a fost aceea ca Musca si Ghise au fost "executati" pe nedrept, institutia abilitata cu studierea dosarelor - CNSAS - negasindu-i vinovati de politie politica. In replica, liberalii lui Tariceanu au anuntat ca toti cei care au avut un angajament semnat cu Securitatea vor fi exclusi din PNL. Tot in sedinta de sambata, delegatii PNL s-au delimitat de "practicile de sponsorizare a adversarilor politici de catre membrii PNL", urmand ca situatia lui Dinu Patriciu sa fie dezbatuta de Comisia de etica a formatiunii.
Scorul
In cadrul Delegatiei, 62 de lideri liberali au votat "pentru" excluderea din partid a Monei Musca, cinci "impotriva" si s-a inregistrat o abtinere. In cazul lui Ioan Ghise au fost 56 de voturi "pentru" excludere, 11 "impotriva" si o abtinere. "Delegatia Permanenta a PNL a luat hotararea de principiu de a exclude pe toti cei care au angajament de colaborare cu Securitatea", a precizat Calin Popescu Tariceanu, dupa sedinta.
La plecare
Ioan Ghise Musca si Ghise au suportat excluderea in mod diferit. Daca Mona Musca a parut impacata cu situatia, mentionand ca nu va contesta decizia, intrucat PNL are dreptul sa ia orice decizie politica, Ioan Ghise a reclamat incalcarea Statutului si a amenintat ca va dezvalui peste cateva zile presiunile care s-au facut asupra sa. Potrivit unor surse din partid, citate de Mediafax, dupa ce Mona Musca si Ioan Ghise si-au sustinut cauza in fata colegilor liberali, Tariceanu le-ar fi spus acestora ca ar fi mai bine sa demisioneze din PNL, insa cei doi au refuzat.
La despartirea de liberali, Mona Musca a declarat presei ca isi cere scuze pentru angajamentul semnat in trecut, mentionand ca nu a realizat ca acesta poate fi interpretat ca o colaborare cu Securitatea. "Cred ca deconspirarea Securitatii trebuie sa se faca in primul rand de CNSAS, si nu pe langa CNSAS. Sper ca lucrurile sa mearga pana la capat si sa nu se amestece cu reglari de conturi politice sau de alta natura", a spus deputatul. Musca a precizat ca se va retrage din Parlamentul European, unde este observator, adaugand ca va ramane liberala si nu se va inscrie in alt partid.
Corul
Mai multor reprezentanti ai Aliantei PNL-PD si apropiati ai Cotrocenilor li s-a parut nedreapta excluderea celor doi liberali din partid. De altfel, insusi presedintele Basescu reclamase, in ajun, ca sunt dati afara - fara sa se astepte epuizarea "ultimei cai de atac" - oameni care in campania electorala au adus voturi. "Este o greseala a actualei conduceri a PNL, la care ma asteptam", a comentat, la aflarea deciziei conducerii PNL, consilierul prezidential Theodor Stolojan. La randul sau, fostul consilier de stat, Elena Udrea (PD), a apreciat ca actuala conducere a PNL este ipocrita, pentru ca se foloseste de reforma morala, concretizata in deconspirarea Securitatii, pentru a-si inlatura adversarii politici, in interese meschine. "Pentru a putea fi exclusa doamna Mona Musca din randurile PNL a trebuit sa fie dat afara si domnul Ioan Ghise, desi domnul Gheorghiof, care are angajament la Securitate, si domnul Quintus - care a fost presedintele de onoare al PNL, de asemenea si dansul cu angajament la Securitate si foarte multe informari facute - continua sa ramana membri ai PNL", a spus Elena Udrea, la Scoala de vara a PD. Udrea a precizat ca a facut aceste declaratii in calitate de "om de incredere al lui Traian Basescu, la alegerile din 2004".
"O vendeta politica"
Fostul presedinte al PNL Valeriu Stoica a precizat, comentand excluderea, ca necesitatea lansarii unei platforme in PNL - idee sustinuta impreuna cu Mona Musca si Theodor Stolojan - este "la fel de puternica" si ca nu se pune problema renuntarii la acest proiect. Referindu-se la implicarea, in continuare, a deputatului Mona Musca in acest proiect, Stoica a comentat ca "raspunderea pentru un incident produs in urma cu 38 de ani ramane de ordin moral" si ca electoratul urmeaza sa aprecieze pana unde trebuie sa mearga "raspunderea politica" a Monei Musca. Stoica a afirmat ca decizia Delegatiei Permanente a PNL, de a-i exclude din randurile liberalilor pe deputatii Mona Musca si Ioan Ghise, ii descalifica pe cei care au luat-o si este de o "flagranta" nedreptate.
In opinia deputatului liberal Cristian Boureanu, "excluderea Monei Musca din PNL in aceste momente poate fi interpretata drept o vendeta politica a grupului din jurul lui Calin Popescu-Tariceanu, grup al carui scop pare a fi eliminarea celor incomozi, chiar cu sacrificarea intereselor pe termen mediu si lung ale partidului". Si colega de partid a lui Boureanu, Raluca Turcan, a apreciat, conform NewsIn, ca excluderea Monei Musca din randul liberalilor "este un act de razbunare care seamana cu infierarile publice din anii 50". (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.