Domnule director Corneliu Bucur, sibienii sunt surprinsi de lipsa dvs. de reactie la ultimele "mutari pe tabla de sah" a Capitalei Culturale europene, facute de Ministerul Culturii - publicarea bugetelor alocate principalelor proiecte, multe dintre a
Domnule director Corneliu Bucur, sibienii sunt surprinsi de lipsa dvs. de reactie la ultimele "mutari pe tabla de sah" a Capitalei Culturale europene, facute de Ministerul Culturii - publicarea bugetelor alocate principalelor proiecte, multe dintre acestea derulate in 2006, de conducerea Asociatiei "Sibiu Capitala Culturala a Europei " 2007" si de tandemul Ion Caramitru - Sergiu Nistor (trecerea celor doua scene de spectacole, achizitionate pe un milion de euro, in proprietatea Teatrului National Bucuresti). Eram cu totii obisnuiti cu reactiile dvs. prompte, ferme, intransigente, indiferent de partenerul de dialog. Ati depus armele? Va declarati invins?
Partial aveti dreptate cu privire la intarzierea unei reactii ferme. Sunt atat de surprins, chiar socat, naucit, de tot ce se intampla pe frontul pregatirilor pentru 2007, incat, desi am prevazut, inca de la inceput - stiind prea bine cine este dl. Sergiu Nistor - continuarea masurilor discriminative, nu-mi puteam imagina ca, toti, laolalta, vor duce lucrurile pana dincolo de limita tolerabila, ignorand, evident voit, patrimoniul cultural etnologic, de reputatie universala, sfidand paradigmele culturale universale, lansate de UNESCO - cel mai teribil exemplu fiind cel al programului "Tezaure umane vii" - vizand patrimoniul cultural imaterial, eliminand de la finantare pe 2006 Festivalul National al Traditiilor si Festivalul International al Filmului Antropologic si Documentar jignind demnitatea sibienilor - transferul scenelor pare un scenariu din serialele cu mafioti, care dupa ce oripileaza o lume intreaga, sfarsesc prin a-si inscena hould-up-uri intre ei, furandu-se reciproc -, in final, atentand sfidator la cele mai redutabile programe privind afirmarea valorilor propriei identitati etnoculturale.
Nu sunteti prea aspru? Pe ce va bazati aceste afirmatii, de o gravitate deosebita?
Pai sa le luam pe rand. Cum bine stiti, anul trecut, dupa prima selectie, Muzeul "Astra" avea selectat un singur proiect, evident ales la nimereala: Festivalul National al Traditiilor Populare. S-a milostivit domnul comisar Nistor sa ne repartizeze si 500 milioane lei, dar numai dupa ce au expirat conditiile ce faceau posibila organizarea acelei manifestari. Pentru ca, in momentul restituirii banilor "pe care nu aveam cum sa-i mai cheltuim - sa ne trezim si apostrofati, iar urmarea parsiva (prevazuta de anul trecut), a fost aceea a anularii alocarii aceleasi sume pentru aceeasi manifestare, la editia din acest an (pe care am realizat-o "cu dificultati considerabile, tocmai pentru ca anul trecut nu am putut-o organiza - cu un succes de public deosebit, avand peste 12.000 de vizitatori), fara a sti acum cum o sa decontam cheltuielile.
Muzeul Astra n-a primit nici un leu pentru Sibiu 2007
Proportional cu proiectele aprobate pentru 2007, pentru fiecare institutie sibiana, sunteti multumit, s-a procedat corect, principial?
Ma faceti sa rad. Va dau cateva exemple comparative si ii las pe cititori sa judece singuri: pentru montarea unor spectacole de teatru, a caror tematica refuz sa o comentez (cata legatura au piesele alese cu identitatea spirituala a comunitatii sibiene) s-a aprobat incredibila suma de 2.105.900 RON (numai pentru spectacolele in pregatire, caci aproximativ aceeasi suma s-a alocat "pe sest" si pentru Festivalul International de Teatru, cifra exacta nemaifiind afisata pe site-ul MCC, de dl Nistor din motive de "confidentialitate". Va imaginati ce sume se vor acorda la anul?). Comparativ, pentru tot florilegiul manifestarilor si spectacolelor destinate evidentierii identitatii noastre culturale, prin fabuloasele traditii populare care fac din Romania o adevarata regina a tarilor europene, sub aspectul conservarii traditiilor si nasc o admiratie marturisita de toti oaspetii Romaniei, de cei mai mari savanti si oameni de cultura care vin in Romania - nici un leu! Nici un leu! Va vine sa credeti! Dupa audiente si discutiile ferme, avute cu dl primar Johannis, la data de 4.04 anul curent (l-am anuntat pe dl primar ca Muzeul "Astra" este dispus sa se retraga din toate programele Capitalei Culturale europene "ceea ce poate si se doreste - in situatia neasigurarii unor minime conditii financiare si investitionale), am primit adresa semnata de domnia sa (nr. 78169 din 7.04.2006, prin care eram anuntat ca tot programul "Tezaure umane vii" a fost aprobat, ceea ce-l obliga, moral si material, in calitatea de presedinte al Asociatiei CCE Sibiu 2007, sa-si tina cuvantul, sa-si onoreze promisiunile si sa actioneze, cu fermitatea pe care i-o cunoastem, pentru traducerea lor in fapte. Din pacate nu a procedat asa si noi suntem total deceptionati de conduita domniei sale.
Ein Mann, ein Wort?
Credeti ca nu a vrut sau nu a putut? Noi il stim altfel pe domnul primar. Prefera, de regula, sa nu promita, decat sa nu se tina de cuvant. Vorba proverbului german "Ein Mann, ein Wort" (un om, un cuvant).
Inclin sa cred ca a cedat (sau a pierdut) "haturile". Cred ca cei doi (primarul si comisarul) au facut un targ (cel putin asa apar lucrurile): "noi iti dam tot ce ceri pentru restaurarea Sibiului istoric si, in revansa, ne lasi libertatea totala de a decide cu privire la programul pentu 2007". Altfel nu-mi explic lucrurile, cata vreme refuz, inca, sa cred ca dl. Johannis este potrivnic Muzeului "Astra" si culturii populare romanesti sau ar avea vreo aversiune personala.
Alte semnale din partea primarului nu ati primit pana acum (la comunicarea fondurilor alocate pentru actiunile din acest an), care sa va ingandureze, sa va faca sa credeti ca ceva nu e in regula?
Daca ma gandesc bine, un gest, deloc neimportant, ar fi trebuit sa-mi dea de gandit si chiar sa reactionez protestatar. Ca raspuns la solicitarea comisarului Nistor, formulata printr-o adresa din 19 aprilie 2005, dl Johannis a inaintat, in mare secret (normal era ca, direct sau prin seful meu ierarhic, presedintele Consiliului Judetean, sa ne solicite sa avansam propriile propuneri!), spre adoptarea unei Hotarari de Guvern, o lista cu 35 de obiective, cu lucrari de investitii si RK strict necesare, chiar indispensabile pentru anul 2007, din care bineinteles ca nu lipseau Teatrul si Muzeul Brukenthal, dar Muzeul "Astra" lipsea cu desavarsire! Consecinta? Cu toate eforturile depuse de noi, ulterior, pe toate caile posibile (Guvern, Presedintie, Parlament), am ramas fara nici un leu la investitii. Nici unul dintre obiectivele mari, fara de care vom esua lamentabil in asigurarea celor mai elementare servicii, sutelor de mii de vizitatori, in anul viitor, nu au putut fi antamate!
Miliarde aruncate printr-o complicitate fatisa
Nu cumva s-a instalat, un acut sentiment al persecutiei?
Posibil, dar orice diagnostic mi s-ar pune, problema nu e ce cred si ce simt eu, ci care sunt realitatile palpabile. Va mai dau doua exemple, la fel de concludente. Unul dintre proiectele aprobate si finantate, de-a dreptul fraudulos (nu ma sfiesc sa-l epitetez astfel, stiind prea bine ce criterii de evaluare au functionat, din motive lesne de inteles sau de presupus) este cel de finantare cu suma de 383.100 RON (mai mare de trei ori de cat a primit "Astra", pentru toate, repet, pentru toate proiectele sale), pentru intocmirea catalogului digital al colectiei de arta a Muzeului Brukenthal. Pentru numele lui Dumnezeu, aceasta era o tema de serviciu a personalului muzeului de indata, dupa 1990! La cata aparatura, de ultima generatie, si-au luat pe banii Ministerului Culturii, la cat personal au in acel departament, echivalent Centrului nostru de informatii si documentare, ar fi trebuit sa aiba, de ani de zile, asa cum am facut-o noi pentru toate colectiile Muzeului "Astra", repertoriile digitale pentru toate categoriile patrimoniului lor. Este scandalos cum se arunca cu miliardele acolo unde nu se justifica! Sa fie toate aceste realitati expresia complexului de persecutie sau dovezi concludente ale unei atitudini persecutive, nu doar numai discriminative?
S-ar parea ca aveti dreptate. Vorbeati, insa, de doua exemple.
Al doilea exemplu il constituie "Ecomuzeele regiunii Sibiu". Cata vreme noi am sustinut, pana la epuizarea argumentelor logice si formale, ca judetul Sibiu, comunele cu fabulosul lor patrimoniu viu (traditiile) si mort (patrimoniul monumental), nu pot lipsi din programul lui 2007, nu am avut nici un raspuns. Ca atatea alte proiecte valide ale noastre (vezi "Sibiul " cetate invincibila", vezi "Colocviul european pe teme de istoria civilizatiei" s.a.) si aceasta provocare a fost respinsa. A fost suficient sa vina Georges Zouain, din Franta, (de altfel, un om minunat, ne-am imprietenit si am hotarat sa conlucram la proiectul avansat de dansul, Muzeul "Astra" elaborand documentatiile stiintifice pentru patru ecomuzee), totul s-a rezolvat instantaneu! Ceea ce parea total inaccesibil, s-a aprobat pe loc. Suma alocata (108.000 RON), cam cat a primit Muzeul "Astra" pentru toate proiectele sale, pe anul 2006) vadeste, cu prisosinta cata disponibilitate exista daca, prin mijloace specifice, stii sa intri in gratiile dlui comisar.
Il acuz public pe comisarul Nistor de sabotarea valorilor culturale romanesti
Asadar, in concluzie, care este acuzatia dvs. esentiala si cui i-o adresati?
Acuz public pe comisarul Sergiu Nistor de sabotarea afirmarii valorilor culturale romanesti, in cadrul pegatirilor din anul 2006 pentru "Capitala Culturala Europeana, 2007" si sunt dispus sa-mi sustin acuzatia in fata oricarui Juriu National, tribunal moral al culturii nationale sau instante juridice. Si cer public Guvernului Romaniei demitarea sa imediata din inalta functie incredintata, datorita incalcarilor grave si repetate ale principiilor si normelor democratice, prin distribuirea inechitabila a fondurilor alocate pentru manifestarile programate in 2006 si chiar pentru elaborarea partizana a programului ca reprezentativitate pentru cultura sibiana, in anul 2007.
Cine o sa va sustina si o sa apere acest temerar demers?
Ma vor sustine valorile culturii populare romanesti, inainte de toate, prin purtatorii si creatorii lor, prin ilustrii sai reprezentanti. Apoi, toate personalitatile de prima marime, laice si eclesiastice, stiintifice, tehnice, culturale si artistice, din tara si de peste hotare, care vizitand institutia noastra au elogiat-o la superlativ. Cei mai recenti sustinatori ai mei (ai institutiei noastre si a programului sau de actiune) sunt inaltii oaspeti suedezi, de ieri, care au declarat dupa vizitarea Muzeului din Dumbrava Sibiului si a Olimpiadei Nationale gazduita de acesta: "Suntem foarte impresionati de aceasta expresie magnifica a identitatii nationale si vom duce cu noi o inspiratie pentru propriul nostru "Skansen". (Monica Lauritzen si Kjell Espmark, membru al Academiei Regale Suedeze si al Comitetului Nobel pentru Literatura). Ma apara pentru tot ce am spus si am facut, in numele culturii populare romanesti, de o viata, Consiliul Europei, care mi-a daruit, in anul 1993, Distinctia Personala "EMYA" (doar 5 personalita din domeniul muzeologiei europene au primit-o), UNESCO (care a elogiat la SEUL, in 2004, excelenta si valoarea de model universal a programului "Tezaure Umane Vii", fondat de noi, inca din 1990, pe un proiect protagonist in plan mondial, din 1983). Ma apara IOV, care mi-a decernat titlul de "Senator de onoare pe viata", in anul 2005. Si daca mai este nevoie (si poate ca da), ma apara presedintii Romaniei din anii 2005 si 2006, care m-au si ne-au onorat cu acordarea celor mai inalte distinctii: Meritul Cultural in rang de Comandor (personal) si in rang de Mare Ofiter (institutional). Si nicidecum ultimii, ca solidaritate cu cauza majora pe care o cultiv si o promovez, fara zabava si fara osteneala de patru decenii, ma apara sibienii care stiu ce am reusit sa fac pentru cultura Sibiului, in cei 41 de ani dedicati lor! Sa vedem cine o sa-l apere pe dl. comisar Nistor, cand vor incepe cercetarile organelor abilitate, cu privire la modul in care a imprastiat fondurile uriase avute la dispozitie, a achizitionat aparatura si instalatii de milioane de euro, si a stabilit, cu de la sine putere si vointa, in spatele a tot felul de paravane, decoruri si protectori, modul de concepere a programului unei Capitale Cultural Europene!
Domnule profesor dr. Corneliu Bucur, ce ar fi de facut in situatia aceasta, pentru a incerca remedierea lucrurilor, mai este inca timp?
Atunci cand Guvernul "gafeaza" (dl. Nistor e totusi un comisar guvernamental si mi-e greu sa cred ca ceea ce hotaraste dansul pentru intreg programul "Capitalei Cultural Europene Sibiu 2007" nu este cunoscut si aprobat de Guvern, cel putin prin ministrul Culturii si Cultelor), nu mai sunt decat doua solutii: Parlamentul si Presedintia. Voi cere, in mod oficial, o analiza la nivelul comisiilor pentru Cultura ale Parlamentului si voi informa Presedintia despre acest grav atentat la afirmarea valorilor etnoidentitare ale culturii nationale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.