In ciuda declaratiilor incurajatoare ale autoritatilor, care anuntau programe masive de curatare a Deltei Dunarii, Rezervatia este in continuare o adevarata groapa de gunoi.

Peste vara, turistii care au trecut anul acesta prin Delta au lasat in urma lor munti de gunoaie. La acestea se adauga deseurile produse de locuitorii din Delta, care, in lipsa rampelor ecologice, au aruncat gunoiul pe unde au apucat. Numai anul trecut, spre exemplu, cantitatea de gunoi necolectat din Delta a fost de 6.132 de tone.
REZIDUURI. In lipsa rampelor amenajate, multi dintre agentii de turism care detin hoteluri si pensiuni in Delta sunt acuzati ca ard resturile menajere, uneori zile de-a randul, lucru extrem de grav pentru o Rezervatie a Biosferei. Autoritatile par si ele indiferente la aceasta situatie, in special Administratia Rezervatiei. Doar Garda de Mediu mai face controale, din cand in cand. Cand l-a numit pe actualul guvernator, Sulfina Barbu spunea ca prioritara este intocmirea de catre acesta a unui management al gunoaielor. A trecut un an si jumatate de la numire si nu s-a miscat nimic. Campania lansata in august de presedintele Basescu, prin care turistii din Delta Dunarii erau invitati sa curete gunoiul facut de altii, a fost si ea un veritabil esec. (Alexandru Nastase)