Astazi, la Constanta, in cadrul sedintei Delegatiei Permanente a PNL, se va lua in discutie excluderea din partid a deputatului Ioan Ghise, pe motiv ca a colaborat cu fosta Securitate. In scrisoarea deschisa remisa membrilor PNL, Ioan Ghise inc

Astazi, la Constanta, in cadrul sedintei Delegatiei Permanente a PNL, se va lua in discutie excluderea din partid a deputatului Ioan Ghise, pe motiv ca a colaborat cu fosta Securitate.

In scrisoarea deschisa remisa membrilor PNL, Ioan Ghise incearca sa contracareze inevitabilul, excluderea din PNL, insirand jumatati de adevaruri, in legatura cu natura relatiei sale cu Securitatea.
Fostul primar al Brasovului afirma ca a recunoscut intotdeauna ca a furnizat informatii securistilor despre elevi libieni care studiau la Liceul Tractorul.
APARARE. ""Am spus unor membri ai Partidului Alianta Civica (PAC) de atunci ca am colaborat cu Securitatea si am dat rapoarte despre elevii libieni, era obligatie de serviciu. Si acum esti obligat sa informezi despre straini care afecteaza securitatea tarii. Am editat si o brosura in anul 2000 si am recunoscut si in 1999 colegilor de la PNL ca am colaborat cu Securitatea, dar nu ca politie politica"", se apara Ghise.
Fostul primar al Brasovului impreuna cu Mona Musca au avut un destin politic similar, promovand in acelasi partid si atacand aceiasi adversari.
ACUZE. Presedintele PAC din 1995, Mihai Preda, spune ca, dimpotriva, ""Ioan Ghise a plecat cu propriul dosar de la PAC, iar in registrul de procese-verbale ale sedintelor din 1991-1993 nu se gaseste nici un indiciu despre recunoasterea publica a lui Ghise in legatura cu semnarea unui angajament cu Securitatea. De altfel, in statutul PAC era inclus imperativ punctul opt al Declaratiei de la Timisoara, deci nu puteai face parte din partid daca recunosteai scris ca ai avut angajament cu defuncta Securitate sau daca ai facut parte din nomenclatura comunista. Nicolae Manolescu mi-a spus ca atacul virulent al lui Ioan Ghise si al Monei Musca, la unison, impotriva sa, de la Congresul PAC de la Timisoara-Sala Operei, din vara anului 1993, s-a datorat faptului ca decisese sa-i excluda pe toti securistii si colaboratorii acestora din partid. Imediat, Ioan Ghise a rupt partidul si a format PNL-AT, iar apoi PL a€™93. In 1996 si 1997, pana la dezvaluirea in presa a angajamentului sau cu Securitatea, primarul Ioan Ghise ne cataloga pe mai toti consilierii ca informatori si turnatori. Dupa deconspirarea angajamentului in toata presa din toamna anului 1997, la cateva zile a recunoscut angajamentul, fortat de evidenta"", isi aduce aminte fostul presedinte PAC Brasov.

SCRISOARE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.